Μπορεί η ψυχολογία μας να είναι πεσμένη και να υποφέρουμε από στρες, υπάρχει όμως κάτι που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας και το όφελος να είναι πολλαπλό!
Σε πρόσφατη μελέτη όπου συμμετείχαν 122 άνθρωποι με συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους, εκείνοι που άρχισαν να ενσωματώνουν μικρές πράξεις καλοσύνης στην ημέρα τους εμφάνισαν βελτίωση στα συμπτώματά τους.
Αναφορικά με την τόνωση των συναισθημάτων κοινωνικής σύνδεσης, οι ευγενικές χειρονομίες λειτούργησαν ακόμη καλύτερα από δύο τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην τυπική «θεραπεία ομιλίας», όπως διαπιστώθηκε στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Positive Psychology.
Οι ειδικοί είπαν ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν τη δύναμη του να είσαι ευγενικός και καλός, πιθανώς επειδή βοηθά τους ανθρώπους με συμπτώματα ψυχικής υγείας να ξεφύγουν από τα προβλήματά τους, έστω και προσωρινά και να εστιάσουν στο καλό που μπορούν να κάνουν για συνανθρώπους τους. Η σκόπιμη εστίαση στην ευημερία των άλλων και η επιλογή να τους υποστηρίξουμε με κάποιο τρόπο, μπορεί να μας ωφελήσει σημαντικά.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πράξεις καλοσύνης μπορούν όχι μόνο να κάνουν τον αποδέκτη να αισθανθεί καλά, αλλά και να ωφελήσουν για την ευημερία όσων επιλέγουν να είναι δοτικοί.
Η έρευνα
122 ενήλικες που είχαν υψηλές βαθμολογίες σε ένα τυπικό μέτρο κατάθλιψης και άγχους εντάχθηκαν σε τρεις ομάδες.
Στην πρώτη ομάδα οι επιστήμονες είπαν να σχεδιάσει κοινωνικές δραστηριότητες για δύο ημέρες κάθε εβδομάδα και σε μια δεύτερη δόθηκε εντολή να ολοκληρώσει «αρχεία σκέψης» με την ίδια συχνότητα, με στόχο να τους βοηθήσει να αναγνωρίσουν τα αρνητικά μοτίβα σκέψης και να προσπαθήσουν να τα ανακατευθύνουν. Και οι δύο τεχνικές χρησιμοποιούνται στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, μια τυπική «θεραπεία ομιλίας» για την κατάθλιψη και το άγχος. Στην τρίτη ομάδα είπαν να κάνει πράξεις καλοσύνης τρεις φορές την ημέρα, δύο ημέρες κάθε εβδομάδα.
Με βάση αυτά που ανέφεραν αργότερα, πολλοί προσέγγισαν ανθρώπους προσφέροντάς τους μια βόλτα, φτιάχνοντας ένα γλυκό ή γράφοντας κάτι γι’ αυτούς.
Μετά από πέντε εβδομάδες, σύμφωνα με τη μελέτη, και οι τρεις ομάδες παρουσίαζαν βελτίωση στα συμπτώματα ψυχικής τους υγείας. Αλλά η ομάδα ευγένειας ήταν η μόνη με ουσιαστικά κέρδη στην «κοινωνική σύνδεση».
Όταν οι άνθρωποι κοινωνικοποιούνται, συνήθως επικεντρώνονται στον εαυτό τους και σε ό,τι καλό θα απολαύσουν και θα αποκομίσουν. Η καλοσύνη μετατοπίζει την εστίαση στα συναισθήματα κάποιου άλλου…