Το αμφιλεγόμενο πρωτοποριακό ρομπότ συνομιλίας ChatGPT εισέβαλλε στη ζωή μας και οι συζητήσεις σχετικά με αυτό όλο και πυκνώνουν, καταλήγοντας σε ένα βασικό ερώτημα: Πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε υπέρ μας;
Είδαμε πρόσφατα ότι το νέο δημιούργημα του OpenAI, το ChatGPT, έχει περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις της Νομικής Σχολής των ΗΠΑ. Κατάφερε μάλιστα να ξεχωρίσει με διαφορά ανάμεσα σε δεκάδες εργασίες με θέμα τις παγκόσμιες θρησκείες του Northern Michigan University. Το ChatGPT έχει την ικανότητα να συντάσσει κείμενα, απαντώντας σε απλές αλλά και σε σύνθετες ερωτήσεις με εντυπωσιακό τρόπο. Μπορεί να γράψει επιστολές, να συγκεντρώσει άρθρα ειδήσεων, ακόμα και να προσφέρει επενδυτικές συμβουλές αλλά και να γράψει κώδικα λογισμικού!
«Το ChatGPT είναι εντυπωσιακό, πρόκειται για μια “game changer” εφαρμογή που ανατρέπει τα δεδομένα, μοιάζει μαγικό» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Coursera, Jeff Maggioncalda.
Ναι μεν αλλά…
Η αλήθεια είναι πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει και λάθη… «Διανύουμε ένα μεταβατικό στάδιο που απαιτεί πάντα μια περίοδο προσαρμογής» δήλωσε ο Giada Pistilli, υπεύθυνος σε θέματα ηθικής σε εταιρία τεχνητής νοημοσύνης. Τόνισε επίσης ότι εργαλεία όπως το ChatGPT μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καλό ή κακό.
Παρόλο που η τεχνολογία που τροφοδοτεί το ChatGPT δεν είναι νέα, το bot τράβηξε την παγκόσμια προσοχή καθώς μιμείται και κατανοεί τη φυσική γλώσσα. Έτσι, ένα μήνυμα κειμένου που συντίθεται από το ChatGPT δεν διαφέρει απαραίτητα από αυτό που συντάσσεται από έναν άνθρωπο! Για τους ανθρώπους που δυσκολεύονται με την γραπτή ή την προφορική επικοινωνία το ChatGPT μπορεί να είναι ένα εργαλείο που θα τους διευκολύνει πολύ στην καθημερινότητά τους.
Σύμφωνα με το OpenAI, το ChatGPT μπορεί να ανταποκρίνεται σε όλους τους τύπους γραφής, ενώ έχει την ικανότητα να απαντάει σε follow-up ερωτήσεις και όταν κάνει λάθος να το παραδέχεται.
Το ChatGPT μπορεί να συντάξει πολλά κείμενα με πολύ διαφορετικό περιεχόμενο, από μηνύματα με ευχές μέχρι πανεπιστημιακές εργασίες. Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αναδημιουργεί την ανθρώπινη γλώσσα μέσα από μάζες δεδομένων του διαδικτύου. Όμως όσοι δημιουργούν περιεχόμενο που βρίσκεται στο διαδίκτυο δεν είναι αλάνθαστοι ούτε πάντα καλοπροαίρετοι! «Μην πιστεύετε ότι το μοντέλο θα βρει μια σωστή απάντηση» αναφέρει ο Rowan Curran, αναλυτής μηχανικής μάθησης. Με άλλα λόγια, αν το εμπιστευόμαστε απόλυτα χωρίς να ελέγχουμε τα δεδομένα μας, είναι πιθανό το αποτέλεσμα να μην είναι το επιθυμητό, ίσως να μην είναι έγκυρο ή ίσως να είναι προσβλητικό. Επομένως, είναι σημαντικό να ελέγχουμε τα δεδομένα μας και να χρησιμοποιούμε αξιόπιστες πηγές.
Άλλωστε, το OpenAI έχει αναφερθεί στους περιορισμούς που αντιμετωπίζει το ChatGPT, καθώς οι φράσεις του ενδέχεται να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή ακόμα και να αποτελούν προϊόν προκατάληψης, ενώ συμβουλεύουν τους χρήστες και τους δημιουργούς περιεχομένου να αναφέρουν πάντα τη χρήση του!
Το… κινέζικο ChatGPT
Η κινεζική μηχανή αναζήτησης Baidu Inc σχεδιάζει να λανσάρει μια υπηρεσία chatbot τεχνητής νοημοσύνης (AI) παρόμοια με αυτή της ChatGPT του OpenAI τον Μάρτιο.
Η Baidu έχει επενδύσει πολλά στην τεχνολογία AI, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών cloud, των τσιπ και της αυτόνομης οδήγησης. Πρόσφατα η εταιρία αποκάλυψε τρεις “δημιουργούς” με τεχνητή νοημοσύνη των οποίων η τεχνολογία τους επιτρέπει να αναλάβουν ρόλους σεναριογράφου, εικονογράφου, μοντέρ ή εμψυχωτή.