Μήπως οι καλές μας ιδιότητες είναι και… κακές;

Όταν είμαστε καλοί σε κάτι ή όταν επιδεικνύουμε μια συμπεριφορά που θεωρείται αβλαβής… μερικές φορές ξεχνάμε να κάνουμε μια παύση και να σκεφτούμε αν πράγματι αυτό μας βοηθά να γίνουμε το άτομο που θέλουμε να είμαστε.

Η αλήθεια είναι ότι συχνά έχουμε “επιθυμητά” χαρακτηριστικά που υπονομεύουν την ψυχική υγεία και τις σχέσεις μας.

Αν και θα πρέπει να προσέχουμε να μην χαρακτηρίζουμε μόνιμα οποιαδήποτε συμπεριφορά ως καλή ή κακή, βοηθάει να ελέγχουμε περιοδικά με τον εαυτό μας για να ξεχωρίζουμε τυχόν χαρακτηριστικά ή πρότυπα συμπεριφοράς που μας προκαλούν περισσότερο κακό παρά καλό.

Η… ανθυγιεινή αίσθηση του χιούμορ

Η ελαφρότητα και η απελευθέρωση της έντασης που παρέχει το χιούμορ μπορεί να το κάνει έναν εξαιρετικό τρόπο αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων. Αλλά δεν είναι πάντα έτσι.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι μπορούν να βλάψουν την αυτοεκτίμησή τους, καθώς επιδίδονται σε χιούμορ που υποτιμά τον εαυτό τους και κοροϊδεύουν τις δικές τους αδυναμίες για να αποκτήσουν κοινωνική αποδοχή. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Chloe Lau από το Western University Canada, μια αίσθηση του χιούμορ που υποτιμά τον εαυτό μας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως τρόπος για να ξεφύγουμε από τα αρνητικά συναισθήματα. Αυτό είναι εντάξει ως ένα σημείο, αλλά είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τα άλυτα αρνητικά συναισθήματα πριν μετατραπούν σε τεράστιο πρόβλημα.

Επιπλέον, μια κυνική αίσθηση του χιούμορ μπορεί να είναι προγνωστικός παράγοντας “σκοτεινών” χαρακτηριστικών προσωπικότητας. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Personality and Individual Differences, τα άτομα που έχουν το χαρακτηριστικό του μακιαβελισμού χρησιμοποιούν σκοτεινό χιούμορ ως μέσο χειραγώγησης ή/και αποφυγής άλλων.

Επομένως το ερώτημα είναι: Χρησιμοποιείτε την αίσθηση του χιούμορ σας για να χειραγωγήσετε ή να κάνετε τον εαυτό σας ή τους άλλους να φαίνονται άσχημα; Ή το χρησιμοποιείτε ως τρόπο για να ενισχύσετε τις διαπροσωπικές σχέσεις και να μειώσετε το άγχος σας;

Επαγγελματικές εμμονές

Μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς πότε ένα άτομο έχει φτάσει σε εργασιακή εμμονή. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Personality and Individual Differences, οι άνθρωποι που είναι παθιασμένοι με τη δουλειά τους βιώνουν περισσότερο άγχος, στρες, αρνητικά συναισθήματα και συχνά αναφέρουν χαμηλά επίπεδα ψυχολογικής ευεξίας.

Εάν έχετε εμμονικές τάσεις εργασίας σκεφτείτε:

Αν ο χώρος εργασίας σας εστιάζει μόνο στην παραγωγικότητα, τα κέρδη και την απόδοση και αγνοεί πράγματα όπως η υγεία των εργαζομένων και οι διαπροσωπικές σχέσεις, μπορεί να ωθεί τις εμμονικές σας τάσεις στα άκρα. Το να κάνετε ένα διάλειμμα ή ακόμα και απλώς να κάνετε ένα βήμα πίσω θα μπορούσε να σας βοηθήσει να έχετε περισσότερη ισορροπία στη ζωή σας.

Μια υπερ-καθήλωση στις ονειροπολήσεις σας

Ακόμη και κάτι τόσο συνηθισμένο και αβλαβές όσο η ονειροπόληση μπορεί να είναι προγνωστικός παράγοντας παθολογίας. Η μη προσαρμοστική ονειροπόληση, σύμφωνα με την ψυχολόγο Έλι Σόμερ, διαφέρει από την κανονική περιπλάνηση του μυαλού.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Personality and Individual Differences, οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την απροσάρμοστη αφηρημάδα για να εκπληρώσουν τις ακόλουθες λειτουργίες:

-Μια απόσπαση της προσοχής από την τρέχουσα πραγματικότητα
-Ένα μέσο εκπλήρωσης επιθυμιών
-Ένα μέσο για την καταπολέμηση της ανίας
-Ένα ανταποδοτικό χόμπι

Για όποιον παλεύει με την απροσάρμοστη αφηρημάδα, ο Somer κάνει τις ακόλουθες συστάσεις:

-Ζητήστε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας με εξειδικευμένες γνώσεις στη θεραπεία συνηθειών και εξαρτήσεων συμπεριφοράς.
-Κρατήστε ένα καθημερινό ημερολόγιο για να αυξήσετε την επίγνωση της καθημερινής σας συμπεριφοράς.
-Εφόσον η απροσάρμοστη αφηρημάδα ευδοκιμεί στη μοναξιά, ελαχιστοποιήστε το να είστε μόνοι και αυξήστε τον βαθμό κοινωνικής αλληλεπίδρασής σας.