Της Μαρίας Ακριβού
«Οίνος ευφραίνει καρδίαν» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και δεν είχαν άδικο. Το κρασί, αυτό το θείο δώρο που από την αρχαιότητα λατρεύτηκε όσο κανένα άλλο ποτό και συνδέθηκε με λατρευτικές εορτές και θυσίες, ακόμα και σήμερα νοείται ως πολύτιμο δώρο και η αξία του αλλάζει σε καθημερινή βάση αφού διαπραγματεύεται, σε ξεχωριστή χρηματιστηριακή αγορά οίνου.
Όσο πιο παλιό τόσο μεγαλύτερη η αξία του και πιο πλούσια η γεύση του. Τα μυστικά του τρόπου παραγωγής παραμένουν ίδια με εκείνα της αρχαιότητας κάποιες συνήθειες όμως έχουν αλλάξει. Οι Αρχαίοι Έλληνες έπιναν το κρασί πάντα αναμειγνύοντας το με νερό, σε αναλογία συνήθως 1:3, οποιοσδήποτε άλλος τρόπος πόσης ισοδυναμούσε με βαρβαρότητα και επιτρεπόταν μόνο σε αρρώστους ή ταξιδιώτες. Σήμερα καταναλώνεται στην καθαρή του μορφή και ικανοποιεί και τον πιο δύσπιστο ουρανίσκο.
Η μικροοινοποιία Μυλωνάς
Το 1917 η οικογένεια Μυλωνά ασχολείται με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση σε μια εποχή που στην περιοχή της Αττικής η κύρια ενασχόληση του τοπικού πληθυσμού ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία. Την εποχή εκείνη ο παππούς Μυλωνάς ξεκίνησε να καλλιεργεί τα αμπέλια του και να παράγει μικρές ποσότητες κρασιού και γλεύκους το οποία αποτελούσαν την μοναδική πηγή εισοδήματος για να ζήσει την οικογένειά του. Τη σκυτάλη παρέλαβε στην συνέχεια ο γιος του Δημήτρης, ο οποίος συνέχισε την παράδοση αυτή δημιουργώντας ένα μικρό και σύγχρονο για τα δεδομένα της εποχής οινοποιείο ενώ παράλληλα μεγάλωσε τον αμπελώνα φυτεύοντας αρκετά περισσότερα στρέμματα αμπέλου.
Το οινοποιείο παράγει στους αμπελώνες του στην Αττική, σε 100 στρέμματα, κρασιά από τις ποικιλίες Σαββατιανό, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Αγιωργίτικο, Μανδηλαριά, Merlot και Cabernet Sauvignon. Παράλληλα υπάρχει συνεργασία σε μόνιμη βάση με κάποιους αμπελουργούς στην Αττική από τους οποίους και αγοράζουν κάθε χρόνο τα σταφύλια που εκείνοι παράγουν.
Συνεχιστές της παράδοσης είναι οι τρεις γιοι του Δημήτρη για τους οποίους το κρασί δεν είναι επιχείρηση αλλά οικογενειακή υπόθεση. Τα δύο αδέρφια ο Αντώνης και ο Σταμάτης χημικοί στο επάγγελμα με ειδίκευση στην οινολογία και επιβλέπουν το κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας ενώ ο τρίτος αδερφός ασχολείται με την διοίκηση και τα οικονομικά.
Λεζάντα: Αντώνης Μυλωνάς, Ιδιοκτήτης Μικροοινοποιίας Μυλωνάς
«Η πανδημία περιόρισε αρκετά την παραγωγή, όμως καταφέραμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιστρέψουμε στα προ-covid19 επίπεδα. Το 80% της παραγωγής μας αφορά σε λευκά κρασιά και το υπόλοιπο 20% επιμερίζεται σε κόκκινο και ροζέ. Στο σύγχρονο οινοποιείο μας εμφιαλώνονται 100.000 φιάλες το χρόνο και πιο δυνατοί κωδικοί είναι το Σαββατιανό, η Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο. Οι οινόφιλοι είναι καλά ενημερωμένοι και επιλέγουν να βάλουν στο τραπέζι τους πιο ιδιαίτερα κρασιά στηρίζοντας μικρά οινοποιεία, όπως το δικό μας» λέει στο Say Yes … to the Press ο Αντώνης Μυλωνάς.
Τα κρασιά της μικροοινοποιίας Μυλωνάς μπορεί να τα βρει κανείς στα καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος, όπως επίσης και σε κάβες. Πρόκειται για value for money κρασιά με τιμές που ξεκινούν από τα 6,50 ευρώ και φτάνουν έως και 10 ευρώ.
«Είμαστε ένα μικρό οικογενειακό οινοποιείο, μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής που καλλιεργεί με αγάπη και φροντίδα το σταφύλι και αυτό είναι κάτι που εκτιμά ο καταναλωτής. Αυτή τη στιγμή εξάγουμε σε ΗΠΑ, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία και Αυστρία. Συμμετέχουμε σε διεθνείς εκθέσεις, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον κλάδο και είμαστε ανοιχτοί στο να τοποθετήσουμε το κρασί μας και σε νέες αγορές. Δεν ψάχνουμε για ευκαιριακούς συνεργάτες, αλλά για συνεργασίες με ανθρώπους που αγαπούν το κρασί» καταλήγει ο κ. Μυλωνάς.