Το ‘ξερα, το περίμενα, το φανταζόμουνα… λέμε εκ των υστέρων και πολλές φορές δεν το εννοούμε καν!
Από την άλλη τα σημάδια υπάρχουν αλλά εμείς τα προσπερνάμε, κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε γιατί δεν θέλουμε να σκεφτούμε σενάρια χωρισμού. Μπορεί μάλιστα να πανικοβληθούμε και μόνο στην ιδέα ότι ίσως στο μέλλον χωρίσουμε.
Ας δούμε λοιπόν 3 + 1 σημάδια που μας χτυπούν το καμπανάκι…
1. Stonewalling ή απλά απομάκρυνση…
Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να απομακρύνεται ο ένας ή ο άλλος σύντροφος απότομα κλείνοντας ξαφνικά μία συζήτηση, απομακρυνόμενος και σωματικά. Έτσι τον πρωταγωνιστικό ρόλο παίρνει η σιωπή… και φυσικά τα προβλήματα δεν λύνονται και οι διαφορές δεν γεφυρώνονται. Δεν υπάρχει αποκλιμάκωση μιας κατάστασης, υπάρχει μόνο “βίαιος” επίλογος χωρίς λύση… Και όταν αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς διαιωνίζεται το καμπανάκι χτυπάει δυνατά και συνεχόμενα και μας προειδοποιεί για πιθανό χωρισμό.
2. Σε θέση άμυνας…
Όταν θέλουμε να αποφύγουμε τις ευθύνες και να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, κάτι που συχνά μας γίνεται εμμονή, δεν εστιάζουμε στο να γεφυρώσουμε το χάσμα αλλά στο να βγούμε “νικητές”, να αποδείξουμε πως δεν φταίμε. Η ενσυναίσθηση κάνει θαύματα στις σχέσεις αλλά όταν μας ενδιαφέρει τόσο να δείξουμε ότι εμείς δεν έχουμε μερίδιο ευθύνης, δεν είμαστε σε θέση να μπούμε στη θέση του συντρόφου μας. Έτσι, δεν προσπαθούμε να κατανοήσουμε πώς σκέφτεται και να αιτιολογήσουμε τις συμπεριφορές του και ο εγωισμός μας τελικά μας κάνει να χάνουμε την ουσία… και τη σχέση μας.
3. Συνεχής κριτική
Εδώ η τοξικότητα κάνει δυναμική εμφάνιση και δείχνει ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά… Επικρίνουμε ο ένας τον άλλον, τον ειρωνευόμαστε, τον προσβάλλουμε και τα αρνητικά συναισθήματά μας βγαίνουν στην επιφάνεια… Αρχίζουμε να γενικολογούμε και αόριστα κάνουμε σχόλια τα οποία δεν μας τιμούν και τις περισσότερες φορές δεν τα εννοούμε ή υπερβάλλουμε. Πώς μαζεύεται μετά η κατάσταση; Δύσκολα, ειδικά αν πρόκειται για μια συμπεριφορά που έχει παγιωθεί.
4. Περιφρόνηση
Τα καμπανάκια χτυπούν όλα μαζί και πρέπει να προσπαθήσουμε να σώσουμε ό,τι σώζεται. Μέσα από τη συμπεριφορά μας φαίνεται ότι υπάρχει αντιπάθεια προς τον σύντροφό μας, μπορεί να φτάσουμε στο σημείο να κοροϊδέψουμε τον ίδιο ή και ό,τι του αρέσει να κάνει, ανθρώπους που εκτιμά κ.α. Γινόμαστε επιθετικοί, δείχνουμε ότι δεν μας νοιάζει πραγματικά ο σύντροφός μας κι έτσι τον υποτιμούμε ή αδιαφορούμε γι’ αυτόν. Όταν περιφρονούμε τον σύντροφό μας ωθούμε τη σχέση μας σε διάλυση.
Έρευνα: Ποια είναι η βασική αιτία χωρισμού
Νομίζετε ότι η βασική αιτία διαζυγίου είναι η απιστία;
Ο Dr. John Gottman μετά από παρατήρηση ζευγαριών, πολλές μελέτες και ψυχανάλυση, κατέληξε στο ότι η βασική αιτία που οδηγεί στον χωρισμό είναι η συσσώρευση αρνητικών συναισθημάτων για τον σύντροφό μας, τα οποία μοιραία οδηγούν σε αίσθημα απέχθειας.
Τα συσσωρευμένα νεύρα τα οποία αισθανόμαστε για τον σύντροφό μας και δεν εξωτερικεύουμε πάντα, λοιπόν, οδηγούν σταδιακά στην απέχθεια! Aυτό έχει ως αποτέλεσμα η απλή ενόχληση να γιγαντώνεται και να γίνεται έντονη αντιπάθεια, κάτι που έχει ως κατάληξη τον χωρισμό.