Σήμερα θα μιλήσουμε για στρες. Τι σχέση έχει όμως το εργασιακό στρες που μπορεί να οδηγήσει σε εξουθένωση με το στρες που βιώνουν… τα φυτά;
Το burnout έχει επιπτώσεις όχι μόνο για τους εργαζομένους αλλά και για τις εταιρίες. Το είχατε σκεφτεί; Η επαγγελματική εξουθένωση έχει αλυσιδωτές συνέπειες και αυτό διαπιστώθηκε σε νέα μεγάλη έρευνα.
Το κόστος του burnout κάθε χρόνο στη βρετανική οικονομία είναι περίπου 32 δισ. ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί σε 23,3 εκατ. ημέρες αναρρωτικής άδειας! Οι Βρετανοί “είναι πιθανότερο να έχουν περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας από τους πολίτες οποιασδήποτε άλλης χώρας” ανάμεσα στις χώρες τις οποίες αφορά η συγκεκριμένη ανάλυση. Αυτό διαπίστωσαν οι συντάκτες της έρευνας που έγινε για λογαριασμό της γαλλικής ασφαλιστικής Axa και του βρετανικού κέντρου οικονομικών ερευνών CEBR. Τα συμπεράσματά τους βασίζονται σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos με δείγμα 30.000 ατόμων, ηλικίας 18 έως 74 ετών, σε 16 χώρες και εδάφη σε όλο τον κόσμο.
Συναισθηματική πίεση… αγκάθι στην καθημερινότητα
Το 21% των ενήλικων Βρετανών βιώνει συναισθηματική πίεση, ποσοστό υψηλότερο από το αντίστοιχο των ΗΠΑ, όπου δεν υπερβαίνει το 17%. Ακόμα, είναι υψηλότερο από του Βελγίου, (11%), της Γαλλίας (10%), της Κίνας (10%) και της Ελβετίας (9%).
Όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, “περίπου οι μισοί Βρετανοί δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κατάσταση ψυχικής ευημερίας και κινδυνεύουν με επαγγελματική εξουθένωση, πράγμα που έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία και στις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου”.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το οικονομικό στρες και οι ανησυχίες των εργαζομένων κοστίζουν στις ίδιες τις βρετανικές επιχειρήσεις έως 6,2 δισ. λίρες σε άδειες ασθενείας και σε απώλεια παραγωγικότητας.
Τα φυτά στρεσάρονται και… κλαίνε!
Γνωρίζατε ότι τα φυτά που βιώνουν στρες εξαιτίας αφυδάτωσης ή απώλειας των στελεχών τους εκπέμπουν ήχους; Αυτό αναφέρουν ερευνητές στο Ισραήλ που μάλιστα ηχογράφησαν τα παράπονα των φυτών!
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Cell, οι ήχοι αυτοί έχουν υψηλή συχνότητα που είναι πέρα από τις δυνατότητες της ανθρώπινης ακοής. Ωστόσο ίσως γίνονται αντιληπτοί από έντομα, άλλα θηλαστικά και μάλλον από άλλα φυτά.
Οι ερευνητές ηχογράφησαν στρεσαρισμένα και μη φυτά καπνού και ντομάτας, σε πρώτη φάση σε έναν ηχομονωμένο ακουστικό θάλαμο και μετά σε ένα πιο θορυβώδες περιβάλλον θερμοκηπίου.
Πώς προκάλεσαν στρες οι επιστήμονες στα φυτά
Οι επιστήμονες στρέσαραν τα φυτά με δύο τρόπους: με το να μην τα ποτίζουν για αρκετές ημέρες και να κόβουν τους βλαστούς τους. Αφού ηχογράφησαν τα φυτά, εκπαίδευσαν έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης με σκοπό να ξεχωρίσουν τα φυτά που δεν έχουν υποστεί πίεση από τα στρεσαρισμένα! Διαπιστώθηκε ότι τα στρεσαρισμένα φυτά εκπέμπουν περισσότερους ήχους από τα φυτά που δεν υποβάλλονται σε στρες.
Πώς “μιλάνε” τα φυτά
Οι ήχοι των φυτών μοιάζουν με κρότους. Ένα στρεσαρισμένο φυτό εκπέμπει περίπου 30-50 τέτοιους ήχους ανά ώρα σε φαινομενικά τυχαία διαστήματα. Τα φυτά που πιέστηκαν εξαιτίας της έλλειψης νερού άρχισαν να εκπέμπουν ήχους πριν αφυδατωθούν πολύ και η συχνότητα των ήχων κορυφώθηκε μετά από πέντε ημέρες χωρίς νερό, ενώ μετά μειώθηκε ξανά καθώς τα φυτά ξεραίνονταν.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ήχοι διέφεραν ανάλογα με την αιτία του στρες. Ο αλγόριθμος μηχανικής μάθησης μπορούσε να διαφοροποιήσει με ακρίβεια την αφυδάτωση και το στρες από κόψιμο και μπορούσε να διακρίνει ακόμα αν οι ήχοι προέρχονταν από φυτό ντομάτας ή καπνού!
Ηχογραφήθηκαν και άλλα είδη φυτών – τι προέκυψε
“Διαπιστώσαμε ότι πολλά φυτά, για παράδειγμα το καλαμπόκι, το σιτάρι, το αμπέλι και οι κάκτοι, εκπέμπουν ήχους όταν είναι στρεσαρισμένα” επισημαίνει η Λίλαχ Χαντάνι, κύρια συγγραφέας της μελέτης, εξελικτική βιολόγος του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.