Έχετε αναρωτηθεί πότε ξεκίνησαν οι άνθρωποι να φιλιούνται και τι συμβολίζει το φιλί; Τι σχέση έχει το εκλογικό αποτέλεσμα με τη σεξουαλική μας ζωή; Στον δρόμο προς την δεύτερη κάλπη… ας ενημερωθούμε!
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα τα φιλιά θεωρούνταν συνηθισμένο μέρος της ρομαντικής οικειότητας στην αρχαιότητα σε πολλούς πολιτισμούς. Ωστόσο τα αρχαία κείμενα της Μεσοποταμίας δείχνουν ότι το φιλί ήταν κάτι που συνηθιζόταν στα παντρεμένα ζευγάρια, όμως θεωρούνταν επίσης μέρος των επιθυμιών ενός ανύπαντρου ατόμου όταν ήταν ερωτευμένο.
Ήξερες ότι…
H πρώτη καταγραφή του φιλιού στην ανθρωπότητα χρονολογείται πριν από περίπου 4.500 χρόνια στην αρχαία Μέση Ανατολή.
Όπως δήλωσε ο Δρ Troels Pank Arbοll, ειδικός στην ιστορία της ιατρικής στη Μεσοποταμία στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, “πολλές χιλιάδες από τις πήλινες πινακίδες από την περιοχή της Μεσοποταμίας που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα περιέχουν σαφή παραδείγματα ότι το φιλί θεωρούνταν μέρος της ρομαντικής οικειότητας στην αρχαιότητα, όπως ακριβώς το φιλί μπορούσε να είναι μέρος των φιλικών σχέσεων και των σχέσεων των μελών της οικογένειας”. Σύμφωνα με τον ίδιο “το φιλί δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα έθιμο που προήλθε αποκλειστικά από κάποια περιοχή και εξαπλώθηκε από εκεί, αλλά μάλλον φαίνεται ότι εφαρμόστηκε σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς επί πολλές χιλιετίες”.
Τα φιλιά των μπονόμπο…
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μπονόμπο φιλιούνται με ρομαντικό-σεξουαλικό σκοπό, ενώ οι χιμπαντζήδες επιδίδονται σε πλατωνικά φιλιά για τη διαχείριση των κοινωνικών σχέσεων. Οι πρακτικές αυτές υποδηλώνουν την αρχαία παρουσία και την εξέλιξη της συμπεριφοράς στους ανθρώπους.
Φιλιά και… ασθένειες
Τα φιλιά μπορεί να έχουν παίξει ρόλο στη μετάδοση παθογόνων μικροοργανισμών, όπως ο ιός του απλού έρπητα 1 (HSV-1), ο οποίος προκαλεί κρυολογήματα και η διφθερίτιδα, μια μεταδοτική βακτηριακή λοίμωξη. Ακόμη, το bu’shanu, μια ασθένεια που περιγράφεται σε αρχαία ιατρικά κείμενα, θα μπορούσε να είναι η λοίμωξη από τον HSV-1.
Ψήφος και σεξουαλικές επιδόσεις…
Σύμφωνα με τις έρευνες η εκλογική διαδικασία επηρεάζει τις αποδόσεις των ψηφοφόρων στο sex. Ειδικότερα, όσο πλησιάζει η ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, με αποκορύφωμα ανήμερα της εκλογικής διαδικασίας, ανεβαίνει η τεστοστερόνη!
Επιστημονικές μελέτες μας δείχνουν ότι τόσο η διαδικασία της ψηφοφορίας όσο και το εκλογικό αποτέλεσμα έχει επίδραση στην ερωτική ζωή των ψηφοφόρων. Ωστόσο, οι ορμόνες των γυναικών δεν επηρεάζονται από το εκλογικό αποτέλεσμα.
Όταν μαθαίνουν τον νικητή της αναμέτρησης, οι ψηφοφόροι αναζητούν τη σεξουαλική ικανοποίηση συχνά μέσω της πορνογραφίας. Χρησιμοποιώντας το Google Trends, οι ερευνητές κατέγραψαν αύξηση στον αριθμό της αναζήτησης σεξουαλικού περιεχομένου, από τους ψηφοφόρους των κερδισμένων των εκλογών.