Πώς μπορούν οι γονείς να καταπολεμήσουν τους κινδύνους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την ψυχική υγεία των παιδιών τους; Μήπως το παιδί έχει μια “ανθυγιεινή” σχέση με τα social media; Αυτά τα ερωτήματα ανησυχούν τους γονείς παγκοσμίως…
Κάθε γονέας που έχει παρακολουθήσει το παιδί του να περιηγείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι λογικό να αναρωτιέται ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην ψυχική του υγεία όταν γίνεται καθημερινά και για πολλές ώρες… Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία εξέδωσε πρόσφατα προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τους νέους. Τι πρέπει λοιπόν να κάνουν οι γονείς;
Ο Δρ Γκάρι Σμολ, πρόεδρος ψυχιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Χάκενσακ επισημαίνει ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους εφήβους δεν είναι εγγενώς καλή ή κακή. “Οι γονείς πρέπει να ρίξουν μια προσεκτική ματιά στο πώς επηρεάζει τα παιδιά τους και αν βελτιώνει τη ζωή τους ή εμποδίζει την ικανότητά τους να ‘λειτουργούν στη ζωή’ και να μαθαίνουν”.
Πόσες ώρες την ημέρα χρησιμοποιεί το παιδί μου τα social media;
Δεν υπάρχει ένα σαφές, βασισμένο σε αποδείξεις, όριο για το πόσος χρόνος είναι υπερβολικός για την ενασχόληση με τα social media. Ωστόσο, η Anne Marie Albano, διευθύντρια του Κέντρου Ψυχικής Υγείας των Νέων στο NewYork-Presbyterian επισημαίνει ότι οι γονείς θα πρέπει να έχουν ξεκάθαρη αίσθηση του πόσο πολύ είναι τα παιδιά τους στο διαδίκτυο κάθε μέρα. Ο Δρ Koplewicz αναφέρει ότι τείνει να χρησιμοποιεί ένα σημείο αναφοράς – όχι περισσότερο από τέσσερις ώρες συνολικού χρόνου οθόνης την ημέρα – για τους εφήβους. Είναι επίσης πολύ σημαντικό πόσο χρόνο σπαταλούν οι γονείς στα social media, δεδομένου ότι τα παιδιά μπορεί απλώς να ακολουθούν το παράδειγμά τους!
Η δεξιότητα να ξέρεις πότε να σταματάς…
Τα παιδιά όλων των ηλικιών τείνουν να είναι στενοχωρημένα όταν τελειώνει ο “χρόνος οθόνης” σύμφωνα με τον Δρ Albano, και είναι αναμενόμενο να υπάρχει γκρίνια. “Αλλά αν βλέπετε δάκρυα, αν βλέπετε θυμό, αν σας φωνάζουν – και αν αυτό είναι επίμονο”, αυτό μπορεί να είναι μια πιθανή κόκκινη σημαία, είπε. Το να ξέρεις ότι πρέπει να σταματήσεις είναι μια δεξιότητα που μπορούν να διδάξουν οι γονείς…
Ο “χρόνος στην οθόνη” επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητά τους;
Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία του ύπνου για τους εφήβους και λένε ότι οι γονείς θα πρέπει να εξετάσουν εάν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους κάνουν να μένουν ξύπνιοι μέχρι πολύ αργά. Η θέσπιση μερικών οικογενειακών κανόνων, όπως η διατήρηση όλων των συσκευών έξω από την κρεβατοκάμαρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να βοηθήσει.
Οι γονείς θα πρέπει επίσης να προσέχουν εάν η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εμποδίζει τις σχολικές εργασίες ή συμβάλλει σε αλλαγές στη διάθεση ή την όρεξη.
Ο Δρ Τζέσι Γκόλντ, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, προτείνει στους γονείς να ξεκινήσουν μια ανοιχτή και μη επικριτική συζήτηση με τους εφήβους σχετικά με τις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πώς «μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο τους και μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή τους και μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωση και την αυτοεκτίμησή τους».
“Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν και δεν εξαφανίζονται” υπογράμμισε ο Δρ Γκόλντ. “Οπότε η απάντηση δεν μπορεί να είναι να πλησιάσεις τον έφηβο λέγοντας: “Είπαν ότι είναι κακό για την ψυχική σου υγεία, οπότε αφαιρώ όλες τις οθόνες σου”…