Έχεις παρατηρήσει ότι τις βραδινές ώρες (έχοντας φάει κανονικά μεσημεριανό) σε πιάνει έντονη επιθυμία για φαγητό; Ειδικά μία επιθυμία για εναλλαγή αλμυρού – γλυκού που μπορεί να κρατήσει ώρες; Πώς θα μπορούσες να αντιμετωπίσεις άμεσα και πρακτικά ένα τέτοιου τύπου βραδινό υπερφαγικό επεισόδιο;
1. Αποφύγετε να μένετε πολλές ώρες νηστικοί, νομίζοντας ότι έτσι θα χάσετε βάρος. Να τρώτε μόλις νιώσετε το πρώτο γουργούρισμα στο στομάχι και να επιλέγετε τροφές όπως πολύσπορο ψωμί, τυρί με χαμηλά λιπαρά, αβγό, ζαμπόν γαλοπούλας ή κοτόπουλο, γιαούρτι με βρώμη και μέλι, μπάρες δημητριακών (κατά προτίμηση σπιτικές), τοστ, φρούτο εποχής με 1 χούφτα ξηρούς καρπούς ή ένα απλό κουλούρι Θεσσαλονίκης. Για παράδειγμα, 1 τοστ είναι περίπου 300 θερμίδες. Το ίδιο και 1 μήλο με 12 αμύγδαλα ή 1 φέτα Γερμανικό πολύσπορο ψωμί με 2 τριγωνάκια La Vache qui rit light και 2-3 φέτες ζαμπόν κοτόπουλο ή μια μεγάλη σπιτική μπάρα δημητριακών.
ΔΕΝ θα χάσετε βάρος αν μείνετε πολύ ώρα νηστικοί, αντίθετα θα φάτε λαίμαργα και θα πάθετε, με μαθηματική ακρίβεια, βουλιμικό επεισόδιο το βράδυ!
2. Να έχετε πάντα στο ψυγείο σας ψητό κοτόπουλο (χωρίς πέτσα), πράσινες σαλάτες όπως βραστά κολοκυθάκια, μπρόκολο, σπανάκι-ρόκα, χόρτα, μαρούλι, kale κλπ. Έτσι, όταν θα σας πιάσει βουλιμικό επεισόδιο (π.χ. αργά τη νύχτα), προτιμήστε λίγο κοτόπουλο με σαλάτα και μουστάρδα. Αν μέσα στην ημέρα μας έχουμε μοιράσει σωστά και με έξυπνο τρόπο τα γεύματά μας, το επεισόδιο θα είναι πολύ εύκολο να αντιμετωπιστεί!
3. Προμηθευτείτε ενεργειακές τροφές όπως αβοκάντο, ταχίνι, φυστικοβούτυρο, ξηρούς καρπούς, σύνθετους υδατάνθρακες (ψωμί πολύσπορο, καστανό ρύζι, γλυκοπατάτες, μακαρόνια χαρουπιού ή ολικής, φρυγανιές σικάλεως ή χαρουπιού κλπ.), άπαχη πρωτεΐνη (ψάρι, κοτόπουλο, μοσχάρι, ψαρονέφρι κλπ.), πράσινα λαχανικά, φυτικό γάλα, αβγά, τυρί με χαμηλά λιπαρά και φρούτα όπως το μήλο, το αχλάδι και το γκρέιπφρουτ.
Είναι προτιμότερο να φάτε 1 φέτα ψωμί με 1 κ.γ. φυστικοβούτυρο και μέλι αντί για κρουασάν με σοκολάτα του εμπορίου. Γενικά, ΜΗΝ φοβάστε τις θερμίδες, τίποτα δεν παχαίνει από μόνο του. Οι ενεργειακές τροφές θα σας κρατήσουν χορτάτους και ικανοποιημένους για αρκετή ώρα.
4. Φάτε πρώτα άφθονη σαλάτα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, λεμόνι ή ξίδι και μυρωδικά πριν το βραδυνό γεύμα. Έτσι θα σας είναι πολύ πιο εύκολο να φάτε λιγότερο φαγητό μετά. Για παράδειγμα, μπορείτε να απολαύσετε μια χορταστική ντοματοσαλάτα με αγγουράκι και πιπεριές, ίσως και με λίγο λευκό τυρί όπως ανθότυρο, μοτσαρέλα, κότατζ ή κατίκι και αφού να περιμένετε 1-2 λεπτά, να φάτε μετά το κυρίως πιάτο, π.χ. το κοτόπουλο, το μπιφτέκι, το τοστ,
την ομελέτα, τα μακαρόνια κλπ. Με μαθηματική ακρίβεια θα φάτε πολύ λιγότερο!
5. Ξεχάστε τη λέξη δίαιτα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν βουλιμικά επεισόδια είναι εκείνοι που δεν είναι “συμφιλιωμένοι” με την εικόνα του σώματός τους και βρίσκονται σχεδόν μόνιμα σε δίαιτα.
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ στερητικές και δίαιτες express, ιδιαίτερα αυτές που αποκλείουν τροφές (π.χ. αυστηρά πρωτεινικές, αυστηρά χορτοφαγικές και διαλλειματικές). Μιλάω σαν ειδικός και σας λέω ότι δεν ταιριάζουν σε όλους.
Αν παθαίνετε βουλιμικά επεισόδια, ειδικά το βράδυ, να τρώτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, με το πρώτο αίσθημα πείνας ή γουργούρισμα στο στομάχι.