Η οικογένεια, όπως την ξέραμε παραδοσιακά στη χώρα μας, έχει εξελιχθεί και έχει πάρει νέες μορφές. Όλο και περισσότεροι επιλέγουν το σύμφωνο συμβίωσης από τον θρησκευτικό γάμο, υπάρχουν πολύ περισσότερες μονογονεϊκές οικογένειες και παιδιά εκτός γάμου. Η ουσία ωστόσο βρίσκεται στο ερώτημα: Τι σημαίνει οικογένεια σήμερα;
Πριν από μια εικοσαετία οι άνθρωποι στην Ελλάδα δεν ήταν… εξοικειωμένοι με την έννοια του διαζυγίου. Το “πλάνο” παραδοσιακά ήταν: θρησκευτικός γάμος και δημιουργία οικογένειας με παιδιά. Και αν η σχέση του ζευγαριού βάδιζε προς τον δρόμο του χωρισμού; Αυτό δεν σήμαινε απαραίτητα διαζύγιο καθώς αποτελούσε στίγμα!
Μήπως γίναμε Σουηδία;
Μπορεί μετά τη δεκαετία του ’80 η Ελλάδα να άρχισε να επανεξετάζει τη λειτουργία των σχέσεων σε μια οικογένεια, όμως οι σκανδιναβικές χώρες ήδη από το ’60 είχαν αρχίσει να βαδίζουν σε νέα μονοπάτια. Ουσιαστικά οι σχέσεις έγιναν πιο ευέλικτες και αποσυνδέθηκε η ερωτική – σεξουαλική σχέση από την απόκτηση παιδιών. Κοινωνικοί και θρησκευτικοί λόγοι στάθηκαν για δεκαετίες εμπόδιο στην αλλαγή τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες.
Τι λένε τα στατιστικά
- Το ποσοστό γεννήσεων εκτός γάμου στην Ελλάδα άγγιξε το 16,5% το 2021. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα εκτός γάμου παιδιά που γεννήθηκαν το 2021, σε ποσοστό 44% γεννήθηκαν εντός συμφώνου συμβίωσης. Στη Σουηδία το ίδιο έτος το 55% των παιδιών γεννήθηκαν εκτός γάμου.
- Το 2009 τα σύμφωνα συμβίωσης στην Ελλάδα ήταν 165 και το 2013 έφτασαν τα 593. Το 2021 έφτασαν τα 11.421!
- Το 2017 το σύνολο των διαζυγίων ξεπέρασε τις 19.000.
- Με βάση την απογραφή του 2011, οι μονογονεϊκές οικογένειες ήταν περισσότερες από 463.770.
Τι θεωρούμε σήμερα οικογένεια;
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών πέντε στους 10 Έλληνες δεν κάνουν οικογένεια λόγω οικονομικού φόβου. Την ίδια στιγμή η οικογένεια παραμένει καθολική αξία για τους σχεδόν 8 στους 10 Έλληνες.
Στο ερώτημα «ποιους θεωρούμε σήμερα οικογένεια», οι συμμετέχοντες απαντούν κυρίως τους γονείς (81,8%), τον/την σύντροφο (76,9%) και τα παιδιά (73%). Τα κατοικίδια θεωρούνται σήμερα μέλη της οικογένειας, τουλάχιστον από το 1/3 όσων συμμετείχαν στην έρευνα.
– Ο βασικός λόγος που οι άνθρωποι δυσκολεύονται να κάνουν οικογένεια και παιδιά είναι οι οικονομικές δυσκολίες (49%) και η εργασιακή ανασφάλεια (12,10%).
– Οι συμμετέχοντες θεωρούν σε ποσοστό 64% ότι η τηλεργασία διευκολύνει από πολύ (41,8%) έως παρά πολύ (22,2%) τον συνδυασμό εργασιακής και οικογενειακής ζωής.
– Σε ποσοστό 85% οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι πάρα πολύ συχνή και πολύ συχνή σήμερα στη χώρα μας.
Ήξερες ότι…
Το 2008, ο δήμαρχος της Τήλου Τάσος Αλιφέρης, τέλεσε τους πρώτους ομόφυλους γάμους στην Ελλάδα. Στις 7 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ειδική preview προβολή του ντοκιμαντέρ του Παναγιώτη Ευαγγελίδη με τίτλο Οι Γάμοι της Τήλου, στο θερινό σινεμά Αλεξάνδρα στο Χαλάνδρι. Η ταινία παρακολουθεί την ιστορία αυτών των δύο πολιτικών γάμων μέσα από υλικό γυρισμένο επιτόπου στο νησί, αλλά και με λήψεις από το Gay Pride της ίδιας χρονιάς, συνεντεύξεις Τύπου και διαδηλώσεις για το ίδιο θέμα.