Ξέρετε τι δείχνουν οι προβλέψεις για το ποια χώρα θα είναι στην πρώτη θέση με τους περισσότερους ξένους τουρίστες παγκοσμίως;
Η Γαλλία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις χώρες που θα προσελκύσουν τους πιο πολλούς ξένους τουρίστες και στη συζήτηση μπαίνει ο όρος “υπερτουρισμός”. Έτσι, η γαλλική κυβέρνηση έθεσε έναν στόχο: να σταματήσει το φαινόμενο το 80% των επισκεπτών να συνωστίζεται στο μόλις 20% της επικράτειας της χώρας. Και πώς θα καταφέρουν να μειώσουν τον συνωστισμό; Θα επιδιώξουν να προωθήσουν προορισμούς λιγότερο δημοφιλείς ή ακόμα και ανεξερεύνητους προκειμένου να ωθήσουν τους τουρίστες να ανακαλύψουν νέα, λιγότερο γνωστά μέρη. Και εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι οι influencers.
Οι influencers σε νέα μονοπάτια…
Ο ρόλος των influencers δεν θα περιορίζεται στο να διαφημίζουν έναν προορισμό. Θα επιστρατευτούν και για να αποθαρρύνουν τους επισκέπτες από κατάμεστους δημοφιλείς προορισμούς. Θα ποστάρουν φωτογραφίες και βίντεο όπου δεν θα βλέπουμε ωραία τοπία και ξέγνοιαστες στιγμές αλλά συνωστισμένα πλήθη. Έτσι, κάποιοι προορισμοί σταδιακά θα γίνονται λιγότερο ελκυστικοί σε συγκεκριμένες περιόδους. Από την άλλη, οι influencers θα διαφημίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε διάφορες γλώσσες άγνωστα μέρη – κρυμμένους θησαυρούς, ενθαρρύνοντας τουρίστες να τα επισκεφθούν.
Ο ρόλος του Netflix στην ανάδειξη νέων τουριστικών προορισμών
Το Netflix βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην καθημερινότητά μας και έχει τη δύναμη να μας επηρεάζει. Έτσι, ανάμεσα σε άλλους προορισμούς, οι Παξοί είχαν φέτος την τιμητική τους και μπήκαν στον παγκόσμιο τηλεοπτικό χάρτη μέσα από την επιτυχημένη σειρά Μaestro του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με την Ετρετά στη Νορμανδία. Πρόκειται για μία παραθαλάσσια πόλη με σήμα κατατεθέν τους εκπληκτικούς βράχους που την επισκέπτονται τους μήνες αιχμής μέχρι και 10.000 τουρίστες την ημέρα.
Παραδείγματα… περιορισμών προς μίμηση
Το Εθνικό Πάρκο Καλάνκ στη Γαλλική Ριβιέρα ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει σε ισχύ το σύστημα κρατήσεων στους βραχώδεις κολπίσκους Σουζιτόν και Πιέρ Τομπέ, μειώνοντας τον αριθμό των τουριστών από 2.500 ημερησίως σε 400.
Περιορισμοί στις αφίξεις ανακοινώθηκαν στους ορεινούς όγκους της Λουμπερόν, που βρίσκονται στην κεντρική Προβηγκία, με προκρατήσεις για τις επισκέψεις μεταξύ 9 το πρωί και 1 το μεσημέρι και όριο τους 3.000 επισκέπτες την ημέρα.
Μέτρα κατά του υπερτουρισμού στον κόσμο
Στη Βενετία και στη Βαρκελώνη μειώνονται οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων για να περιοριστεί η υπερπληθώρα τουριστών που δημιουργεί προβλήματα. Επιπλέον, σε περιοχές στην Ταϊλάνδη και στις Φιλιππίνες κρίθηκε απαραίτητη η επιβολή ποσοστώσεων στον αριθμό των τουριστών, για την αναγέννηση της φύσης.
Στο Νησί του Πάσχα και σε ιστορικά μνημεία όπως το Μάτσου Πίτσου στο Περού, στοχεύουν να ελαχιστοποιηθεί η ποσότητα των απορριμμάτων που αφήνουν οι τουρίστες.
Ο φόρος σαγιονάρα
Στην Ιαπωνία υιοθετείται ο φόρος «σαγιονάρα», δηλαδή οι ξένοι τουρίστες καλούνται να πληρώσουν περίπου 7 ευρώ κατά την αναχώρησή τους.
Στο Μπαλί υπάρχει επίσης τουριστικός φόρος τοπικής ανάπτυξης ύψους 9 ευρώ. Αλλού ο φόρος είναι πολύ υψηλότερος όπως στα νησιά Γκαλαπάγκος (100 δολάρια).