Έρχεται το τέλος του fast fashion;

Αλλάζει η βιομηχανία της μόδας και ποιος ο ρόλος της Ευρώπης;

Στις αρχές του Ιουνίου το κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερψήφισε μια σειρά συστάσεων οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν τη βιομηχανία της μόδας να λειτουργεί πιο βιώσιμα. Κατά συνέπεια οι καταναλωτές θα κάνουν όλο και περισσότερο “ηθικές επιλογές”.

Ειδικότερα, οι βουλευτές ζήτησαν έναν σαφή ορισμό του fast fashion, λαμβάνοντας υπόψη βασικές παραμέτρους όπως είναι το χαμηλό κόστος κατασκευής, η χαμηλή ποιότητα και φυσικά η παραγωγή μεγάλου όγκου ρούχων και αξεσουάρ. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη συμφωνία των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απαγόρευση της καταστροφής απούλητων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Στον διάλογο έχει μπει δυναμικά η απαίτηση για δεσμευτικούς και μετρήσιμους κλιματικούς στόχους. Ζητήματα όπως η βιοποικιλότητα, η καλή διαβίωση των ζώων και η ρύπανση από μικροπλαστικά απασχολούν έντονα πια και αναζητούνται λύσεις που θα φέρουν την αλλαγή στη βιομηχανία της μόδας.

Στο μικροσκόπιο και οι συνθήκες εργασίας

Στη βιομηχανία του fast fashion η εκμετάλλευση των εργαζομένων και η παραβίαση των δικαιωμάτων τους αποτελεί δυστυχώς συχνό φαινόμενο. Τώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να λάβει δράση για να αντιμετωπίσει την εργασιακή εκμετάλλευση αξιολογώντας τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στις χώρες παραγωγής εκτός ΕΕ.

info

Όλα τα ρούχα που παράγονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της REACH που προστατεύει την υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος από χημικούς κινδύνους.