Στη σύγχρονη, γρήγορη και απαιτητική ζωή που ζούμε η έλλειψη χρόνου αποτελεί ένα μείζον ζήτημα.
Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, μία καθημερινότητα γεμάτη υποχρεώσεις και καθήκοντα, μπορεί να καθιστά πρόκληση την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.
Ωστόσο, η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα για την καλή υγεία μας. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να συνδυάσουμε τον γρήγορο ρυθμό ζωής με την υγιεινή διατροφή, χωρίς να κάνουμε συμβιβασμούς στην ποιότητα της διατροφής μας;
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί υιοθετώντας την πρακτική του “meal prep”. Συγκεκριμένα, το meal prep αναφέρεται στην πρακτική του να προετοιμάζεις γεύματα εκ των προτέρων για μελλοντική κατανάλωση.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του meal prep;
Το meal prep είναι η νέα τάση της εποχής μας. Υιοθετώντας την πρακτική αυτή μπορούμε να έχουμε αρκετά οφέλη όπως είναι:
Εξοικονόμηση χρόνου
Βασικός σκοπός της πρακτικής του meal prep είναι η εξοικονόμηση χρόνου. Προμαγειρεύοντας τα γεύματά μας και αποθηκεύοντάς τα για μελλοντική κατανάλωση μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρόνο μέσα στη διάρκεια της εβδομάδας, αφού όλες οι παρασκευές μας γίνονται μονομιάς μέσα σε 1-2 ημέρες της εβδομάδας όπου έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε διαθέσιμο πάντα σπιτικό φαγητό χωρίς το καθημερινό μαγείρεμα, γλιτώνοντας χρόνο και ενέργεια.
Βελτίωση της ποιότητας της διατροφής μας
Η προετοιμασία και το μαγείρεμα των φαγητών στο σπίτι είναι ο καλύτερος και ίσως ο μόνος τρόπος να ελέγχουμε την ποιότητα αλλά και την ποσότητα των φαγητών που καταναλώνουμε τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας. Συγκεκριμένα, μαγειρεύοντας στο σπίτι έχουμε πλήρη έλεγχο των συστατικών που χρησιμοποιούμε, συνεπώς μπορούμε να επιλέξουμε πιο υγιεινά και ποιοτικά υλικά.
Αποφυγή κατανάλωσης ανθυγιεινών διατροφικών επιλογών
Με το meal prep μπορούμε να προλάβουμε τις κακές διατροφικές επιλογές που οφείλονται απλώς στην έλλειψη χρόνου ή διάθεσης για προετοιμασία των γευμάτων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταφεύγουνε στην εύκολη και πρόχειρη λύση, που δεν είναι άλλη από την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, πλούσιων σε ζάχαρη και αλάτι, όπως είναι το φαγητό τύπου fast food ή διάφορα επεξεργασμένα αρτοπαρασκευάσματα, όπως τα σφολιατοειδή, κρουασάν, γλυκά, μπισκότα κ.α. Ωστόσο, η τακτική κατανάλωση αυτών των τροφίμων είναι επιζήμια για την υγεία μας καθώς συμβάλλει στην εμφάνιση προβλημάτων υγείας, όπως είναι η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης κ.α.
Ορισμένες συμβουλές για την αποτελεσματική προετοιμασία γευμάτων όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος περιλαμβάνουν:
– Φτιάξτε το εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα εκ των προτέρων, σχεδιάστε μια λίστα με τα
γεύματα που σκοπεύετε να καταναλώσετε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και οργανώστε τις
αγορές σας ανάλογα. Για παράδειγμα, μπορείτε να καθορίσετε προκαταβολικά ποιες ημέρες της εβδομάδας θα εντάξετε το ψάρι, το όσπριο, το λαδερό κ.ο.κ.
Με αυτόν τον τρόπο, αφού έχετε προγραμματίσει το εβδομαδιαίο διατροφικό πλάνο, μπορείτε
εύκολα και απλά να δημιουργήσετε τη λίστα για τα ψώνια σας, αγοράζοντας όλα τα αναγκαία υλικά πηγαίνοντας μία φορά στο σούπερ μάρκετ.Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να σχεδιάζετε το μενού της εβδομάδας προκαταβολικά ώστε να έχετε άμεσα διαθέσιμα όλα τα υλικά που θα χρειαστούν για την παρασκευή των γευμάτων μας.
– Μαγειρέψτε μεγαλύτερες ποσότητες
Την ημέρα που έχετε παραπάνω χρόνο και διάθεση για μαγειρική, μαγειρέψετε πλεονάζουσες
ποσότητες, τις οποίες μπορείτε να καταψύξετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να δεσμεύσετε λίγο χρόνο το Σαββατοκύριακο για να προετοιμάσετε μερικά γεύματα για την εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε πάντοτε στη διάθεση σας ένα θρεπτικό και υγιεινό γεύμα, τις ημέρες όπου ο χρόνος σας πιέζει.
– Θυμηθείτε να χωρίσετε το φαγητό σε μερίδες, όχι σε μεγάλες ποσότητες, ώστε να
μπορέσετε να το αποψύξετε γρήγορα και να το καταναλώσετε σε ένα γεύμα.
– Επενδύστε σε μικρά ατομικά ταπεράκια που μπορείτε να πάρετε μαζί σας.
– Αποθηκεύστε και συντηρήστε καλά τα γεύματά σας. Η σωστή αποθήκευση και συντήρηση των γευμάτων σας είναι κρίσιμη για να διασφαλίσετε την ασφάλεια και την ποιότητά τους. Μπορείτε να καταψύξετε σχεδόν τα πάντα και να τα καταναλώσετε μελλοντικά. Μπορείτε να καταψύξετε πολλά μαγειρεμένα φαγητά, αρκεί να μη συγκαταλέγονται ανάμεσα στα τρόφιμα εκείνα που, όταν μαγειρεύονται, «κατακρατούν» νερό όπως π.χ. οι πατάτες, τα ζυμαρικά ή το ρύζι (εκτός και αν το ρύζι αποτελεί μέρος κάποιου άλλου πιο σύνθετου φαγητού π.χ. βρίσκεται μέσα σε γεμιστά ή γιουβαρλάκια). Αυτό καλό είναι να το αποφεύγετε επειδή όταν τα αποψύξουμε, δεν θα έχουν και τόσο ευχάριστη γεύση.
Μερικά από τα τρόφιμα που μπορούν να καταψυχθούν είναι:
Τα μαγειρευτά κρέατα (ιδίως αυτά που περιέχουν σάλτσα)
Όσπρια π.χ. φακές, ρεβίθια κ.α.
Λαδερά φαγητά π.χ. αρακάς, φασολάκια κ.α.
Παστίτσιο, μουσακάς, λαζάνια (μπορεί να περιέχουν ζυμαρικά αλλά επειδή ταυτόχρονα περιέχουν και σάλτσα το υγρό στοιχείο που τα περιβάλλει, δρα προστατευτικά και δεν επιτρέπει στον ψυχρό αέρα να ξεράνει το προϊόν)
Γενικά τα φαγητά που περιέχουν σάλτσες αποτελούν πρώτης τάξης φαγητά για κατάψυξη, μιας και όταν αποψυχτούν, διατηρούν κατά πολύ αναλλοίωτη την αρχική γεύση και τη σύστασή τους. Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα μαγειρευτά τρόφιμα μπορούν να συντηρηθούν για 2-3 μήνες.
Συμπέρασμα
Συχνά, ο συνδυασμός της έλλειψης χρόνου με το αίσθημα της κούρασης που νιώθουμε καθημερινά μας κάνει να μη δίνουμε την πρέπουσα προσοχή στο κομμάτι της διατροφή μας.
Ωστόσο, επενδύοντας στη διατροφή μας, επενδύουμε στην καλή υγεία μας. Συνεπώς, θα πρέπει να βρούμε μεθόδους ώστε να μην υπονομεύεται η ποιότητα της διατροφής
μας, ακόμη και όταν ο χρόνος μας πιέζει. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές μπορείτε να προετοιμάσετε υγιεινά και θρεπτικά γεύματα, αξιοποιώντας τα τις ημέρες που δεν έχετε χρόνο ή διάθεση να ασχοληθείτε με τη μαγειρική. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρετε να διατηρήσετε μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή ακόμη και τις δύσκολες ημέρες.