Αγκαλιά με την απόρριψη

Καλημέρα SayYesser!!!

To ξέρω ότι είναι χάλια, αλλά η απόρριψη είναι αναπόσπαστο μέρος του παιχνιδιού που ονομάζουμε ζωή. Και το να μπορείς να χειριστείς σωστά και να αποδεχτείς την απόρριψη είναι μία δεξιότητα που λίγοι την κατέχουν.

Όμως έτσι είναι η ζωή, με τα πάνω της και τα κάτω της. Σίγουρα θα ακούσεις ναι, αλλά πίστεψέ με θα ακούσεις και πολλά μα πάρα πολλά όχι. Αν είσαι και εσύ παίκτης ψυχολογίας όπως εγώ, ιδού μερικές συμβουλές που θα μας γλιτώσουν από τα έκτροπα:

1) Όχι στις προσβολές

Αν κάποιος σου αρνηθεί, είναι λάθος (τουλάχιστον φωναχτά, γιατί δεν είμαστε και όλοι ζεν) να καταφύγεις σε προσβολές και κοσμητικά επίθετα επειδή δεν πήρες την απάντηση που ήθελες. Δεν μπορεί πριν ένα λεπτό να εξυμνείς ένα άτομο και μετά να αλλάζεις εντελώς γνώμη λόγω των λέξεων «όχι, ευχαριστώ». Το μόνο που είπε είναι όχι, δεν σημαίνει ότι είναι προσωπικό και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έκανες κάτι λάθος. Μερικές φορές είναι κάτι που απλά δεν μπορούμε να το ελέγξουμε καθόλου.

2) Αποδοχή και Απόρριψη

Ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε την απόρριψη είναι να την αποδεχτούμε. Όταν κάποιος σου πει όχι, σαν πρώτη αντίδραση ναι μπορεί να απελπιστείς, να πονέσεις, να εξοργιστείς να πεις και μερικά “γαλλικά” (χαμηλόφωνα πάντα) και όλα αυτά προφανώς είναι ανθρώπινα συναισθήματα που επιτρέπεται να έχεις. Όμως δείξε αυτοέλεγχο και κάνε γρήγορα την επόμενη κίνηση: πάρε μερικές βαθιές ανάσες, μίλα ήρεμα και πες πως όλα είναι υπό έλεγχο και ότι δεν πειράζει. Αυτό θα καθησυχάσει τον συνομιλητή σου και ίσως είναι και η αφορμή για μία δεύτερη ευκαιρία, καθώς το πιθανότερο είναι ότι και αυτός ήταν νευρικός που έπρεπε να σου μεταφέρει μία αρνητική απάντηση -άλλωστε ποιος θέλει να μεταφέρει άσχημα νέα;

3) Μην προσπαθήσεις να του αλλάξεις γνώμη αμέσως

Ένα μελετημένο και έντονο μήνυμα που του ζητά να το ξανασκεφτεί, δυστυχώς, δεν θα βοηθήσει τον σκοπό μας. Όλα και όλοι χρειαζόμαστε χρόνο. Θα έρθει η κατάλληλη στιγμή, αρκεί να έχεις τα μάτια σου και τα αυτιά σου ανοιχτά.

4) Να θυμάσαι ότι κανείς δεν σου χρωστάει τίποτα

Υπάρχει μόνο ένας σωστός τρόπος για να μάθεις γιατί σε έχουν απορρίψει. Αποδέχεσαι το όχι και με ώριμο και ήρεμο τρόπο (στο τονίζω αυτό) διατυπώνεις την ερώτηση σχετικά με την άρνηση να σου δώσουν αυτό που ζήτησες. Αν σε αποφεύγουν και δεν σου αρκούν οι απαντήσεις που σου δίνουν, πριν φουντώσεις απομακρύνσου ησύχως και σχεδίασε τα επόμενά σου βήματα, χωρίς αυτούς στην ατζέντα σου.

5) Μην το σκέφτεσαι υπερβολικά

Η απόρριψη είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό και, επιπλέον, συμβαίνει σε όλους. Κυριολεκτικά σε όλους. Προσπάθησε να θυμάσαι πως όταν ένας άνθρωπος σε απορρίπτει μπορεί να συντρέχουν 1.000.000 λόγοι για τους οποίους το κάνει αυτό και κανένας μάλλον δεν σε αφορά καν! Θα μπορούσε να έχει να κάνει με τις προσωπικές του ανασφάλειες, με την αναστάτωση που βιώνει στην οικογένειά του, την πτώση που έχει στην καριέρα του ή απλώς επειδή δεν ήθελε να ρισκάρει ή να αφιερώσει έστω και λίγο από τον χρόνο του για σένα. Όπως καταλαβαίνεις σε ελάχιστο ποσοστό η απόρριψη βασίζεται στο ότι έχεις κάνει κάτι εσύ λάθος. Μην λες στον εαυτό σου ότι είσαι ανόητος ή ότι φταις. Δεν φταις εσύ και η απόρριψη δεν σε καθορίζει. Εξάλλου υπάρχουν περισσότερα να μάθουμε από την αποτυχία παρά από την επιτυχία.

6) Απλά δεν ήταν γραφτό να γίνει

Αν κάτι δεν λειτούργησε, οκ και τι έγινε; Προχωράμε! Επικεντρώσου σε άλλα πράγματα στη ζωή και άφησε ελεύθερο τον εαυτό σου να ενθουσιαστεί με αυτά! Αν κάτι είναι καρμικό να συμβεί τότε θα βρει τον τρόπο. Πάντα υπάρχει κάτι εκεί έξω που προορίζεται να συμβεί και, επειδή δεν είναι αυτό που θέλουμε αυτή τη στιγμή, δεν σημαίνει ότι δεν είναι σωστό για μας όταν εμφανιστεί στο μέλλον.

Tip of the Day: Η απόρριψη είναι επίσης μέρος της επιτυχίας. Προσπάθησε λοιπόν να μην απογοητεύεσαι περισσότερο από όσο πραγματικά αξίζει, γιατί κάτι άλλο σημαντικό είναι προ των πυλών. Ίσως αυτή τη φορά να μην είδαν σε σένα αυτό που ήθελες να δουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιος που θα το δει στο άμεσο μέλλον. Είμαι σίγουρη ότι δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνομαι αλλά θα στο ξαναπώ για να το ακούσω και εγώ: η απόρριψη είναι φυσιολογική. Απολύτως φυσιολογική και συμβαίνει σε όλους. Υπόσχομαι να το θυμάμαι αν το υποσχεθείς και εσύ!