Η ΑΙ μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για τη θεραπεία της υπογονιμότητας.
Ένα νέο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξε ο Δρ Στίβεν Βασιλέσκου και η ομάδα του μπορεί να εντοπίσει σπέρμα σε δείγματα που έχουν ληφθεί από σοβαρά υπογόνιμους άνδρες 1.000 φορές πιο γρήγορα από ένα “πολύ καλά εκπαιδευμένο” ζευγάρι μάτια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το λογισμικό είναι σε θέση να αναδείξει ένα δυνητικά βιώσιμο σπέρμα πριν ακόμη μπορέσει ο άνθρωπος να επεξεργαστεί αυτό που κοιτάζει. Για να επιτύχουν αυτή την ταχύτητα, ο Δρ Βασιλέσκου και οι συνεργάτες του “εκπαίδευσαν” την AI να αναγνωρίζει το σπέρμα σε αυτά τα πολύπλοκα δείγματα ιστών δείχνοντάς της χιλιάδες τέτοιες εικόνες.
Ο Δρ Βασιλέσκου είναι ιδρυτής της εταιρίας NeoGenix Biosciences. Το σύστημα που έχουν αναπτύξει ο ίδιος και οι συνεργάτες του ονομάζεται SpermSearch. Ο ίδιος υπογραμμίζει: “Όταν ένας εμβρυολόγος κοιτάζει κάτω από το μικροσκόπιο, αυτό που βλέπει είναι το πλήρες χάος – ένα αστέρι από κύτταρα”.
Σύμφωνα με την ομάδα βιοϊατρικής μηχανικής του UTS, σε μια δοκιμή το SpermSearch ήταν 1.000 φορές ταχύτερο από έναν έμπειρο εμβρυολόγο. Ωστόσο, δεν έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει τους εμβρυολόγους, αλλά για να λειτουργεί ως βοηθητικό εργαλείο.
Η ομάδα UTS είναι τώρα έτοιμη να μεταφέρει την τεχνητή νοημοσύνη της σε κλινικές δοκιμές. “Μια πραγματική εγκυμοσύνη – αυτό είναι το επόμενο βήμα”, λέει χαρακτηριστικά ο Δρ Βασιλέσκου.
Χρήσεις AI στην Υγεία και την Εγκυμοσύνη
Οι τεχνολογίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη ήδη συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη ανάλυση πολλαπλών πηγών δεδομένων, οδηγώντας σε βελτιωμένη ακρίβεια της διάγνωσης σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές. Παρέχοντας στους γιατρούς εργαλεία ενισχυμένα με τεχνητή νοημοσύνη, εξοικονομείται χρόνο και κόστος.
Οι τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης έχουν χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη διαταραχών εγκυμοσύνης όπως ο διαβήτης κύησης, ο πρόωρος τοκετός, η αυτοκτονική συμπεριφορά και η προεκλαμψία (μια διαταραχή της αρτηριακής πίεσης που μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί). Τα μοντέλα με βελτιωμένη τεχνητή νοημοσύνη έχουν βοηθήσει επίσης στη διαχείριση και θεραπεία εξωμήτριων κυήσεων και σε αναλύσεις αξιολόγησης κινδύνου για ανεπιθύμητες εκβάσεις που σχετίζονται με συγγενείς καρδιοπάθειες.