Το “ageotype” είναι ένας νέος όρος που θα μας απασχολήσει πολύ, καθώς σχετίζεται με την υγεία, την ευζωία και τη μακροζωία μας.
Προσδιορίζοντας τον ηλικιακό μας τύπο, μαθαίνουμε ποιες συνήθειες μπορούμε να υιοθετήσουμε για να είμαστε υγιείς και να διατηρήσουμε τη νεότητά μας. Η γήρανση είναι αναπόφευκτη αλλά εκδηλώνεται διαφορετικά στα άτομα. Έτσι, κάποιοι μπορεί να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα στα 40 τους αλλά διατηρούν έναν ισχυρό μεταβολισμό για πολλά χρόνια, ενώ άλλοι μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο διαβήτη αλλά να έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Φανταστείτε λοιπόν να υπήρχε ένας “χάρτης για τη γήρανση” – ένας εξατομικευμένος οδηγός που θα μπορούσε να σας βοηθήσει να πλοηγηθείτε στο δικό σας ταξίδι.
Οι 4 τύποι
Ο Δρ Μάικλ Σνάιντερ, καθηγητής Γενετικής στο Stanford Medicine εισήγαγε την έννοια των ηλικιακών τύπων, η οποία κατηγοριοποιεί τον τρόπο με τον οποίο διαφορετικά μέρη του σώματος υφίστανται εκφυλισμό. Οι τέσσερις γενικοί τύποι είναι: τύπος ανοσοποιητικού, τύπος μεταβολισμού, τύπος ήπατος, τύπος νεφρών. Στη μελέτη έλαβαν μέρος 106 άτομα, ηλικίας 29 έως 75 ετών.
Πραγματοποιήθηκε μία ολοκληρωμένη εξέταση της μοριακής σύνθεσης κάθε συμμετέχοντα μέσω της συλλογής αίματος, σάλιου, ούρων, κοπράνων και άλλων βιολογικών δειγμάτων σε διάστημα δύο ετών. Κατά τη διάρκεια γενετικών αναλύσεων μικροβιώματος, οι επιστήμονες μέτρησαν μεταξύ άλλων 10.343 γονίδια, 306 πρωτεΐνες αίματος, 722 μεταβολίτες και 6.909 μικρόβια. «Μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να μηδενίσουν τους παράγοντες κινδύνου για την υγεία και να βρουν τους τομείς στους οποίους είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα στη συνέχεια» αναφέρει η μελέτη.
Προς το παρόν, δεν υπάρχει άμεση δοκιμή για τον προσδιορισμό του ηλικιακού τύπου μας. Ωστόσο, το ιατρικό ιστορικό μας, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ινσουλίνης και κρεατινίνης, μπορεί να προσφέρει ενδείξεις για τον τύπο της “ηλικίας” που είμαστε. “Όταν οι άνθρωποι φτάνουν τα 40 τους, μπορούν να προσπαθήσουν να εντοπίσουν τους λόγους για τους οποίους μπορεί να γερνούν πιο γρήγορα. Η γνώση του ηλικιακού σας τύπου μπορεί να επηρεάσει τις επιλογές του τρόπου ζωής, όπως δίαιτες ή προγράμματα φυσικής κατάστασης. Για παράδειγμα, εάν ανακαλύψετε ότι είστε μεταβολικός τύπος, ίσως σκεφτείτε να προσαρμόσετε τη διατροφή σας, κάνοντάς την πιο υγιεινή. Όσοι έχουν ανοσολογικό τύπο μπορεί να δώσουν προτεραιότητα στις καλύτερες συνήθειες ύπνου για να μειώσουν τον κίνδυνο φλεγμονωδών και ασθενειών που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό”, εξηγεί ο Δρ Gupta.
Αναλύοντας τους ηλικιακούς τύπους
Τύπος μεταβολισμού: Όσοι ανήκουν σε αυτόν τον τύπο τείνουν να γερνούν λόγω μεταβολικών παραγόντων όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα τους χρησιμοποιεί την ενέργεια από τα τρόφιμα. Μπορεί να δυσκολεύονται με τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και να είναι πιο επιρρεπείς στον διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τους.
Τύπος ανοσοποιητικού: Η γήρανση για όσους ανήκουν στον συγκεκριμένο τύπο σχετίζεται με την απόδοση του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Μπορεί να παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα φλεγμονής και μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ψωρίαση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Τύπος ήπατος: Οι άνθρωποι που ανήκουν εδώ μπορεί να εμφανίζουν σημάδια για ιατρικά θέματα όπως κίρρωση, ηπατίτιδα και λιπώδη ηπατική νόσο.
Τύπος νεφρών: Αυτός ο τύπος σχετίζεται με την υγεία των νεφρών με προβλήματα όπως πέτρες και λοιμώξεις.