Τα μοναχοπαίδια λένε πολλοί ότι είναι πιο κακομαθημένα από τα παιδιά που έχουν αδέρφια. Ισχύει;
Στην πραγματικότητα αν ένα παιδί είναι κακομαθημένο ή όχι είναι πολυπαραγοντικό ζήτημα. Παίζει σημαντικό ρόλο το πώς μεγαλώνει και η προσωπικότητά του.
Ένα στερεότυπο του 19 ου αιώνα
Μία αμερικανική έρευνα του 19ου αιώνα, όπου οι συμμετέχοντες έπρεπε να περιγράψουν τις ιδιαιτερότητες που εντόπιζαν σε άτομα που γνώριζαν και είχαν μεγαλώσει χωρίς αδέλφια είναι ουσιαστικά η πηγή του στερεότυπου! Η συγκεκριμένη έρευνα βασίστηκε στις προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων και πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι τότε ο κόσμος δεν έβλεπε ιδιαίτερα θετικά την απόκτηση ενός μόνο παιδιού.
Σήμερα…
Στις μέρες μας το στερεότυπο φθίνει όλο και περισσότερο. Μάλιστα πρόσφατες έρευνες διαπιστώνουν ότι ο χαρακτήρας των παιδιών που μεγάλωσαν χωρίς αδέρφια δεν επηρεάστηκε προς το χειρότερο. Αντίθετα, φαίνεται πως πολλά από αυτά τα παιδιά ανέπτυξαν μια πιο στενή σχέση με τους γονείς τους.
Υπάρχουν όρια;
Όταν δεν υπάρχουν όρια και το παιδί αντιλαμβάνεται ότι κάθε επιθυμία του θα πραγματοποιείται πάντα και μπορεί να κάνει ό,τι επιθυμεί ανεξέλεγκτα, τείνει να γίνεται κακομαθημένο. Ωστόσο, αυτό μπορεί να συμβεί είτε μιλάμε για ένα μοναχοπαίδι είτε για ένα παιδί που μεγαλώνει με αδέρφια.
Η σημασία της κοινωνικοποίησης
Όταν το παιδί ενσωματώνεται από νωρίς σε ομάδες και καλείται να συνυπάρξει με άλλα παιδιά ωφελείται ιδιαίτερα, καθώς αναπτύσσεται συναισθηματικά και μαθαίνει να σέβεται τα άλλα μέλη της ομάδας στην οποία ανήκει αλλά και τους κανόνες. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνεται το παιδί να συμμετάσχει σε παρέες συνομιλήκων για να μάθει να λειτουργεί μέσα σε ομάδες.
Ήξερες ότι…
-Σύμφωνα με έρευνα του Ohio State University, όσα περισσότερα αδέρφια έχει ένα παιδί τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να οδηγηθεί σε διαζύγιο στην ενήλικη ζωή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε επιπλέον αδερφός/ή μειώνει την πιθανότητα διαζυγίου κατά 2%.
-Έρευνα του Ohio State University διαπιστώνει ότι τα παιδιά που δεν έχουν αδέρφια δυσκολεύονται περισσότερο να δημιουργήσουν φιλίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στο τέλος δεν τα καταφέρνουν.
-Στην ΕΕ, το μεγαλύτερο ποσοστό όλων των οικογενειών με παιδιά (49%) έχει ένα παιδί.