Πολλά… ξενόφερτα ψάρια βρίσκονται στα ελληνικά νερά και μπορούν να πάρουν τη θέση των ντόπιων στο πιάτο μας! Είστε έτοιμοι να πειραματιστείτε και να δοκιμάσετε νέες γεύσεις;
Αντικείμενο του προγράμματος 4Alien που υλοποίησαν το WWF Ελλάς υπό τον συντονισμό του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών και σε συνεργασία με το ΑΠΘ ήταν τα 4 ξενικά είδη στο Αιγαίο. Πρόκειται για την αγριόσαλπα (Siganus rivulatus), τον γερμανό (Siganus luridus), τον σαρδελόγαυρο (Etrumeus golanii) και το λεοντόψαρο (Pterois miles). Όλα έχουν υψηλή διατροφική αξία κι έτσι είναι πολύ ωφέλιμο να τα καταναλώνουμε.
Άριστη πηγή πρωτεΐνης
Τα τέσσερα ξενικά είδη «αποτελούν αποδεδειγμένα πλέον πλούσια πηγή πρωτεΐνης άριστης ποιότητας (20%) η οποία είναι εφάμιλλη του κρέατος, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και υψηλά ποσοστά ωμέγα-3 λιπαρών, γνωστών για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, δεν περιέχουν υδατάνθρακες και είναι ιδανικά για δίαιτες με χαμηλά λιπαρά» σύμφωνα με ανακοίνωση του WWF Ελλάς.
Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
Η αγριόσαλπα και ο γερμανός είναι πλούσια σε ένα ξεχωριστό ωμέγα-6 λιπαρό οξύ, το αραχιδονικό οξύ, που είναι απαραίτητο για την υγεία του εγκεφάλου αλλά και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας τα ξενικά είδη
«Τα ξενικά είδη έχουν έρθει στις θάλασσές μας, ας τα βάλουμε και στη διατροφή μας» επισημαίνει η Κ. Καραχλέ, ιχθυολόγος του ΕΛΚΕΘΕ και συντονίστρια του προγράμματος και συμπληρώνει:«Μέσα από το πρόγραμμα 4Alien επιβεβαιώθηκε ότι τα είδη που μελετήθηκαν είναι νόστιμα και υγιεινά. Τρώγοντάς τα, βοηθάμε πολλαπλά: να αυξηθεί το εισόδημά των ψαράδων, να μειωθεί η αλιευτική πίεση στα αυτόχθονα ιχθυαποθέματα και να αντιμετωπιστεί αυτή η περιβαλλοντική απειλή».
Τι έδειξε η έρευνα
Η έρευνα του προγράμματος που διήρκεσε τρία χρόνια έδειξε ότι τα συγκεκριμένα τέσσερα είδη είναι καλά εγκατεστημένα στις ελληνικές θάλασσες, κυρίως στα νότια της χώρας επειδή εκεί τα νερά είναι πιο ζεστά. Περισσότερα από 1.000 ξενικά είδη έχουν εισβάλλει μέχρι σήμερα στη Μεσόγειο, τα περισσότερα από τη Διώρυγα του Σουέζ.
Οι επιπτώσεις της… εισβολής
Πέρα από τις οικολογικές επιπτώσεις, είναι συχνό φαινόμενο τα ξενικά είδη να προκαλούν ζημιές στα αλιευτικά εργαλεία και φυσικά επιφέρουν οικονομικές επιπτώσεις σε όσους ασχολούνται με την αλιεία.
Μια δοκιμή θα μας πείσει!
Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων δοκιμές γευσιγνωσίας. Για παράδειγμα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν πατέ σαρδελόγαυρου, καπνιστό σαρδελόγαυρος και jerky σαρδελόγαυρου. Από τις δοκιμές προέκυψε ότι τα συγκεκριμένα ψάρια είναι νόστιμα και πολλοί είναι πρόθυμοι να τα εντάξουν στη διατροφή τους.