Στα άδυτα της Κρυπτοζωολογίας…

Υπάρχει μια γκρίζα ζώνη μεταξύ της επιστήμης και της ψευδοεπιστήμης. Κάπου εκεί βρίσκεται η κρυπτοζωολογία. Οι κρυπτοζωολόγοι δεν ακολουθούν τις συμβατικές επιστημονικές μεθόδους, πραγματοποιώντας έρευνες για ζώα (κρυπτίδια) που η πλειοψηφία των επιστημόνων θεωρεί απίθανο να υπάρχουν… Κυνήγι μαγισσών, έλξη για κάτι που ενέχει μυστήριο ή κάτι άλλο;

Αν έπρεπε να δώσουμε έναν ορισμό στην κρυπτοζωολογία θα λέγαμε πως είναι η μελέτη και η αναζήτηση ζωικών οργανισμών που εκπίπτουν των επίσημων ζωολογικών καταλόγων. Περιλαμβάνει δύο βασικά πεδία μελέτης: Το πρώτο αφορά την αναζήτηση ζωντανών δειγμάτων τα οποία έχουν κατηγοριοποιηθεί μέσω απολιθωμάτων, και πιστεύεται πως έχουν εκλείψει. Το δεύτερο αφορά την αναζήτηση ζώων που επίσημα δεν υπάρχουν, εξαιτίας της έλλειψης αποδείξεων και των οποίων η ύπαρξη αναφέρεται μόνο σε μύθους, θρύλους και παραδοσιακές αφηγήσεις…

Ο Δράκος του Κομόντο
Μπορεί οι επιτυχίες των κρυπτοζωολόγων να μην είναι πολλές ωστόσο δεν είναι και ανύπαρκτες… Για παράδειγμα, ο Δράκος του Κομόντο (Komodo Dragon) θεωρούνταν ότι ήταν ένα ζώο της φαντασίας. Ωστόσο, η θεωρία αυτή κατέρρευσε, όταν το 1910 μια σειρά από δέρματα και κεφάλια μεταφέρθηκαν σε επιστημονικά εργαστήρια στην Αγγλία.

Το TikTok και η αγάπη για την κρυπτοζωολογία
Ο κόσμος φαίνεται ότι έλκεται από το μυστήριο, από μυθικά τέρατα και πλάσματα που η ύπαρξή τους “μπλέκει” το πραγματικό με το φανταστικό. Ακόμα και “ψήγματα αλήθειας” σε μυθολογικά όντα και ιστορίες είναι αρκετά για να εξάψουν το ενδιαφέρον… Έτσι εξηγείται ότι αναρτήσεις που έχουν σχέση με την κρυπτοζωολογία στο ΤikTok μετρούν δισεκατομμύρια likes… Kαι ενώ έχουν γίνει τεχνολογικά άλματα και μπήκαμε στην εποχή της ΑΙ, υπάρχει παράλληλα η τάση αναζήτησης ενός μυθολογικού περιβλήματος που θα μας κάνει να ταξιδέψουμε σε φανταστικούς κόσμους και θα μας βγάλει για λίγο έξω από την πραγματικότητα.

Είναι πρωτοεπιστήμη;
Με τον όρο πρωτοεπιστήμη εννοούμε τον τομέα έρευνας που δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί ως επιστήμη, παρόλο που έχει τη δυνατότητα να εγκαθιδρυθεί ως επιστημονικά αποδεκτή. Σε αντίθεση με την επιστήμη, η πρωτοεπιστήμη χαρακτηρίζεται από την έλλειψη γενικών θεωριών που ερμηνεύουν τις παρατηρήσεις και από ασάφεια. Η αλήθεια είναι πως πολλοί γοητεύονται από ιστορίες με πρωταγωνιστές πλάσματα που έχουν πολύ ξεχωριστά και εντυπωσιακά χαρακτηριστικά. Το ερώτημα είναι όμως αν μπορούν να βρεθούν αποδείξεις ή έστω ενδείξεις ότι κάποια στιγμή τα πλάσματα αυτά ήταν υπαρκτά στον πραγματικό κόσμο και ζούσαν ανάμεσά μας…