Tα 5 βασικά σημεία έλξης

Όταν γνωρίζουμε κάποιον υποσυνείδητα αναζητούμε κάποια στοιχεία τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προτίμησή μας.

Πάμε να δούμε ποια είναι τα 5 βασικά στοιχεία της έλξης, σύμφωνα με τους ειδικούς:

Εγγύτητα
Το να νιώθουμε πως ο άλλος είναι οικείος αποτελεί βασικό παράγοντα στην επιλογή ενός συντρόφου. Η εξοικείωση δημιουργεί έλξη. Για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Perception όσο πιο συχνά συναντάμε το ίδιο άτομο στο γυμναστήριο, τόσο περισσότερο μπορεί και να μας αρέσει.

Ομοιότητα
Αναζητούμε άτομα με τα οποία έχουμε κοινά από τα ενδιαφέροντα και το μορφωτικό επίπεδο μέχρι την εμφάνιση. Μας ελκύουν άτομα που μοιραζόμαστε κοινούς στόχους και αξίες και που βλέπουμε τη ζωή από την ίδια οπτική γωνία. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology διαπιστώνει ότι μας ελκύουν άνθρωποι που βλέπουν τα πράγματα όπως εμείς, επειδή πιστεύουμε ότι τα κοινά χαρακτηριστικά μας αντανακλούν κάτι βαθύτερο για εμάς.

Εμφάνιση και ελκυστικότητα
Μπορεί να θεωρούμε ότι μετράει η προσωπικότητα και όχι η εμφάνιση, δεν είναι όμως έτσι. Μετράει και η εμφάνιση για να υπάρξει έλξη. Ας μην ξεχνάμε ότι η εμφάνιση κάποιου μας παρέχει πολλά στοιχεία που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με την ηλικία, την υγεία, ακόμα και τα ενδιαφέροντα κάποιου. Σημαντικά στοιχεία είναι και η φωνή καθώς και η μυρωδιά. Στο Frontiers in Psychology – που δημοσίευσε ανασκόπηση μελετών –  αναφέρεται ότι οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν με αρκετή ακρίβεια τα χαρακτηριστικά του σώματος ή της προσωπικότητας ενός υποψήφιου συντρόφου απλώς και μόνο ακούγοντας τη φωνή του.

Αμοιβαιότητα
Όταν ο άλλος αισθάνεται για εμάς όπως εμείς για αυτόν τότε τα πράγματα πάνε καλά. Όταν όμως η αμοιβαιότητα πάψει να υπάρχει, τότε η σχέση φθίνει. Επίσης, όταν εμείς δίνουμε πολλά στη σχέση μας αλλά δεν παίρνουμε αντίστοιχα από τον άλλο, δεν είναι πια τόσο ελκυστικός για εμάς όσο πριν.

Ανταπόκριση
Νομίζουμε ότι αν δεν ανταποκρινόμαστε γρήγορα για να κάνουμε τον άλλον να ενδιαφερθεί περισσότερο για εμάς, πετυχαίνουμε καλύτερη έκβαση στη σχέση μας. Δεν είναι όμως πάντα έτσι και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακριβώς το αντίθετο. Ένα σχετικό πείραμα δείχνει ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν αυτήν την τακτική αξιολογήθηκαν ως λιγότερο ελκυστικοί από τους άλλους συμμετέχοντες.