Η αρχαία πρακτική του τάι τσι μπορεί να βοηθήσει τους μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους να αντιστρέψουν τις συνέπειες της ήπιας γνωστικής εξασθένισης, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιας.
Το τάι τσι συνδυάζει αργές κινήσεις και σωματικές στάσεις με ελεγχόμενη αναπνοή. Νέα κλινική μελέτη, τα ευρήματα της οποίας ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine, διαπιστώνει ότι τα μαθήματα τάι τσι βοηθούν τους ηλικιωμένους να βελτιώσουν τα προβλήματα που σχετίζονται με τη μνήμη και την ικανότητα σκέψης. Μάλιστα οι ερευνητές είδαν ότι μία version τάι τσι που περιλαμβάνει πιο πολλές νοητικές προκλήσεις είχε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Οι ερευνητές χαρακτήρισαν τα ευρήματα ελπιδοφόρα.
Τάι τσι, ο κινούμενος διαλογισμός!
Καθώς το τάι τσι εκτελείται ως “κινούμενος διαλογισμός”, βοηθάει τους ανθρώπους να βελτιώσουν την ισορροπία τους και να μειώσουν τον κίνδυνο πτώσεων. Επιπρόσθετα, το τάι τσι βοηθάει τους ηλικιωμένους να ακονίσουν το μυαλό τους, όπως δήλωσε ο ερευνητής Peter Harmer.
Τα συμβατικά μαθήματα tai chi αφορούν κυρίως την «ανταπόκριση εκπαιδευτή-μαθητή», επισήμανε ο Peter Harmer. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να μην μεγιστοποιήσει τα πιθανά οφέλη του τάι τσι.
Oι ερευνητές παρακολουθούσαν 318 ηλικιωμένους που εμφάνιζαν μείωση της μνήμης τους ή σημάδια ήπιας γνωστικής εξασθένησης.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: τα μέλη της πρώτης ομάδας έκαναν τυπικές ασκήσεις τάι τσι, της δεύτερης ομάδας έκαναν συνδυασμό ασκήσεων και γνωστικών προκλήσεων, ενώ τα μέλη της τρίτης έκαναν ασκήσεις διατάσεων. Όλες οι ομάδες έκαναν δύο ωριαίες συνεδρίες την εβδομάδα επί έξι μήνες.
Διαπιστώθηκε ότι το ενισχυμένο τάι τσι ήταν πιο αποτελεσματικό. Ειδικότερα, οι ηλικιωμένοι που συμμετείχαν στη μελέτη βελτίωσαν τις βαθμολογίες τους σε ένα τυπικό τεστ γνωστικής αξιολόγησης κατά 3,1 βαθμούς έναντι 1,7 βαθμών της ομάδας που έκανε μόνο ασκήσεις τάι τσι. Η ομάδα διατάσεων δεν παρουσίασε σημαντική βελτίωση.
Επιπλέον, το ενισχυμένο τάι τσι ήταν καλύτερο στη βελτίωση της απόδοσης των ηλικιωμένων σε ένα τεστ βάδισης, το οποίο μετράει την ικανότητα ενός ατόμου να περπατά ενώ το μυαλό είναι απασχολημένο με άλλα πράγματα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τόνωση των γνωστικών δεξιοτήτων των ηλικιωμένων με πολλούς τρόπους, μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με ένα είδος άσκησης.