Σε τι επενδύουν οι CEOs σε παγκόσμιο επίπεδο

Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι σε όλο τον κόσμο “ποντάρουν” στην Generative AI.

Η τριμηνιαία έκδοση της Ernst & Young αναδεικνύει τις σύγχρονες προκλήσεις των CEOs αναφορικά με την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης. Πάμε όμως πρώτα να δούμε τι είναι η Generative AI. Πρόκειται για την τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να παράγει διάφορους τύπους περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων κειμένου, εικόνων, ήχου και συνθετικών δεδομένων. Ο πρόσφατος θόρυβος γύρω από τη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης οφείλεται στην απλότητα των νέων διεπαφών χρήστη για τη δημιουργία κειμένου, γραφικών και βίντεο υψηλής ποιότητας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Στην έρευνα της Ernst Young με συμμετοχή 1.200 CEOs από όλο τον κόσμο παρατηρούμε ότι περισσότεροι από τα δύο τρίτα (70%) των ερωτηθέντων CEOs κατανοούν την ανάγκη να δράσουν γρήγορα ως προς τη Generative AI με σκοπό τη διατήρηση στρατηγικού πλεονεκτήματος έναντι των ανταγωνιστών τους. Δεδομένου ότι γνωρίζουν πως η GenAI είναι ικανή να διαταράξει τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, το συντριπτικό ποσοστό των CEOs (99%) αποφασίζουν να επενδύσουν σε αυτή την τεχνολογία.


Η μεγαλύτερη πρόκληση

Πάνω από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων CEOs, αναφέρουν ότι ο γρήγορος ρυθμός προόδου της GenAI αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη λήψη αποφάσεων για την κατανομή κεφαλαίων σε σχετικές πρωτοβουλίες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι επενδύουν στο μέλλον του ανθρώπινου κεφαλαίου για να επιταχύνουν τις πρωτοβουλίες τεχνητής νοημοσύνης. Έτσι, το 87% δήλωσε ότι έχουν ολοκληρώσει ή προχωρούν στην πρόσληψη νέων ταλέντων με δεξιότητες που συνδέονται με την GenAI.

Οι οργανικές επενδύσεις

Η πλειοψηφία των CEOs (89%) σχεδιάζουν κάποια μορφή συναλλαγής τους επόμενους 12 μήνες. Ωστόσο, οι προθέσεις για συγχωνεύσεις και εξαγορές βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014, δεδομένου ότι μόνο το 35% των CEOs σχεδιάζουν τέτοιες συμφωνίες τους επόμενους 12 μήνες. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μισοί CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα, σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους για τους επόμενους 12 μήνες, εκτός της έδρας τους. Ειδικότερα, η Κίνα, η Αυστραλία, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη αναδεικνύονται στους πέντε κορυφαίους προορισμούς για επέκταση δραστηριοτήτων.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος, δήλωσε μεταξύ άλλων αναφορικά με την αβεβαιότητα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και τους CEOs: “Η έντονη συζήτηση και η αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, σε συνδυασμό με το ασταθές παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, καθιστά πολλούς από αυτούς διστακτικούς. Αν θέλουν να ενισχύσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεών τους, να τις καταστήσουν ανθεκτικές απέναντι σε μελλοντικές προκλήσεις και να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμη αξία, θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία και να δράσουν άμεσα”.