Γνωρίζουμε ότι η σωματική δραστηριότητα ωφελεί τον εγκέφαλο, αλλά πού οφείλεται αυτό;
Μια νέα μελέτη έρχεται για να μας δώσει την απάντηση. Η συγκεκριμένη μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Alzheimer’s Disease, “υπογραμμίζει τη συνέργεια σώματος και εγκεφάλου”, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Rajpaul Attariwala, ακτινολόγος στο Βανκούβερ του Καναδά.
Το μοτίβο που οδηγεί σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα
O Attariwala και οι συνεργάτες του ανέλυσαν περισσότερες από 10.000 τομογραφίες εγκεφάλου οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα κέντρα. Το μοτίβο που προέκυψε είναι το εξής: Όσοι έκαναν τακτικά τρέξιμο, περπάτημα ή γενικότερα ασχολούνταν με τον αθλητισμό, παρατηρήθηκε ότι έχουν μεγαλύτερο όγκο φαιάς ουσίας στον εγκέφαλό τους! Η φαιά ουσία συμβάλλει στην επεξεργασία των εισερχόμενων πληροφοριών, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Επιπλέον, όσοι ασκούνταν σε τακτική βάση είχαν την τάση να έχουν μεγαλύτερο όγκο λευκής ουσίας. Η λευκή ουσία είναι πολύ σημαντική καθώς συμβάλλει στη σύνδεση των διάφορων περιοχών του εγκεφάλου και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τη μνήμη.
Πόση άσκηση είναι αρκετή για να βοηθήσει τον εγκέφαλό μας;
Κάπου εδώ προκύπτει το ερώτημα: Πρέπει να ασκούμαστε πολύ για να αποκομίσουμε αυτά τα οφέλη; Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε υπερβολές για να ωφεληθεί ο εγκέφαλός μας. Ακόμα και η μέτρια άσκηση έχει θετικά αποτελέσματα:
«Διαπιστώσαμε ότι ακόμη και μέτρια επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, όπως το να κάνει κάποιος λιγότερα από 4.000 βήματα την ημέρα, μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου», ανέφερε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, διεθυντής στο Pacific Brain Health Center στο Pacific Neuroscience Institute στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, Δρ. David Merill.
Ο στόχος είναι εφικτός!
Μιλάμε λοιπόν για 10.000 βήματα την ημέρα, όπως έχουμε ακούσει και διαβάσει σε διάφορα άρθρα; Τα νέα είναι πολύ καλά! «Είναι πολύ λιγότερο από τα 10.000 βήματα που προτείνουν διάφοροι, καθιστώντας το έναν πιο εφικτό στόχο για πολλούς ανθρώπους». Οι ερευνητές στη μελέτη τους βασίστηκαν και σε ευρήματα μελέτης που δημοσιεύθηκε το 2020 στην επιθεώρηση The Lancet και δείχνει ότι η άσκηση συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ενός ατόμου να εμφανίσει Αλτσχάιμερ.
Ήξερες ότι…
– Η σωματική άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος και την οξυγόνωση. Όταν γυμνάζεστε τακτικά η μόνιμη κόπωση και η αδυναμία μειώνονται!
– Η άσκηση αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία. Οι γυναίκες με χαμηλή λίμπιντο μπορεί να ωφεληθούν πολύ κάνοντας γιόγκα. Επίσης βοηθούν οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης αλλά και οι αεροβικές. Ακόμη, μέσω της τακτικής άσκησης μπορεί να βελτιωθεί και η στυτική δυσλειτουργία.