Το εντυπωσιακό παλάτι όπου στέφθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος βασιλιάς άνοιξε ξανά τις πύλες του!

Το παλάτι των Αιγών, ηλικίας 2.300 ετών, αποτελεί το μεγαλύτερο κτίριο στην κλασική Ελλάδα και ανακαινιζόταν εδώ και 16 χρόνια. Η έκταση που καταλαμβάνει είναι περίπου 15.000 τετραγωνικά μέτρα. Άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχθεί το κοινό και πλέον μπορούμε να το θαυμάσουμε από κοντά!

Χρονολογείται στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. και θεωρείται πως είναι το αποκορύφωμα του αρχιτεκτονικού οράματος, με το οποίο ο Φίλιππος ο Β’ ουσιαστικά επιχείρησε να εκσυγχρονίσει τη βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων. Το εντυπωσιακό ανάκτορο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το νέο μουσείο. Εκεί οι Μακεδόνες ανακήρυξαν βασιλιά τους τον Αλέξανδρο μετά τη δολοφονία του πατέρα του Φίλιππου Β’. Το ανάκτορο καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 148 π.Χ. και υπέμεινε μια επακόλουθη σειρά λεηλασιών…

Η αποκατάσταση

Η αποκατάσταση του ανακτόρου φυσικά δεν ήταν ένα εύκολο πρότζεκτ. Άλλωστε για να φτάσουμε στο σήμερα, χρειάστηκαν 16 χρόνια και την πολύτιμη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού χρειάστηκαν περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ. Η αποκατάσταση βέβαια αυτού του σημαντικού ιστορικού ανακτόρου είναι ένα γεγονός που ξεπερνά τα σύνορά μας, καθώς προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Αναφορικά με τις εργασίες αποκατάστασης περιελάμβαναν ανασκαφή του χώρου, καθώς επίσης τεκμηρίωση και συντήρηση των αρχαίων αντικειμένων που ήρθαν στο φως. Ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση αποκατέστησε 1.400 τετραγωνικά μέτρα ψηφιδωτά, μαρμάρινα δάπεδα και κολώνες διατηρώντας τη γενική όψη του ανακτόρου.

Το παρελθόν αναβιώνει και η ιστορία έρχεται ξανά στο προσκήνιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα που απασχόλησε – και απασχολεί – σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κυριαρχία του είχε εξαπλωθεί από τη σύγχρονη Ελλάδα μέχρι την Αίγυπτο, το Ιράν και μέχρι τη βόρεια Ινδία και την κεντρική Ασία! Αρκεί να αναλογιστούμε ότι οι κατακτήσεις του Μ. Αλέξανδρου έθεσαν τις βάσεις για την ελληνική επιρροή στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου για την επόμενη χιλιετία! Πολλά σημαντικά κείμενα στην περιοχή αυτή, συμπεριλαμβανομένων των κειμένων των Ευαγγελίων της Καινής Διαθήκης, γράφτηκαν στα ελληνικά.

Ο «Παρθενώνας της Μακεδονίας»

Ο Γερμανός μελετητής Βόλφραμ Χέφνερ είναι ο πρώτος που χρονολόγησε σωστά το μνημείο και το χαρακτήρισε «Παρθενώνα της Μακεδονίας». Η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη προέβη σε σύγκριση των δύο μνημείων και επισήμανε μεταξύ άλλων το σχεδόν τριπλάσιο μέγεθος του Ανακτόρου των Αιγών. Όπως χαρακτηριστικά είπε “Το βασίλειον οικοδόμημα του Φιλίππου, που δεν είναι καθόλου αυτό που εμείς καταλαβαίνουμε ως ανάκτορο, δηλαδή το σπίτι του βασιλιά, είναι ένα κτίριο προορισμένο να χρησιμοποιηθεί από τους Μακεδόνες». Σύμφωνα με την ίδια επρόκειτο για τόπο συγκέντρωσης, πολιτική αγορά, τόπο διαβούλευσης, βουλευτήριο, δικαστήριο, πρυτανείο, ιερό του πατρώου Ηρακλή, τόπο φιλοσοφικών και λογοτεχνικών ακροάσεων και συζητήσεων, τόπο κοινών γευμάτων και συμποσίων, ακόμη και παλαίστρα για τους νέους στο συνοδό περιστύλιο!

Ήξερες ότι…

Ο Μέγας Αλέξανδρος γεννήθηκε το 356 π.Χ στην Πέλλα. Μητέρα του η Ολυμπιάδα, κόρη του βασιλιά της Ηπείρου Νεοπτόλεμου.

Το 336 π.Χ., μετά τη δολοφονία του πατέρα του, όταν ήταν μόλις 20 ετών, ο Μ. Αλέξανδρος έγινε ο βασιλιάς της Μακεδονίας.

Σε ηλικία 16 ετών, αντικαθιστώντας τον πατέρα του, που έλειπε σε εκστρατεία, κατέπνιξε την επανάσταση της θρακικής φυλής των Μαίδων, ενώ σε ηλικία 18 ετών, στη Μάχη της Χαιρώνειας ήταν διοικητής στρατιωτικού σώματος και διακρίθηκε για τις πολεμικές του αρετές.