Στην Αθήνα η Διεθνής Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Φέτος η Διεθνής Ολυμπιάδα Ρομποτικής IRO θα διεξαχθεί στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο Ολυμπιακό Γήπεδο Taek won do στο Π.Φάληρο, από 16 έως τις 20 Ιανουαρίου.

Το ίδιο διάστημα θα πραγματοποιηθεί και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Αθλητικής Ρομποτικής της ομοσπονδίας ΕΛ.Ο.Α.Ρ.Τ./H.R.S.F.

Τι είναι ο IRO

Πρόκειται για τον παλαιότερο διαγωνισμό ρομποτικής και διεξάγεται από το 1999 με 38 χώρες μέλη και περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες κάθε χρόνο.

Ποιος ο σκοπός της Ολυμπιάδας Ρομποτικής

Σκοπός της Ολυμπιάδας είναι η προώθηση της ικανότητας επιστημονικής σκέψης των εφήβων καθώς και η ανάπτυξη του ταλέντου των μαθητών που ενδιαφέρονται για τον τομέα της ρομποτικής. Ο διαγωνισμός HRSF League φέρνει τα παιδιά σε επαφή με τα ρομποτικά αθλήματα. Οι συμμετέχοντες καλούνται να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ρομπότ για να αντιμετωπίσουν διάφορες προκλήσεις.

info
Τα Υπουργεία Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Τουρισμού, Ανάπτυξης, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, καθώς και ο οργανισμός Unesco-Institute for Lifelong Learning, συνεργάζονται ενεργά για την επιτυχή διεξαγωγή αυτών των meta αθλημάτων στην Ελλάδα.

Ήξερες ότι…

– Η λέξη «ρομπότ» χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να υποδηλώσει ένα πλασματικό ανθρωποειδές σε θεατρικό έργο R.U.R. (Rossumovi Univerzalul Roboti – Universal Robots του Rossum) από τον Τσέχο συγγραφέα Karel Čapek, αλλά ήταν ο αδελφός του Karel Josef Čapek.

– Η ρομποτική μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ειδική Αγωγή. Με τη χρήση του κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού μπορεί να βοηθήσει παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να αναπτύξουν δεξιότητες και να αποκτήσουν γνώσεις, που διαφορετικά θα τους ήταν πολύ δυσκολότερο.

STEM: Ο πυρήνας της εκπαιδευτικής ρομποτικής

Η λέξη STEM προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Science, Technology, Engineering, Mathematics (Επιστήμη, Τεχνολογία, Κατασκευές, Μαθηματικά) και είναι ο πυρήνας εκπαιδευτικής ρομποτικής. Οι συμμετέχοντες πρέπει να εφαρμόσουν τους κανόνες των φυσικών επιστημών και να κατανοήσουν σε βάθος τις μαθηματικές έννοιες και όχι μόνο. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες ή εξειδικευμένες γνώσεις. Μέσα από μία διασκεδαστική διαδικασία οι συμμετέχοντες παίρνουν πολύτιμες γνώσεις.

Δημιουργική σκέψη και ομαδικό πνεύμα

Για κάθε πρόβλημα που προκύπτει η ομάδα των παιδιών καλείται να βρει μια λύση! Τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται και κοινωνικοποιούνται, ενώ βλέπουν στην πράξη τα οφέλη του ομαδικού πνεύματος. Επιπλέον, τα παιδιά καλούνται γρήγορα να σκεφτούν και να πάρουν αποφάσεις, γίνονται υπεύθυνα, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους.