Ακούμε συχνά ότι είμαστε εθισμένοι με το κινητό μας, καθώς έχει γίνει εδώ και χρόνια προέκταση του χεριού μας. Μία νέα έρευνα έρχεται να καταρρίψει αυτήν την πεποίθηση!
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας υποστηρίζουν ότι δεν είναι το κινητό μας που τροφοδοτεί τον εθισμό μας στην τεχνολογία, αλλά οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που έχουμε μέσω αυτού. Αυτή δεν είναι μία καινούργια θεωρία. Το 2018 ο καθηγητής Samuel P.L. Veissière του Πανεπιστημίου McGill είχε μιλήσει γι’ αυτήν, αλλά τώρα μια νέα μελέτη την επανέφερε στο προσκήνιο. Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που παρέχει πειραματικές επιστημονικές αποδείξεις.
Το πείραμα και τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα
Οι ερευνητές έκαναν ένα πείραμα στο οποίο έλαβαν μέρος 86 συμμετέχοντες, που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έπρεπε να στείλει ένα μήνυμα WhatsApp στις πιο ενεργές επαφές της. Ωστόσο, η άλλη ομάδα δεν έπρεπε να στείλει κανένα μήνυμα.
Τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη ομάδα έπρεπε στη συνέχεια να απενεργοποιήσει τις ειδοποιήσεις της. Τα τηλέφωνα οι συμμετέχοντες τα τοποθέτησαν με την οθόνη προς τα κάτω, ενώ συμμετείχαν σε μια δραστηριότητα εικονικής πραγματικότητας.
Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι ερευνητές παρακολούθησαν την ηλεκτροδερμική δραστηριότητα των συμμετεχόντων που συνδέεται με το αυτόνομο νευρικό σύστημα και η οποία χρησιμεύει ως δείκτης μέτρησης του άγχους.
Οι ερευνητές επισήμαναν ότι η πρώτη ομάδα ήταν πιο νευρική καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος. Επιπρόσθετα, η πρώτη ομάδα αγχωνόταν περισσότερο όταν έπρεπε να σταματήσει να χρησιμοποιεί το κινητό. Ακόμη, όταν επιτράπηκε στους συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας να χρησιμοποιήσουν ξανά τα κινητά τους, βίωσαν πολύ πιο έντονα συναισθηματική διέγερση. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι ψηφιακές μας συνήθειες και όχι οι ίδιες οι συσκευές επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία.
Πρόβλημα… οι ατελείωτες δυνατότητες!
Μια ερευνητική ομάδα από τη Δανία οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι οι κύριοι παράγοντες του εθισμού στο κινητό είναι οι «ατελείωτες δυνατότητες» που μας προσφέρει. Όπως επισημαίνουν το κινητό μας τηλέφωνο μας παρέχει πολύ εύκολη πρόσβαση σε νέες πληροφορίες. Η επιθυμία μας να μάθουμε και να ενημερωθούμε κάτι νέο σε καθημερινή βάση και συνέχεια μας κάνει να εθιζόμαστε. Μάλιστα η επιθυμία μας για το καινούργιο είναι, σύμφωνα με τη νευροεπιστήμη, μια βασική πτυχή του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό μας.
H Wikipedia έχει γενέθλια και οι πληροφορίες δεν έχουν τέλος!
Μιλώντας για επιθυμία για νέες πληροφορίες, σήμερα είναι τα γενέθλια της Wikipedia! Η μεγαλύτερη δωρεάν εγκυκλοπαίδεια γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2001 ως συμπλήρωμα στη γραμμένη από ειδήμονες Nupedia, με ιδρυτή τον Τζίμι Γουέιλς. Λειτουργεί από το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Wikimedia. Αυτή η διεθνής ψηφιακή, διαδικτυακή, ελεύθερου περιεχομένου, εγκυκλοπαίδεια βασίζεται σε ένα μοντέλο ανοικτό στη σύνταξη του περιεχομένου της για το κοινό. Έτσι, αναπτύσσεται συνεργατικά από εθελοντές με το λογισμικό wiki, και λήμματα μπορεί να προστεθούν ή να αλλάξουν από τον καθένα από μας!