– Ποιο κουμπί πατάω;
– Αυτό πάνω δεξιά.
– Πείτε “cheese”!
Οι φωτογραφίες είναι ένας τέλειος τρόπος να κρατήσουμε όμορφες στιγμές με τους δικούς μας ανθρώπους για πάντα. Αναμνήσεις σε εικόνες. Καλλιτεχνικές, χύμα, κουνημένες, στημένες και αυθόρμητες, σέλφι και ομαδικές. Η τέχνη της φωτογραφίας μας συντροφεύει κοντά δύο αιώνες και με τα social media θα έλεγε κανείς ότι τώρα είναι η χρυσή εποχή της!
Πώς και πότε εφευρέθηκε;
Τη φωτογραφία τη σκέφτηκε πρώτη φορά ο Αριστοτέλης περίπου το 350 π.Χ, ως camera obscura, δηλαδή ένα σκοτεινό κουτί που έχει μία μικρή τρύπα για να περνά το φως. Πολύ αργότερα, ο Άραβας επιστήμονας Αλχαζάν την περιέγραψε. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα αυτή η τεχνική χρησιμοποιούνταν από ζωγράφους για την αποτύπωση πορτρέτων.
Στις αρχές του 1800 η πρώτη φωτογραφική “μηχανή”, camera obscura, δεν είχε καμία σχέση με αυτό που ξέρουμε σήμερα. Η έμπνευση του Thomas Wedgwood, από τον Αριστοτέλη, ήταν ένα σκοτεινό δωμάτιο, όπου δεν μπορεί να εισέλθει φως, παρά μόνο από ένα μικροσκοπικό άνοιγμα στη μία πλευρά του. Ακριβώς απέναντι από το άνοιγμα, τοποθετείται μια γυαλιστερή επιφάνεια. Όπως το ελάχιστο φως εισέρχεται στον θάλαμο από την οπή και οι ακτίνες του ταξιδεύουν ευθεία, σχηματίζεται πάνω στη γυαλιστερή επιφάνεια μία εικόνα, ένα είδωλο των όσων διαδραματίζονται εκτός του θαλάμου και όσων “βλέπει” η οπή. Η μόνη διαφορά είναι ότι η εικόνα είναι αντεστραμμένη.
Οι πρώτες φωτογραφίες
Λίγα χρόνια μετά, το 1826 ο Joseph-Nicéphore Niépce τράβηξε την πρώτη φωτογραφία. Με θέμα τις στέγες των παραθύρων του χωριού Chalon-sur- Saone στη Γαλλία η πρώτη φωτογραφία αποτυπώθηκε μετά από 8 ώρες έκθεση σε φως. Ο Νιεπς ονόμασε την τεχνική που χρησιμοποίησε ηλιογραφία. Αν και η εφεύρεσή του ήταν επαναστατική, δεν κατάφερε να τη διαδώσει. Έγινε όμως γνωστός για αυτή του την εφεύρεση πολύ αργότερα.
Μια δεκαετία περίπου μετά, οι Βρετανοί ανταγωνιστές Louis Jacques Mande Daguerre, William Fox Talbot και ο Γάλλος εφευρέτης Hippolyte Bayard πειραματίζονται με τη φωτογραφία και οι πρώτες φωτογραφίες αποτυπωμένες σε χαρτί είναι γεγονός. Μάλιστα ο Bayard ήταν εκείνος που τράβηξε την πρώτη selfie στην ιστορία ενώ, το 1888 ανακαλύφθηκε και το ρολό φιλμ!
Αντιδράσεις
Η φωτογραφία όμως, όπως κάθε μεγάλη εφεύρεση ή ανακάλυψη έφερε πολλές διαφωνίες. Συγκεκριμένα, η εκκλησία θεώρησε ότι η φωτογραφία είναι μία διαβολική εφεύρεση. Είχε άμεση αντίδραση με μεγάλη επιρροή στον τύπο της εποχής. Το 1939, μια γερμανική εφημερίδα έγραψε: “Το να θέλει κανείς ν’ απαθανατίσει φευγαλέους αντικατοπτρισμούς, δεν είναι μόνο αδύνατο, […] αλλά οδηγεί και στην ιεροσυλία. Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο κατ’ εικόνα του και καμία ανθρώπινη μηχανή δεν μπορεί να συλλάβει την εικόνα του Θεού. Θα έπρεπε να προδοθούν ξαφνικά οι ίδιες του οι αιώνιες αρχές προκειμένου να επιτρέψει σ’ έναν Γάλλο στο Παρίσι να εισαγάγει στον κόσμο μια τόσο διαβολική εφεύρεση”.
Οι εφευρέσεις που αλλάζουν τη ζωή μας όμως διαδίδονται γρήγορα και έτσι η πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε στην Ελλάδα ήταν το 1839 στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Φυσικά και οι φωτογραφίες έχουν αλλάξει τη ζωή μας. Κρατάμε αναμνήσεις και αγαπημένα πρόσωπα για πάντα. Σκεφτήκαμε λοιπόν να σου προτείνουμε μερικά tips για να “αποτυπώνεις” τέλεια και εσύ τις στιγμές σου στο φακό.
Tips
– Εστίασε σε ένα αντικείμενο.Το να εστιάσεις σε ένα αντικείμενο, συμβάλλει στο να πει η φωτογραφία σου μια ιστορία. Προσπάθησε να δώσεις βάση σε αυτό και έπειτα να αναδείξεις τα υπόλοιπα στοιχεία έτσι ώστε να έχουν δευτερεύοντα ρόλο.
– Βάλε τον κενό χώρο στη φωτογραφία σου. Προσπάθησε να κεντράρεις σε ένα αντικείμενο και έπειτα να αφήσεις στην υπόλοιπη εικόνα κενό χώρο.
– Συμμετρία. Προσπάθησε να κεντράρεις το αντικείμενο ή να το τοποθετείς στην άκρη της φωτογραφίας και τα υπόλοιπα στοιχεία σου να είναι σε νοητές ευθείες, οριζόντιες ή κάθετες γραμμές.
– Πρόσεξε από πού προέρχεται το φως σου. Όσο πιο “σωστός” ο φωτισμός τόσο πιο καλή θα βγει και η φωτογραφία σου. Η καλύτερη πηγή φωτός είναι ο ήλιος.