EarthCARE: Διαστημική αποστολή με ελληνικό χρώμα!

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) προγραμματίζει πολλές αποστολές αυτή τη χρονιά. Η αποστολή “EarthCARE” βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον μας γιατί σε αυτήν συμμετέχει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μέσω της ομάδας NOA – ReACT.

Στόχος της EarthCARE είναι η κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των νεφών, των αερολυμάτων και της ακτινοβολίας στη γήινη ατμόσφαιρα που συνεισφέρουν στην καλύτερη πρόγνωση των καιρικών και κλιματικών συνθηκών.

Σε λίγους μήνες – και συγκεκριμένα τον Μάιο αναμένεται η εκτόξευση του δορυφόρου παρατήρησης της Γης “EarthCARE” που αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ της ESA και της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA).

Στόχος η κατανόηση της εξέλιξης της θερμοκρασίας της Γης

Ο δορυφόρος πρόκειται να διερευνήσει τον ρόλο που διαδραματίζουν τα σύννεφα και τα αερολύματα στην ανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας πίσω στο Διάστημα και στην παγίδευση της υπέρυθρης ακτινοβολίας που εκπέμπεται από την επιφάνεια της Γης. Έτσι, θα μπορέσει να γίνει κατανοητή η εξέλιξη της θερμοκρασίας της Γης.

Ο ρόλος του ΙΑΑΔΕΤ

Το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών εφαρμογών & Τηλεσκόπησης θα έχει σημαντική συνεισφορά στην αποστολή EarthCARE. Ειδικότερα, έχει σχεδιάσει και πρόκειται να υλοποιήσει για την ESA το πείραμα ACROSS που αποσκοπεί κατά κύριο λόγο στη βαθμονόμηση και διακρίβωση των παρατηρήσεων του EarthCARE.

Το πείραμα θα διεξαχθεί το 2025 και το 2026 στη Μεσόγειο, με επίκεντρο τρεις τοποθεσίες στη χώρα μας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αντικύθηρα. Η Μεσόγειος είναι ένα “σταυροδρόμι αέριων μαζών” γι’ αυτό και επιλέχθηκε. Στο πείραμα θα συμμετέχουν το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο DLR, το Εργαστήριο Ατμόσφαιρας, Περιβάλλοντος και Διαστημικών Παρατηρήσεων LATMOS του Πανεπιστημίου του Παρισιού και το βρετανικό ερευνητικό εργαστήριο FAAM με όργανα και ερευνητές από διαφορετικά βρετανικά πανεπιστήμια. Μάλιστα η ΝASA έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής!

Θέλετε να αποκτήσετε γνώσεις Αστρονομίας; 

Το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης υποστηρίζει ενεργά τη διάχυση γνώσης προς το ευρύ κοινό σε θέματα Αστρονομίας και Διαστημικής Φυσικής. Για τον σκοπό αυτό στηρίζεται κυρίως στα Κέντρα Επισκεπτών του στην Πεντέλη και το Θησείο, αλλά και σε μια σειρά από έκτακτες δράσεις χρησιμοποιώντας τις λοιπές υποδομές και το εξειδικευμένο προσωπικό που διαθέτει.

Το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου βρίσκεται στον ιστορικό χώρο του ΕΑΑ στο Θησείο στην κορυφή του λόφου Νυμφών, απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Στον διπλανό λόφο της Πνύκας ο Μέτωνας πραγματοποίησε τις πρώτες αστρονομικές παρατηρήσεις στην αρχαία Αθήνα με το Ηλιοτρόπιό του! Στο Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση στους χώρους του ιστορικού τηλεσκοπίου Newall και δράση ουρανογραφίας (καιρού επιτρέποντος).

Διαρκής ενημέρωση για τις δράσεις των Κέντρων Επισκεπτών, καθώς και αστρονομικά νέα, παρουσιάζονται και μέσω της σελίδας στο Facebook.