Καθημερινά σπαταλάμε πολύ χρόνο μπροστά στις οθόνες. Στο σπίτι, στη δουλειά, στη διασκέδαση… παντού μπροστά μας βρίσκεται μία οθόνη. Η ψηφιακή κόπωση είναι λοιπόν ένας υπαρκτός κίνδυνος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Η Ψηφιακή Κόπωση (Digital Eye Straining – DES) ή αλλιώς το Οπτικό Σύνδρομο Υπολογιστών (Computer Vision Syndrome-CVS) μας ταλαιπωρεί εξαιτίας των πολλών ωρών που περνάμε μπροστά από οθόνες υπολογιστών, κινητών και tablet. Νιώθουμε κούραση ειδικά στα μάτια μας, έχουμε ξηροφθαλμία, ενώ πολλές φορές τα μάτια μας πρήζονται και είναι κόκκινα. Άλλα συμπτώματα είναι ο πονοκέφαλος και η αυξημένη ευαισθησία στο φως. Η όρασή μας μπορεί να είναι θολή ή ακόμη και διπλή (διπλωπία).
«Οι οθόνες είναι η νέα ζάχαρη» επισημαίνει η ιδρύτρια του Peep Club και οπτομέτρης Nicola Alexander-Cross και μας παροτρύνει «να μάθουμε να ζούμε καλύτερα μαζί τους». Η ίδια προτείνει τρόπους για να αποφύγουμε την ψηφιακή κόπωση. Όπως αναφέρει στη Vogue India «Οτιδήποτε υπερβαίνει τις έξι ώρες χρήσης οθόνης την ημέρα έχει πλέον αποδεδειγμένη συσχέτιση με κάθε είδους προβλήματα υγείας των ματιών: καταπόνηση των ματιών, πονοκεφάλους, ξηροφθαλμία και φυσικά μείωση της όρασης». Πρέπει να ξέρουμε ότι εκτός από την έντονη φωτεινότητα μιας οθόνης σε σύγκριση με το περιβάλλον, ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας κατά μέσο όρο έξι έως οκτώ φορές λιγότερο όταν είμαστε μπροστά από μία οθόνη. Είναι σημαντικό να τηρούμε τον κανόνα: να ταιριάζουμε τη φωτεινότητα του δωματίου με τη φωτεινότητα της οθόνης μας. Πρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε καλό φωτισμό αλλά και να φροντίζουμε για την ενυδάτωση των ματιών μας. «Η καθημερινή χρήση μιας απαλής, χωρίς συντηρητικά, σταγόνας ή σπρέι για ξηρά μάτια θα βοηθήσει να αντισταθμίσετε την ξηρότητα που προκαλείται από τη μη ανοιγοκλείσιμο των ματιών».
Σύμφωνα με την Alexander-Cross η προσθήκη καλής ποιότητας ωμέγα 3 στη διατροφή μας και η αύξηση της πρόσληψης νερού βοηθάει πολύ. Επιπλέον, επειδή είμαστε για πολλές ώρες
μπροστά σε μια οθόνη, σε εσωτερικό χώρο, είναι αναγκαίο να βγαίνουμε έξω, στο φυσικό φως. «Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το φυσικό φως διεγείρει την απελευθέρωση ντοπαμίνης από τον αμφιβληστροειδή». Οπότε πρέπει να βγαίνουμε περισσότερο έξω. Η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους συμβάλλει και στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.
Ήξερες ότι…
Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Οπτομετρίας, η συνεχής χρήση ψηφιακών συσκευών για δύο ώρες αρκεί για να προκαλέσει συμπτώματα που συνδέονται με την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών. Σε πρόσφατη μελέτη από τις ΗΠΑ, στην οποία συμπεριλήφθηκαν πάνω από 10.000 ενήλικες, τα συμπτώματα αφορούσαν το 65% του πληθυσμού, με τις γυναίκες να προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες (69% έναντι 60%). Υπολογίζεται ότι τα 2/3 των ενηλίκων ηλικίας 30-49 ετών περνούν πέντε ή περισσότερες ώρες ημερησίως σε ψηφιακές συσκευές. Άλλη πρόσφατη μελέτη από τις ΗΠΑ στην οποία συμμετείχαν 2000 έφηβοι ηλικίας 12-18 ετών αναφέρει ότι η μέση διάρκεια απασχόλησης σε ψηφιακές συσκευές φτάνει τις 7,5 ώρες ημερησίως. Τέλος, ακόμα και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας περνούν έως και 2,4 ώρες την ημέρα παρακολουθώντας ηλεκτρονικές οθόνες.