National Strawberry Day αύριο (27/2) και θα φτιάξουμε μια σαλάτα πανδαισία χρωμάτων που θα ξαφνιάσει ευχάριστα όλη την οικογένεια!
Θα χρειαστούμε:
200 γρ. φύλλα από σπανάκι baby
1 ½ φλ. φράουλες κομμένες στη μέση
1 αβοκάντο σε κομμάτια
100 γρ. blue cheese σε κομματάκια
1 κ.γ. μέλι
1 κ.γ. μουστάρδα
2 κ.σ. ξύδι balsamico
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Πώς γίνεται:
– Σε μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύουμε απαλά το σπανάκι, τις φράουλες, το αβοκάντο και το blue cheese.
– Σε σέικερ χτυπάμε καλά το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το μέλι και το balsamico μέχρι να ομογενοποιηθούν και περιχύνουμε στη σαλάτα.
– Απολαμβάνουμε!
Tips
• Εναλλακτικά, μπορούμε να περιχύσουμε τη σαλάτα με λαδολέμονο καλά χτυπημένο στο σέικερ και να αρωματίσουμε με λίγη ρίγανη ή δυόσμο.
• Ταιριάζει τέλεια με χοντροκομμένα καρύδια.
Ήξερες ότι…
- Η φράουλα και ειδικότερα η άγρια, είναι ένα φρούτο όπου οι θεραπευτικές ιδιότητες της είχαν ήδη ανακαλυφθεί από την αρχαιότητα, αφού οι Έλληνες και κυρίως οι Ρωμαίοι την χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο. Σύμφωνα με ενδείξεις, η παρουσία της φράουλας χρονολογείται το 5.000 π.Χ..
- Οι Ρωμαίοι ήξεραν τις φράουλες, όχι όμως τις σημερινές αλλά τις άγριες ποικιλίες εκείνης της εποχής, και τις αποκαλούσαν fraga terrestria, δηλαδή «επίγεια κούμαρα». Από αυτό το fragum, fragula, προέκυψε το ιταλικό fragola, που πέρασε στα ελληνικά, αρχικά ως φράγουλα και αργότερα μετονομάστηκε από τον Κοραή φράουλα.
- Οι φράουλες ήταν το αγαπημένο φρούτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
- Κατά πάσα πιθανότητα η καταγωγή της φράουλας είναι από τη Χιλή. Ξεκίνησαν να καλλιεργούνται λίγο πριν τη χριστιανική εποχή και τύγχαναν ιδιαίτερης εκτίμησης από πολλούς αρχαίους Ρωμαίους. Οι γυναίκες στην αρχαιά Ρώμη έφτιαχναν μάσκες ομορφιάς χρησιμοποιώντας τις μικρές, ιδιαίτερα αρωματικές άγριες φράουλες των δασών της Ευρώπης.
- Η φράουλα έχει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοτονωτικές ιδιότητες, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά της σε φαινόλες (με κυρίαρχες τις ανθοκυανίνες, που της δίνουν το κόκκινο χρώμα) και βιταμίνες Α και C, ενώ περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ουσίες γνωστές για την ευεργετική τους δράση στην όραση. Ανάμεσα στα οφέλη για τον οργανισμό μας, περιλαμβάνεται η σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και η προστασία από την υψηλή αρτηριακή πίεση, την αρθρίτιδα και τις καρδιοπάθειες.
- Υπάρχουν περισσότερες από 600 ποικιλίες φράουλας, κάθε μια από τις οποίες διαφέρει σε γεύση, μέγεθος και υφή.