Ο δρόμος για την επιτυχία έχει 3 μεγάλες παγίδες!

Η προσπάθεια για επιτυχία συνεπάγεται αποφυγή κρίσιμων λαθών που περιορίζουν την ανάπτυξη. Με τη σωστή νοοτροπία και τις αντίστοιχες πρακτικές, γίνονται πραγματικότητα στόχοι που τους θεωρούσαμε άπιαστους.

Ωστόσο, μικρά λάθη σχετικά με τις πεποιθήσεις για έμφυτα ταλέντα, τις προτεραιότητες παραγωγικότητας και την εξάρτηση από τις απόψεις των άλλων πολλές φορές μας βγάζουν από την πορεία μας προς την επιτυχία. “Πιάνοντας” τον εαυτό σας όταν κάνετε λάθη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στρατηγικές προσαρμοσμένες σε διαρκή κίνητρα, ξεκλειδώνοντας τις πιο σημαντικές δυνατότητές σας ανεξάρτητα από τις τρέχουσες δεξιότητες ή τα αποτελέσματά σας.

Πάμε να δούμε τρεις μεγάλες παγίδες που συναντάμε στον δρόμο για την επιτυχία

Το να πιστεύεις ότι η εξέλιξή σου έχει “ταβάνι”

Πολλοί άνθρωποι έχουν μια σταθερή νοοτροπία σχετικά με τη νοημοσύνη και τις φυσικές ικανότητες. Πιστεύουν ότι τα επίπεδα ταλέντου είναι στατικά – έχουμε ένα καθορισμένο ποσό ακατέργαστου ταλέντου ή IQ κατά τη γέννηση που δεν αλλάζει πολύ με την πάροδο του χρόνου. Το πρόβλημα με αυτή τη νοοτροπία είναι ότι αποθαρρύνει την προσπάθεια, τις στρατηγικές και την επιμονή που απαιτούνται για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την επίτευξη των στόχων μας.

Αυτή η νοοτροπία οδηγεί σε πολλά προβλήματα. Πρώτον, προωθεί την ιδέα ότι η προσπάθεια δεν έχει νόημα – ότι όσοι έχουν έμφυτο ταλέντο δεν χρειάζεται να εργαστούν σκληρά για να επιτύχουν σπουδαία πράγματα. Δεύτερον, κάνει τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν εύκολα όταν αντιμετωπίζουν αποτυχίες, καθώς θεωρούν ότι δεν έχουν υψηλή φυσική ικανότητα. Τέλος, οδηγεί τους ανθρώπους να αποφεύγουν τις προκλήσεις και να αποτυγχάνουν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Προτεραιότητα της παραγωγικότητας έναντι του σκοπού

Είναι εύκολο να εστιάσετε με εμμονή στην παραγωγικότητα – να κάνετε περισσότερα σε λιγότερο χρόνο. Ωστόσο, χωρίς τον σκοπό και το νόημα, η παραγωγικότητα για χάρη της παραγωγικότητας μπορεί να παρεμποδίσει σημαντικά τα κίνητρα. Το να ξοδεύετε πολλές ώρες για να ελέγξετε τις εργασίες στη λίστα υποχρεώσεων μπορεί να ενισχύσει την απόδοση, αλλά συχνά σας κάνει να αισθάνεστε εξαντλημένοι και χωρίς σκοπό! Η αναζήτηση της μέγιστης παραγωγικότητας αγνοεί την ανάγκη για ξεκούραση, προβληματισμό και ανανέωση. Δεν έχετε τίποτα άλλο να δώσετε αν τρέχετε άσκοπα! Χάνετε την επαφή με το γιατί η δουλειά σας έχει σημασία!

Συνεχής αναζήτηση εξωτερικής επιβεβαίωσης

Είναι δελεαστικό να ψάχνεις έξω από τον εαυτό σου για απόδειξη ότι εσύ ή η δουλειά σου είναι πολύτιμη. Η αναζήτηση συνεχούς επιβεβαίωσης δημιουργεί πολλά προβλήματα νοοτροπίας. Πρώτον, κάνετε την αυτοεκτίμησή σας εύθραυστη. Λίγες αρνητικές κριτικές μπορούν να σας απογοητεύσουν βαθιά και να σας κάνουν να αλλάξετε πορεία. Δεύτερον, αντί να δημιουργείτε από αυθεντικό πάθος, διαμορφώνετε έτσι το αποτέλεσμα της δουλειάς σας ώστε να αποφύγετε πιθανή αντιπάθεια. Τέλος, η εμμονή για επιβεβαίωση σας κάνει να χάσετε την επαφή με την εσωτερική σας σοφία σχετικά με το τι συνιστά επιτυχία!