Σήμερα θα μιλήσουμε για πολύ ενδιαφέρουσες επιστημονικές εξελίξεις. Ας ξεκινήσουμε με το έξυπνο σκουλαρίκι, που μας δίνει πολλές χρήσιμες πληροφορίες. Είναι πολύτιμο καθώς μας βοηθάει να ελέγξουμε το στρες, τη διατροφή, την άσκηση και την ωορρηξία.
Το «Θερμικό Σκουλαρίκι» είναι ασύρματο φορετό αξεσουάρ που μετρά τη θερμοκρασία στον λοβό του αφτιού. Μάλιστα πραγματοποιήθηκε μια μικρή μελέτη σε έξι χρήστες και το σκουλαρίκι-θερμόμετρο έδωσε καλύτερα αποτελέσματα από ένα smartwatch στην καταγραφή της θερμοκρασίας του δέρματος.
Το σκουλαρίκι-θερμόμετρο έχει το μέγεθος ενός συνδετήρα και διαθέτει μπαταρία που διαρκεί 28 ημέρες. Έχει τη δυνατότητα να εξατομικεύεται με διαφορετικά στολίδια φτιαγμένα από ρητίνη (σε σχήμα λουλουδιού για παράδειγμα) ή με κάποιον πολύτιμο ή ημιπολύτιμο λίθο χωρίς να επηρεάζεται η ακρίβειά του! Σε διαφορετικά τεστ, το σκουλαρίκι εντόπισε διαφοροποιήσεις στη θερμοκρασία του λοβού του αφτιού οι οποίες συνδέονταν με την κατανάλωση τροφής, με την άσκηση και με το στρες. Ακόμη, εντόπισε διαφοροποιήσεις στη θερμοκρασία που συνδέονται με την ωορρηξία και την έμμηνο ρύση.
Στόχος το κολιέ ηλεκτροκαρδιογράφος!
Η Σίρλεϊ Σου, διδακτορική φοιτήτρια στη Σχολή Επιστήμης Υπολογιστών και Μηχανικής Paul G. Allen του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης είπε: «Απώτερος στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα σετ κοσμημάτων που θα καταγράφει την κατάσταση της υγείας του ατόμου». Ειδικότερα, «Τα σκουλαρίκια θα ανιχνεύουν τη δραστηριότητα και θα πραγματοποιούν μετρήσεις όπως της θερμοκρασίας και του καρδιακού ρυθμού ενώ ένα κολιέ θα μπορούσε να κάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα παρέχοντας πιο αποτελεσματικά δεδομένα για την υγεία της καρδιάς».
Ήξερες ότι…
Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να προβλέψουν πόσο θα ζήσουμε
Σύμφωνα με νέα μελέτη η μακροζωία μπορεί να προβλεφθεί με βάση συγκεκριμένους βιοδείκτες. Ειδικότερα, αναλύθηκαν δεδομένα από 44.000 Σουηδούς ηλικίας 64-99 ετών που υποβλήθηκαν σε αξιολόγηση της υγείας τους. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν μέχρι και για 35 χρόνια. Από αυτούς το 2,7%, έζησαν μέχρι τα 100. Το 85% των αιωνόβιων ήταν γυναίκες.
Οι βιοδείκτες και τα ευρήματα
Ακόμη, οι ερευνητές εξέτασαν δείκτες που σχετίζονται με τη μεταβολική κατάσταση και τη λειτουργία του οργανισμού.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι έφτασαν τα 100 έτειναν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης, κρεατινίνης και ουρικού οξέος από τα 60 τους και μετά. Παρόλο που οι διάμεσες τιμές δεν διέφεραν πολύ μεταξύ αιωνόβιων και μη αιωνόβιων για τους περισσότερους βιοδείκτες, οι αιωνόβιοι σπάνια παρουσίαζαν πάρα πολύ υψηλές ή χαμηλές τιμές. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι όλοι εκτός από δύο (alat και λευκωματίνη) από τους 12 βιοδείκτες έδειξαν σχέση με την πιθανότητα να πλησιάσει κάποιος τα 100.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλα τα ευρήματα στο GeroScience.