To Astro Tourism, το Coolcationing και… ο άθικτος ελληνικός παράδεισος!

Σήμερα που η Chief of SayYessers, Κλαίρη Στυλιαρά μας έφτιαξε καφέ από Ντουμπάι, έχουμε ταξιδιάρικη διάθεση και θα μιλήσουμε για δυο travel trends που θα μας απασχολήσουν όλη τη χρονιά αλλά και για ένα μικρό ελληνικό νησί που έχει κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση!

Astro Tourism

Μεγάλο ενδιαφέρον για τον αστροτουρισμό βλέπουμε αυτή τη χρονιά! Βέβαια δεν είναι καινούργιο το να ατενίζεις τα αστέρια! Όμως σήμερα, που η ζωή και ο κόσμος μας γίνεται  εικονικός, όλο και περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν πως θέλουν πλέον να διευρύνουν τους ορίζοντές τους… στο πραγματικό σύμπαν. Με τον αστροτουρισμό έχουμε τη δυνατότητα να αντικρίσουμε τα αστρονομικά φαινόμενα και να μαγευτούμε… Να βρεθούμε σε μέρη όπου δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα όπως είναι η ρύπανση και ο συνωστισμός! Έχουμε την ευκαιρία να χαθούμε στον ουρανό ατενίζοντας τα αστέρια και τους πλανήτες… Δεν είναι μαγικό;

Coolcationing

Για τους περισσότερους οι καλοκαιρινές διακοπές ταυτίζονται με ήλιο, παραλία, ζέστη και πολλές βουτιές. Όμως με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ετών, πολλοί βλέπουν τις καλοκαιρινές διακοπές με άλλο μάτι… και σκέφτονται να ταξιδέψουν σε μέρη αναζητώντας τη δροσιά! Ονειρεύονται εύκρατους προορισμούς, όπου δεν θα “λιώνουν” και δεν θα συνωστίζονται! Πώς σας φαίνεται;

Φανταστείτε τώρα ότι ταξιδεύετε χωρίς GPS  και χωρίς τους Χάρτες της Google

Ένα νέο ψηφιακό έργο φιλοδοξεί να προσφέρει έναν νέο τρόπο με τον οποίο θα ταξιδεύουμε.

Με επιχορήγηση από το National Endowment for the Humanities, η Rachel Midura, επίκουρη καθηγήτρια ψηφιακής ιστορίας στο Virginia Tech, ερευνά τους τρόπους και τις προκλήσεις των ταξιδιωτών πριν από το 1700! Αναλύοντας τουλάχιστον 86 ταξιδιωτικές διαδρομές, η Midura και μία ομάδα ερευνητών θα ανιχνεύσει τα πάντα, από τις φυσικές καταστροφές που αντιμετώπισαν οι άνθρωποι μέχρι τους εμπορικούς δρόμους που ακολούθησαν μέσω των ωκεανών και της ξηράς, κυρίως σε όλη την Ευρώπη. Όλα τα ευρήματά τους θα μεταφερθούν σε μια νέα ψηφιακή βάση δεδομένων που ονομάζεται EmDigIt και ελπίζουν ότι τελικά θα χρησιμεύσει ως πηγή για ιστορική ταξιδιωτική έρευνα.

«Η προηγούμενη εργασία βασιζόταν συχνά σε ημερολόγια ή επιστολές κυρίως ανδρών και ελίτ ταξιδιωτών, αλλά οι δημοσιευμένοι οδηγοί χρησιμοποιήθηκαν από ένα τμήμα της πρώιμης σύγχρονης κοινωνίας» υπογραμμίζει η Midura. «Με τη μετάφραση των βιβλίων σε ψηφιακό περιβάλλον και πόρους, μπορούμε να αναδημιουργήσουμε έναν ευρύτερο κόσμο πρώιμων σύγχρονων ταξιδιών και ακόμη και να δούμε τις απαρχές του σύγχρονου τουρισμού».

To φιλόδοξο πρότζεκτ

Οι ερευνητές θα εργαστούν χρησιμοποιώντας το EmDigIt, το οποίο δημιούργησε η Midura όταν ήταν ερευνήτρια ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών στο Stanford Center for Spatial and Textual Analysis. Τα εργαστήρια θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της βάσης δεδομένων, ώστε να γίνει εργαλείο για συγγραφείς, σχεδιαστές παιχνιδιών και ερευνητές που επικεντρώνονται στα ταξίδια και τις ανταλλαγές. Η έρευνά τους θα κορυφωθεί σε ένα συνέδριο στην Ουάσιγκτον τον Αύγουστο.

Ο άθικτος παράδεισος της Ελλάδας
Οι Λειψοί βρίσκονται στην κορυφή των 11 καλύτερων προορισμών του κόσμου, που προσφέρουν στους ταξιδιώτες πρωτόγνωρες εμπειρίες σε ένα άθικτο εξωτικό τοπίο.

Το βραβευμένο ταξιδιωτικό blog «Where Life is Great» στο πλαίσιο της έρευνας για τις τάσεις που διενεργεί σε ετήσια βάση η συντακτική ομάδα του https://wherelifeisgreat.com/11-best-islands-to-visit-in-2024/, αναφέρει χαρακτηριστικά για το ελληνικό νησί:

«Αν αναζητάτε μια μαγική απόδραση σε έναν άθικτο εξωτικό τόπο, τότε οι Λειψοί είναι ο “νούμερο ένα” προορισμός σας για το 2024.

Ο πιο υποσχόμενος προορισμός της χρονιάς

Φανταστείτε ένα βιώσιμο μέρος όπου ο χρόνος σταματά και κάθε “ανάσα” θαλασσινού αέρα εξουδετερώνει όλους τους προβληματισμούς και τα άγχη λέει μεταξύ άλλων η blogger Μάρτα Οστόγια. Ακολουθούν το Χοκάιντο της Ιαπωνίας, η Αυστραλιανή νήσος Φρέιζερ, η Μαγιόρκα, η Τενερίφη, η Σρι Λάνκα, η Προτσίντα της Ιταλίας, η Σαρδηνία, η Φουερτεβεντούρα της Ισπανίας, η νήσος Μουχέρες στο Μεξικό και η Τζαμάικα.

Ήξερες ότι…

Οι Λειψοί στην ελληνική μυθολογία αναφέρονται με το όνομα Ωγυγία, το μυθικό νησί που κατοικούσε η Καλυψώ. Πρόκειται για μία συστάδα νησίδων στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται βορειοδυτικά της Λέρου και ανατολικά της Πάτμου. Οι Λειψοί κατοικήθηκαν από τους Προϊστορικούς Χρόνους. Το νησί παρέμεινε στην κυριότητα της μονής της Πάτμου έως το 1522.