Το gaming μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση και τη μνήμη, σύμφωνα με νέα έρευνα!
Όσοι ασχολούνται τακτικά με το gaming είχαν καλύτερες επιδόσεις σε εργασίες μέτρησης γνωστικών λειτουργιών όπως η προσοχή και η μνήμη, σύμφωνα με έρευνα του ιρλανδικού ερευνητικού κέντρου Lero.
Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Psychological Society’s British Journal of Psychology, διαπίστωσε ότι οι gamers είχαν καλύτερες επιδόσεις σε εργασίες μέτρησης γνωστικών λειτουργιών όπως η προσοχή, η εστίαση και η μνήμη.
Στη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Επιστημονικής Έρευνας Lero Esports στο Πανεπιστήμιο του Λίμερικ, συμμετείχαν 88 νεαροί ενήλικες, οι μισοί από τους οποίους έπαιζαν τακτικά περισσότερες από επτά ώρες βιντεοπαιχνίδια βασισμένα στη δράση κάθε εβδομάδα.
Οι συμμετέχοντες πέρασαν από τρία τεστ που μετρούσαν διαφορετικές πτυχές της γνωστικής τους απόδοσης – ένα απλό τεστ χρόνου αντίδρασης, ένα τεστ που περιλάμβανε εναλλαγή μεταξύ απάντησης σε συνδυασμούς αριθμών και γραμμάτων για την αξιολόγηση της εκτελεστικής λειτουργίας και της μνήμης εργασίας και μια δραστηριότητα βασισμένη σε λαβύρινθο για την αξιολόγηση της οπτικοχωρικής μνήμη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι gamers κατάφεραν να ολοκληρώσουν την εργασία με τους αριθμούς και τα γράμματα και την εργασία λαβύρινθου κατά 12,7 και 17,4% αντίστοιχα, γρηγορότερα από την ομάδα των μη παικτών.
«Το τακτικό παιχνίδι συχνά επικρίνεται και θεωρείται ανθυγιεινό, αλλά η έρευνά μας δείχνει ότι οι παίκτες μπορεί να απολαμβάνουν κάποια γνωστικά οφέλη ιδιαίτερα σε σχέση με την προσοχή και τη μνήμη» σύμφωνα με τον Δρ Adam Toth του Πανεπιστημίου του Limerick and Lero και το Science Foundation Ireland Research Center for Software.
Ο Δρ Mark Campbell πρόσθεσε: «Σύμφωνα με προηγούμενες εργασίες από το εργαστήριό μας, αυτή η έρευνα μπορεί να έχει επιπτώσεις σε τομείς όπου η γνωστική απόδοση είναι πρωταρχικής σημασίας, όπως η χειρουργική επέμβαση και ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας, όπου το βιντεοπαιχνίδι θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του απαιτούνται ελίτ γνωστικές επιδόσεις».
Η έρευνα διερεύνησε επίσης μια περαιτέρω οπτική γωνία – εάν οι παίκτες είναι λιγότερο επιρρεπείς στο να υποφέρουν από γνωστική κόπωση από τον ευρύτερο πληθυσμό.
Σε ορισμένους συμμετέχοντες ανατέθηκε μια πρόσθετη εργασία, σχεδιασμένη να απαιτεί συγκέντρωση για μεγάλο χρονικό διάστημα και να προκαλεί γνωστική κόπωση (μείωση της απόδοσης), πριν επανεκτιμηθούν στα αρχικά γνωστικά τεστ.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλοι – gamers και μη – είδαν την απόδοσή τους να μειώνεται με τον ίδιο ρυθμό, και δεν διαπιστώθηκε σημαντική διαφορά στο επίπεδο της γνωστικής κόπωσης.
Τι χαράσσεται εντονότερα στη μνήμη μας
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cognition and Emotion, διαπίστωσε ότι τα δυσάρεστα γεγονότα ενισχύουν τη μνήμη. Δηλαδή, θυμόμαστε πιο έντονα τις στιγμές που ακολουθούν ενός επεισοδίου που μας προκάλεσε αρνητικά συναισθήματα και όχι όσα μεσολάβησαν… Αυτή η διαπίστωση θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση νευρολογικών διαταραχών, αλλά μπορεί και να βελτιώσει και τον τρόπο που αξιολογούνται οι καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων!
«Είναι ένα ξεκάθαρο εύρημα που μας εισαγάγει σε μια εντελώς νέα διάσταση για την κατανόηση των επιπτώσεων του συναισθήματος στη μνήμη» ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας Paul Bogdan. Ο ίδιος είπε επίσης ότι τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως
αν κάποιος προσβληθεί σε μια συζήτηση, θα θυμηθεί καλύτερα όσα ειπώθηκαν αμέσως μετά την προσβολή και όχι όσα προηγήθηκαν.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Οι αρνητικά φορτισμένες συναισθηματικές εξάρσεις οδηγούν σε αυξημένη συγκέντρωση και εγρήγορση, δίνοντας εντολή στον εγκέφαλό μας να καταγράψει τι θα ακολουθήσει και να το κρατήσει… για μελλοντική χρήση.
Φάνηκε πως η ανάκτηση του ελέγχου στις τραυματικές αναμνήσεις απαιτεί την επανασύνδεσή τους με το πλαίσιό τους, δηλαδή με τον αρχικό τόπο και χρόνο. Είναι αισιόδοξο πως οι ερευνητές είναι πιθανό να ενσωματώσουν αυτή τη στρατηγική στις γνωστικές ψυχοθεραπείες για τα άτομα με διαταραχή μετατραυματικού στρες.
Επιπρόσθετα, η παραπάνω προσέγγιση θα μπορούσε να λειτουργήσει θεραπευτικά, πυροδοτώντας θετικά συναισθήματα για την αφύπνιση σημαντικών αναμνήσεων σε άτομα με σοβαρά προβλήματα μνήμης.