Σήμερα θα μιλήσουμε για “φαινόμενα” της εποχής που μας απασχολούν πολύ κι ας αγνοούν πολλοί τους όρους που τα συνοδεύουν…
DINK, DINKWAD και DINKWAC
DINK σημαίνει «dual income, no kids» ή «διπλό εισόδημα, χωρίς παιδιά». Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ζευγάρια που εργάζονται και έχουν εισόδημα αλλά έχουν επιλέξει να μην αποκτήσουν παιδιά.
Χωρίς καμιά αμφιβολία, η οικογενειακή δομή αλλά και οι σχέσεις έχουν υποστεί τεράστια αλλαγή τα τελευταία χρόνια. Πολλοί είναι οι παράγοντες λοιπόν που μπορεί να οδηγήσουν ένα ζευγάρι στην απόφαση να μην κάνει παιδιά. Όλα έχουν να κάνουν με την εξισορρόπηση της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής χωρίς τις πρόσθετες ευθύνες της ανατροφής των παιδιών.
Οικονομική ελευθερία και ευελιξία
Η ανατροφή ενός παιδιού είναι ακριβή υπόθεση. Σύμφωνα με άρθρο στο περιοδικό ΤΙΜΕ του 1987, που φέρει τον τίτλο «Living: Here Come the DINKs», το κόστος ανατροφής ενός παιδιού στις ΗΠΑ μέχρι την ηλικία των 18 ήταν σχεδόν 100.000 δολάρια (εκείνη την εποχή). Σήμερα, πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Brookings με βάση στοιχεία από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το νούμερο αυτό έχει φτάσει τα 310.000 δολάρια.
Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα οικονομικά των καταναλωτών, τα ζευγάρια χωρίς παιδιά έχουν τα υψηλότερα καθαρά έσοδα από όλους τους άλλους τύπους οικογενειών. Το μέσο καθαρό εισόδημα ενός ζευγαριού DINK είναι περίπου 399.000 δολάρια, σχεδόν 150.000 δολάρια περισσότερο από τα ζευγάρια με παιδιά.
Είναι λοιπόν μια επιλογή τρόπου ζωής που τους επιτρέπει να επικεντρωθούν στην καριέρα τους, να ταξιδέψουν ή απλώς να απολαύσουν μια ζωή χωρίς παιδιά, αφού η απουσία της οικονομικής πίεσης που σχετίζεται με την ανατροφή των παιδιών επιτρέπει στα ζευγάρια DINK να εξοικονομήσουν αυτά τα χρήματα ή να τα ξοδέψουν σε ανέσεις για τον εαυτό τους. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στο ζευγάρι να αυξήσει τις δαπάνες του για τα γεύματα. Μπορούν επίσης να αγοράσουν είδη ένδυσης που διαφορετικά θα μπορούσαν να θεωρηθούν πολύ ακριβά.
Τα ζευγάρια DINK επίσης δεν χρειάζονται τόσο πολύ χώρο διαβίωσης για να φιλοξενήσει τον εαυτό τους και τις ανάγκες τους. Με άλλα λόγια, δεν θα χρειαζόταν να αναζητήσουν στέγη που περιλαμβάνει υπνοδωμάτια για παιδιά. Αυτό θα μπορούσε να τους επιτρέψει να νοικιάσουν ή να αγοράσουν λιγότερο ακριβές κατοικίες με μικρότερους χώρους.
Αγκαλιάζοντας ένα διαφορετικό είδος «γονεϊκότητας»
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, τα ζευγάρια DINK βιώνουν τη γονεϊκότητα αλλά με έναν άλλον τρόπο, υιοθετώντας κατοικίδια. Εδώ μπαίνουν και δύο άλλοι όροι: DINKWAD από τις λέξεις «double income, no kids, with a dog» και DINKWAC από τις λέξεις «double income, no kids, with a cat». Οι ευθύνες της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων, από τη διατροφή και την περιποίηση έως την κτηνιατρική φροντίδα, παρέχουν μια αίσθηση σκοπού και εκπλήρωσης. Τα ζευγάρια DINK, απολαμβάνοντας την οικονομική τους ελευθερία μπορούν να αντέξουν οικονομικά την πολυτέλεια να κακομαθαίνουν τα κατοικίδιά τους με την καλύτερη τροφή, παιχνίδια και υγειονομική περίθαλψη. Η χαρά της ανατροφής ενός πλάσματος ικανοποιεί τα έμφυτα γονικά ένστικτα που διαθέτουν πολλά ζευγάρια, χωρίς τις συντριπτικές απαιτήσεις που έχουν τα παιδιά.
Πάντως πρόκειται για έναν τρόπο ζωής που κάποιοι μπορούν να υποστηρίξουν και κάποιοι άλλοι όχι, αφού υπάρχουν πολλοί τρόποι ένας άνθρωπος να νιώσει πλήρης και δεν περιλαμβάνουν όλοι την απόκτηση παιδιών.
Πάμε τώρα να δούμε τι γίνεται με τους #Puriteens. Ο όρος αναφέρεται σε εφήβους που δείχνουν να σοκάρονται από σεξουαλικό περιεχόµενο στο ∆ιαδίκτυο και γενικά θεωρείται ότι εκδηλώνουν συχνά σεμνοτυφία και πουριτανισμό.
Οι διαφορές στη σεξουαλική συµπεριφορά των σηµερινών εφήβων από τους εφήβους προηγούμενων δεκαετιών οφείλονται μεταξύ άλλων στη ρευστότητα φύλου και στη διαρκή ενόχληση που τους προκαλεί το σεξουαλικό περιεχόµενο στα social media και όχι μόνο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι έφηβοι σήμερα περνούν περίπου 9 ώρες την ηµέρα σε οθόνες, καταλαβαίνουμε πόσο ενοχλητικό είναι για κάποιους από αυτούς να βρίσκονται αντιμέτωποι με εικόνες και βίντεο που θεωρούν ανεπιθύμητο και είναι για εκείνους απωθητικό.
Μελέτες των τελευταίων ετών δείχνουν ότι οι άνθρωποι πλέον ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή αργότερα και έχουν λιγότερους σεξουαλικούς συντρόφους από τις προηγούµενες γενιές. Σύμφωνα πάντως με στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» (2023), το 20% των εφήβων της Αττικής είχε ξεκινήσει τη σεξουαλική ζωή του από τα 16 ή και νωρίτερα. Από αυτούς, το 44,3% ξεκίνησε στην ηλικία των 14 ετών και το 33% στα 15.
Γονείς και wannabe γονείς πώς σας ακούγονται όλα αυτά;