Τα νήπια που ζουν σε «πράσινες» γειτονιές μπορεί να αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς στις ηλικίες 2 – 5 ετών.
Όσα παιδιά ζουν από τη γέννησή τους σε περιοχές με πράσινο, αν δηλαδή κοντά στο σπίτι τους βρίσκεται ένα πάρκο ή αν έχουν κήπο ή αυλή, μπορεί να αντιμετωπίζουν λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα μεταξύ των ηλικιών 2-5 ετών, σύμφωνα με μελέτη. Ειδικότερα,
τα υψηλότερα επίπεδα χώρων πρασίνου σε απόσταση μέχρι και ενός χιλιομέτρου από το σπίτι ενός παιδιού συνδέονται με χαμηλότερα συμπτώματα άγχους.
Οι ερευνητές του προγράμματος ECHO (Environmental Influences on Child Health Outcomes) των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ ανέλυσαν πληροφορίες από γονείς αναφορικά με τη συμπεριφορά των παιδιών τους από τις ηλικίες δύο έως έντεκα ετών. Οι επιστήμονες
συνδύασαν τα δεδομένα με τη διεύθυνση κατοικίας της οικογένειας όταν γεννήθηκε το παιδί και δορυφορικά δεδομένα σχετικά με την πυκνότητα της βλάστησης γύρω από τα σπίτια τους.
Η έρευνα
Τα δεδομένα που ανέλυσαν οι ερευνητές αφορούσαν σε 2.103 παιδιά τα οποία γεννήθηκαν το χρονικό διάστημα 2007-2013 και διέμεναν σε 41 πολιτείες των ΗΠΑ.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν στην ανάλυσή τους ότι τα υψηλότερα επίπεδα χώρων πρασίνου σε απόσταση έως και ενός χιλιομέτρου από το σπίτι ενός παιδιού συνδέονταν με χαμηλότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης στις ηλικίες από δύο έως πέντε ετών. Μάλιστα, αυτή η συσχέτιση παρέμεινε ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν το φύλο του παιδιού, την εκπαίδευση των γονέων, την ηλικία τους κατά τη γέννηση αλλά και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της γειτονιάς.
Από την άλλη πλευρά, δεν προέκυψε κάποια σημαντική συσχέτιση μεταξύ του χώρου πρασίνου γύρω από το σπίτι και των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας σε μεταγενέστερα παιδικά χρόνια, στις ηλικίες 6 – 11 ετών, δηλαδή τότε που τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο της καθημερινά στον χώρο του σχολείου.
Ήξερες ότι…
Ο ιδανικός τρόπος για να ηρεμήσουμε ένα νήπιο που φοβάται για κάποιον λόγο, είναι όχι να του πούμε απλώς να μη φοβάται αλλά να του τονίσουμε ότι είμαστε δίπλα του και μάλιστα ο τόνος της φωνής μας να είναι καταπραϋντικός! Σύμφωνα με έρευνες, όταν η φωνή ενός γονέα είναι απαλή και μελωδική, ενεργοποιείται η απελευθέρωση της ορμόνης της ωκυτοκίνης, στο σύστημα του παιδιού και έτσι το άγχος του μειώνεται αισθητά.