Μία ημέρα στο σύμπαν της εμβληματικής σοπράνο
Γνωρίζεις σίγουρα το όνομά της, έχεις ακούσει για τον μύθο της, το πιθανότερο να την έχεις ακούσει να τραγουδάει, όμως πόσα ξέρεις στην πραγματικότητα για την Μαρία Κάλλας; Είτε είσαι από τους πιο φανατικούς λάτρεις της, είτε θαυμάζεις το έργο και την προσωπικότητά της, είτε θες απλώς να ανακαλύψεις τι ήταν αυτό που την έκανε τόσο σπουδαία, το Μουσείο Μαρία Κάλλας του Δήμου Αθηναίων δημιουργήθηκε για να μπορεί να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Πέρα από τα εμβληματικά κοστούμια, τα φορέματά της, τις παρτιτούρες της και το πλούσιο αρχειακό υλικό που είναι δύσκολο να προσπεράσεις, αυτά είναι 5+1 SOS που δεν πρέπει να χάσεις αν βρεθείς στο τριώροφο κτίριο της οδού Μητροπόλεως 44 στο κέντρο της Αθήνας.
1. Ξεκίνα από το ασανσέρ – Σε περιμένει μία έκπληξη
Η εμπειρία στο Μουσείο Μαρία Κάλλας αρχίζει από το ασανσέρ! Ξαφνικά πατώντας το κουμπί για τον 2ο όροφο θα ακούσεις την φωνή της Κάλλας να μιλάει ελληνικά από ένα σπάνιο απόσπασμα από την συνέντευξη που είχε δώσει η Μαρία Κάλλας στον Αχιλλέα Μαμάκη στο ραδιόφωνο, το καλοκαίρι του 1957, στην Αθήνα. Δεν θα αποκαλύψουμε τι λέει στο απόσπασμα, αλλά έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
2. Μην διστάζεις, κάθισε στις αναπαυτικές πολυθρόνες και άκουσε τη φωνή της
Όταν πλέον φτάσεις στον δεύτερο όροφο και μπεις στα θεματικά δωμάτια όπου θα ακούσεις την Μαρία Κάλλας να ερμηνεύει θα είναι σαν να είσαι μέσα σε σκηνικά όπερας. Ο όροφος χωρίζεται σε 4 δωμάτια, που το κάθε ένα αφιερώνεται σε σημαντικούς ρόλους που ερμήνευσε η Κάλλας σε παραστάσεις της: Νόρμα, Τόσκα και Τραβιάτα, ενώ το τελευταίο δωμάτιο αφιερώνεται στα μαθήματα που έδωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής της στην σχολή Juilliard School, σε φοιτητές λυρικού τραγουδιού. Μην διστάσεις μπαίνοντας στα δωμάτια να κάτσεις στους κομμένους κορμούς όσο ακούς την άρια από την Νόρμα του Bellini, έπειτα στις βελούδινες πορφυρές καρέκλες και να νιώθεις ότι βρίσκεσαι εκεί την στιγμή που η Κάλλας ερμηνεύει την άρια “Vissi d’ arte” από τη θρυλική παράσταση της Tosca του Puccini το 1964 στη Royal Opera House, Covent Garden, στο Λονδίνο, σε σκηνοθεσία Franco Zeffirelli. Αλλά και να έχεις το δικό σου insta moment στο ανάκλινδρο της Τραβιάτα, στο σκηνικό που παραπέμπει στο υπνοδωμάτιο της πρωταγωνίστριας, Βιολέττας.
3. Τράβηξε τα συρτάρια και σκάναρε τις επιστολές
Όταν κατέβεις στον πρώτο όροφο θα δεις σημαντικά αρχειακά υλικά αλλά και αντικείμενα από την ζωή και την καριέρα της σοπράνο. Τράβηξε τα διάφορα συρτάρια. Σε κάποια από αυτά θα δεις ότι δίπλα υπάρχει ένα QR και μπορείς να ακούσεις τις επιστολές που αντάλλαξε με τον πατέρα της, την μητέρα και την δασκάλα της. Σου θυμίζουν κάτι οι φωνές; Είναι της Κατερίνα Λέχου, της Μαριέλλας Σαββίδες, του Βασίλη Ευταξόπουλου και του Χρήστου Χριστόπουλου, που χάρισαν στο Μουσείο την αφήγησή τους.
4. Βγάλε Selfie στον καθρέφτη “La Traviata”
Βλέπεις στην γωνία μέσα στην προθήκη αυτό τον ασημένιο καθρέφτη; Αυτός αποτέλεσε θεατρικό αντικείμενο στην παράσταση «La Traviata» που πρωταγωνίστησε η Μαρία Κάλλας, το 1955, στο Teatro alla Scala του Μιλάνου. Μετά το τέλος των παραστάσεων το θέατρο δώρισε τον καθρέφτη στην μεγάλη ντίβα, η οποία τον χρησιμοποιούσε στην καθημερινότητα της για να κάνει το μακιγιάζ της. Δες κι εσύ τον αντικατοπτρισμό σου στον καθρέφτη που τον έβλεπε και η Κάλλας και φύγε με μία mirror selfie.
5. Πιες το ποτό που έπινε και η Κάλλας
Στο ισόγειο δίπλα ακριβώς από το πωλητήριο, βρίσκεται το καφέ “La Divina”, το οποίο διαθέτει τραπέζια και στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Πετράκη. Και τα δύο είναι προσβάσιμα ανεξάρτητα από το αν διαθέτει κανείς εισιτήριο στο Μουσείο, οπότε μπορεί να τα επισκεφτείς οποιαδήποτε στιγμή. Σίγουρα βέβαια είναι ο καλύτερος τρόπος να ολοκληρώσεις την εμπειρία σου στο Μουσείο. Must taste? Το ποτό που έπινε η Κάλλας.
+1 Θα έφτιαχνες κοστούμια όπερας από ανακυκλώσιμα υλικά ή θα χόρευες όπερα αγκαλιά με το βρέφος σου;
Πώς θα σου φαινόταν μία συναυλία με κλασική μουσική και θέα την Ακρόπολη; Ή μια προβολή ταινίας με θέμα την Μαρία Κάλλας; Αλλά και μία Σαββατιάτικη έξοδο για όλη την οικογένεια όπου το μικρότερο μέλος θα φτιάξει κοστούμια όπερας με μπογιές και χαρτόνια; Για να μην χάσεις καμία από τις ποικίλες δράσεις του Μουσείου Μαρία Κάλλας, όπως μοναδικές συναυλίες, ξεχωριστά εκπαιδευτικά προγράμματα, δωρεάν ξεναγήσεις για άνω των 65 και σπάνιες προβολές, ενημερώσου από το mariacallasmuseum.gr. Μην ξεχνάς ότι το Μουσείο λειτουργεί με slots, οπότε κλείσε το εισιτήριό σου μέσω more για να εξασφαλίσεις την είσοδό σου και προκράτησε τα souvenir από το πωλητήριο που μπορείς να παραλάβεις στο τέλος της περιήγησής σου.