Γιατί πρέπει να κάνεις unfollow τον πρώην σου

Χωρίζεις και προσπαθείς να το ξεπεράσεις. Σίγουρα κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, ωστόσο δεν είναι ό,τι καλύτερο να βλέπεις τις αναρτήσεις του πρώην σου στα social media. Και αυτό το λένε οι ειδικοί!

Ειδικότερα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) δείχνει πως όταν οι χωρισμένοι συμμετέχοντες έβλεπαν φωτογραφίες των πρώην συντρόφων τους, ενεργοποιούνταν οι περιοχές του εγκεφάλου τους που ενεργοποιούνται όταν κάποιος βιώνει σωματικό πόνο.

Τα περίεργα παιχνίδια του μυαλού

Κι ενώ μπορεί να έχετε χωρίσει με άσχημο τρόπο και γενικότερα να νιώθετε θλίψη και απογοήτευση, συμβαίνει κάτι περίεργο… Όταν ανακαλείτε στιγμές από την κοινή σας ζωή, είναι πιο πιθανό να αναπολείτε μόνο τα καλά. Εδώ θα πρέπει να φωτίσετε και τις κακές στιγμές… τα “γιατί” που εξηγούν το γεγονός ότι  η σχέση σας δεν άντεξε. Ο χωρισμός σας δεν ήταν ένα “τυχαίο” γεγονός. Η σχέση σας δεν λειτούργησε για συγκεκριμένους λόγους και αυτό θα πρέπει να το υπενθυμίζετε στον εαυτό σας!

Πότε παίρνουμε τις καλύτερες αποφάσεις

Και κάπου εδώ ερχόμαστε στο θέμα των σωστών και των λάθος αποφάσεων. Ας δούμε πότε παίρνουμε τις πιο σωστές αποφάσεις!
Αρχικά ίσως δεν έχετε αναλογιστεί πόσες αποφάσεις καλείται να πάρει καθημερινά ο μέσος ενήλικας… 33.000 έως 35.000! Με αυτό το δεδομένο, λοιπόν, ας συνεχίσουμε! Συχνά το γεγονός ότι πρέπει να παίρνουμε συνέχεια πάρα πολλές αποφάσεις – από το τι παπούτσια θα αγοράσουμε μέχρι σε ποιο σχολείο θα πάει το παιδί μας – μας δημιουργεί κόπωση, μας εξουθενώνει. Οι ειδικοί το ονομάζουν “κόπωση λήψης αποφάσεων” (“decision making fatigue”). Τις καλύτερες αποφάσεις τις παίρνουμε στην αρχή της μέρας, ενώ όσο οι ώρες περνούν και εξαντλούμαστε κάνουμε λάθη.

Προσοχή όμως! Μπορεί η λήψη αποφάσεων να γίνει δυσκολότερη λόγω της κόπωσης, όσο  μεγαλώνουμε, η διαδικασία ωστόσο αρχίζει να γίνεται πιο εύκολη για μας!

Είμαστε συλλέκτες εμπειριών

Μεγαλώνοντας, οι εμπειρίες που έχουμε αποκομίσει μας έχουν κάνει σοφότερους. Μέσα από τις συνέπειες των αποφάσεών μας, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες μας, μπορούμε να κατανοήσουμε σε βάθος τι μας ωφελεί και τι όχι και έτσι -έχοντας την πολύτιμη γνώση του παρελθόντος- να αποφασίσουμε σωστά. Είμαστε λιγότερο παρορμητικοί και βάζουμε μπροστά τη λογική μας.

Διαχείριση συναισθημάτων

Πολλές φορές μια λάθος απόφαση βασίζεται στο ότι είμαστε ευάλωτοι συναισθηματικά… παρασυρόμαστε από αυτά που νιώθουμε και δεν βλέπουμε την πραγματικότητα. Όμως αυτό όσο μεγαλώνουμε δεν είναι πια τόσο συχνό. Ωριμάζουμε και μαθαίνουμε να ελέγχουμε και να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας.

Είναι θέμα προτεραιοτήτων

Αυτά που θεωρούμε τώρα σημαντικά και τα βάζουμε σε προτεραιότητα δεν είναι τα ίδια με αυτά που θεωρούσαμε κάποτε. Οι προτεραιότητές μας και τα θέλω μας αλλάζουν. Οπότε οι αποφάσεις μας είναι πιο μελετημένες και στοχευμένες και δεν σπαταλάμε χρόνο σε πράγματα και καταστάσεις που έχουμε συνειδητοποιήσει πια ότι δεν μας πάνε παρακάτω.