Έχετε σκεφτεί πόση επίδραση μπορεί να έχει το μέρος που μεγαλώσαμε στο πώς είμαστε σήμερα;
Ας κάνουμε ένα ταξίδι στα παιδικά μας χρόνια για να θυμηθούμε τη θέα από τα παράθυρα και τη γειτονιά που μεγαλώσαμε.
Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, τα παιδιά που μεγάλωσαν κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους, ενδέχεται τώρα να τείνουν περισσότερο από τα υπόλοιπα προς την κατάθλιψη, το άγχος και γενικότερα είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας στη ζωή τους.
Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέλυσαν στοιχεία από 9.000 παιδιά που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1990 και διέμεναν σε αστικές, προαστιακές και αγροτικές περιοχές.
Ειδικότερα, εξετάστηκε το επίπεδο έκθεσής τους στη ρύπανση και τον κυκλοφοριακό θόρυβο μεγαλώνοντας. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της πρώιμης ενηλικίωσής τους. Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν σε περιβάλλοντα με περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και θόρυβο είχαν μέχρι και 22% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη και άγχος στην ενήλικη ζωή τους συγκριτικά με όσα διέμεναν σε πιο ήσυχες και καθαρές περιοχές. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και την ηχορύπανση κατά την πρώιμη ζωή (συμπεριλαμβανομένης της προγεννητικής) παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας των νέων.
Η ηχορύπανση αυξάνει το άγχος
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η ηχορύπανση «θα μπορούσε να αυξήσει το άγχος διαταράσσοντας τον ύπνο» και «να επηρεάσει τη νόηση, η οποία θα μπορούσε, με τη σειρά της, να αυξήσει το άγχος επηρεάζοντας τη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών».
Αναζητώντας πράσινες γειτονιές
Οι ερευνητές του προγράμματος ECHO (Environmental Influences on Child Health Outcomes) των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ ανέλυσαν πληροφορίες από 2.103 παιδιά που γεννήθηκαν από το 2007 έως το 2013 και διαπίστωσαν ότι όσα ζούσαν σε γειτονιές με πράσινο αντιμετώπιζαν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς μεταξύ των ηλικιών 2-5 ετών.
Ήξερες ότι…
Τα υψηλότερα επίπεδα χώρων πράσινου σε απόσταση έως και ενός χιλιομέτρου από το σπίτι που μένει ένα παιδί συνδέονται με βελτιωμένη ψυχική υγεία.