Σε μια χρονική συγκυρία που τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης αυξάνονται, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γονέων και εκπαιδευτικών σχετικά με τη πρόληψη της παιδικής κακοποίησης, μπορεί να αποτελέσει το «κλειδί» για την ευημερία των παιδιών.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, οι καταγεγραμμένες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παρουσιάζουν αυξητική τάση (247 το 2018, 252 το 2019, 244 το 2020, 326 το 2021 και 257 το πρώτο οκτάμηνο του 2022), ενώ τα ανήλικα θύματα ανά υπόθεση φαίνεται να είναι περισσότερα από ένα (1.326 υποθέσεις, 1.531 θύματα).
Το ΚΜΟΠ διεξήγαγε με μεγάλη επιτυχία διαδικτυακό εκπαιδευτικό εργαστήριο, 6ωρης διάρκειας, με θέμα: «Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση – Ενημέρωση και Πρόληψη». Το εργαστήριο παρακολουθήσαν περισσότεροι από 600 εκπαιδευτικοί, φοιτητές/-τριες παιδαγωγικών τμημάτων, φροντιστές/ριες, επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, δημοσιογράφοι και γονείς. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, αυξάνοντας τις γνώσεις και τις δεξιότητες επαγγελματιών και γονέων μέσω ενός τεκμηριωμένου προγράμματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Οι βασικές θεματικές επικεντρώθηκαν στο τρόπο με τον οποίο μιλάμε στα παιδιά σχετικά με την ανάπτυξη του σώματος κατά την εφηβεία, την κατανόηση και διαχείριση των συναισθημάτων, τα προσωπικά όρια και τη σημασία της συναίνεσης. Επιπλέον η εκπαιδεύτρια Έλενα Σκαρπίδου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο φαινόμενο του “Grooming” και πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε σημάδια αποπλάνησης σε παιδιά και εφήβους. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Child Sexual Abuse Prevention and Education 2022-2024 η οποία υλοποιείται στην Ελλάδα από το ΚΜΟΠ, σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Save the Children σε τέσσερις χώρες (Φινλανδία, Ισλανδία, Αλβανία και Βοσνία Ερζεγοβίνη).