Εντυπωσιαζόμαστε από την εξωτερική εμφάνιση ενός ατόμου αλλά… είναι αυτό που επιλέγουμε για να κάνουμε σχέση;
Πόσο μας επηρεάζει η εμφάνιση; Μάλλον όχι όσο νομίζουμε ή καλύτερα όχι με τον τρόπο που νομίζουμε. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα πάντως, έχουμε την τάση να προτιμάμε να συνάψουμε σχέση με κάποιον που θεωρούμε ότι μας ταιριάζει εμφανισιακά και όχι με κάποιον που είναι πάρα πολύ όμορφος.
Αναλύθηκαν δεδομένα από 1300 στρέιτ ζευγάρια και φάνηκε ότι και τα δύο φύλα εκτιμούσαν την ελκυστικότητά τους με βάση τις αξιολογήσεις που δέχονταν από αγνώστους. Σύμφωνα με την έρευνα υπάρχει η τάση να επιλέγουμε κάποιο άτομο που είναι αντίστοιχα ελκυστικό με εμάς. Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Personality and Individual Differences, δηλαδή, αν κάποιος βαθμολογούσε την εμφάνισή του με 9 ήταν πιθανότερο να καταλήξει σε σχέση με σύντροφο που αξιολογείται με τον ίδιο βαθμό. Επιπλέον, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες
είχαν τις ίδιες αντιλήψεις σχετικά με την ελκυστικότητα. Η αυτοαντίληψη για εκείνους που γίνονταν ζευγάρια ήταν κοινή!
Η πρώτη εντύπωση… μετράει!
Το φαινόμενο του φωτοστέφανου (halo effect) αναφέρεται στην πολύ καλή πρώτη εντύπωση που έχουμε για κάποιον και αυτή επηρεάζει καθοριστικά την εικόνα που σχηματίζουμε για αυτόν στην πορεία. Δηλαδή, πολύ απλά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την πρώτη θετική εντύπωση. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Cornell, έχουμε την τάση να μην αλλάζουμε εύκολα την πρώτη εντύπωση για κάποιον. Είναι εντυπωσιακό ότι μπορεί ακόμα και να έχουμε δει μόνο φωτογραφίες κάποιου και όμως να σχηματίζουμε μια εικόνα γι’ αυτόν η οποία αλλάζει δύσκολα όταν μετά από καιρό τον γνωρίσουμε από κοντά. Φανταστείτε σε τι πλάνη μπορεί να πέσουμε για παράδειγμα όταν γνωρίζουμε διαδικτυακά κάποιον, έχουμε πολύ καλή εικόνα γι’ αυτόν… και στη συνέχεια δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε την πραγματικότητα, αν αυτή απέχει πολύ από την εικόνα που είχαμε φτιάξει…
Θέλουμε να μας μοιάζει…
… μην πάει το μυαλό σας μόνο στην εμφάνιση. Εκεί θέλουμε να είναι “στο ίδιο επίπεδο” με εμάς. Αλλά, αυτό που επιδιώκουμε είναι να έχουμε κοινά π.χ. μόρφωση, ενδιαφέροντα.
Άρα, η ομοιότητα είναι ελκυστική, μας αρέσει να κάνουμε σχέσεις με άτομα που έχουν την ίδια οπτική με εμάς.
Και κάτι ακόμα…
Όταν υπάρχει αμοιβαιότητα ο άλλος είναι πιο ελκυστικός για εμάς. Θέλουμε να μας θέλουν… για να τους θέλουμε! Αντίθετα, όταν χαθεί η αμοιβαιότητα, μπορεί να αλλάξει όλη η στάση μας απέναντι στη σχέση.
Μην το παίζεις δύσκολος/η…
Το να το παίζουμε δύσκολοι και να κάνουμε “επικοινωνιακά παιχνίδια” για να κερδίσουμε το άτομο που μας ενδιαφέρει, δεν είναι μια τακτική που σίγουρα αποδίδει. Γιατί όταν συνεχώς προσπαθούμε/προσφέρουμε και δεν παίρνουμε τίποτα, αρχίζει να εξασθενεί η έλξη. Μάλιστα σε πείραμα που δημοσιεύθηκε στο Collaboration and Technology, φάνηκε ότι όσοι το έπαιζαν δύσκολοι αξιολογήθηκαν από τους άλλους ως λιγότερο ελκυστικοί.