Κρίση ηλικίας ή ευκαιρία για ανάπτυξη;

Είναι ωραίο να βλέπεις πάντα τη θετική πλευρά των πραγμάτων, το ποτήρι μισογεμάτο και τις δυσκολίες ως πιθανές ευκαιρίες που πρέπει να μην χάσεις!

Αν σ’ αρέσουν τα παραπάνω συνέχισε να διαβάζεις γιατί έρχονται τα καλά νέα! Αν πλησιάζεις στη μέση ηλικία, χαμογέλα και να θυμάσαι: η μέση ηλικία δεν είναι κρίση, είναι ευκαιρία. Μην την αφήσεις να φύγει!

Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα για τη συναισθηματική εξέλιξη στη μέση ηλικία, που  προέρχονται από μια μεγάλης κλίμακας μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Ουλμ στη Γερμανία, μέσα από μια σταθερή διαδικασία επιλογής των στόχων μας μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την ευτυχία μας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την κλίμακα θετικού και αρνητικού συναισθήματος (PANAS) και εξέτασαν περισσότερους από 3.300 ενήλικες ηλικίας από 18 έως 99 ετών. Στόχος τους ήταν να εντοπίσουν αλλαγές στην ευημερία στην ενήλικη ζωή. Ξεκίνησαν, λοιπόν, από την ιδέα ότι η ευτυχία αυξάνεται στη μέση ηλικία και βιώνουμε μεγαλύτερη ικανοποίηση με την πάροδο του χρόνου. Εύλογα όμως θα αναρωτηθεί κανείς γιατί να συμβαίνει αυτό… Η διαδικασία ανάπτυξης σχετίζεται άμεσα με την προτεραιότητα που δίνουμε σε συγκεκριμένους στόχους, που δεν είναι ανέφικτοι, και έτσι καταφέρνουμε να είμαστε πιο ικανοί να ρυθμίζουμε τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε συχνά στη ζωή μας. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι παρόλο που η ζωή έχει εμπόδια, δυσκολίες και προκλήσεις μας παρέχει επίσης τη δυνατότητα να εστιάζουμε σε ό,τι είναι σημαντικό για εμάς.

Η κλίμακα Positive And Negative Affect Schedule (PANAS) έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: ορίζει τις διαθέσεις όχι αποκλειστικά ως θετικές ή αρνητικές αλλά και ως ανεξάρτητες. Τι σημαίνει αυτό; Μπορεί να είσαι πολύ χαρούμενος και ενθουσιασμένος για κάτι, αυτό ωστόσο δεν συνεπάγεται ότι δεν μπορεί να νιώσεις και άγχος ή φόβο. Αλήθεια δεν είναι; Πρόκειται, λοιπόν, για μία ρεαλιστική προσέγγιση της ευημερίας και της ευτυχίας.

Όπως διαπιστώθηκε, πράγματι η ευτυχία βρισκόταν σταθερά σε ανοδική πορεία κατά την ενήλικη ζωή. Βέβαια, στην ηλικία των 70 ετών περίπου, παρατηρήθηκε μια στροφή προς τα κάτω, όμως οι υποκειμενικές αξιολογήσεις για την υγεία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας δεν υπήρξαν ενδείξεις πτώσης της ευημερίας.

Το συμπέρασμα είναι επομένως ότι η μέση ηλικία δεν είναι μια περίοδος κρίσης, αλλά μια περίοδος ευκαιριών για ανάπτυξη. Τονίστηκε ότι κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας, οι άνθρωποι γίνονται συχνά πιο ώριμοι και απολαμβάνουν την εξέλιξή τους. Επίσης, νιώθουν πληρότητα. Σε κάθε ηλικία, περισσότερο όμως σε μεγαλύτερες, εκείνοι που βαθμολόγησαν την υγεία τους ως κακή παρουσίασαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα ψυχολογικής ευεξίας.

Ένας μύθος καταρρίπτεται…

Είναι αλήθεια: η κρίση της μέσης ηλικίας είναι… μύθος. Οι ερευνητές μάλιστα μας προτρέπουν να αναζητήσουμε άλλους παράγοντες -και όχι την ηλικία- για να εξηγήσουμε τα επίπεδα της ευημερία μας και τότε η πορεία μας προς το αίσθημα της εκπλήρωσης θα γίνει ευκολότερη!