Οι κινήσεις των ματιών μας συνδέονται με το αυτόνομο νευρικό μας σύστημα. Η “συμπεριφορά” των ματιών μας προδίδει πόσο μας επηρέασε ένα γεγονός, όπως επίσης τι νιώθουμε και τι σκεφτόμαστε…
Ακούμε συχνά συμβουλές για άμεση μείωση του στρες που σχετίζονται με αναπνοές, αλλά δεν ακούμε για το βλέμμα… κι όμως μπορεί να μας βοηθήσει πολύ στη διαχείριση του στρες.
Σύμφωνα με ειδικούς, χρειάζονται μόνο 30 δευτερόλεπτα συγκεκριμένων κινήσεων των ματιών για να δώσουμε σήμα στον εγκέφαλό μας ότι είμαστε εντάξει και έτσι να σταματήσουμε να αγχωνόμαστε! Είναι τελικά τόσο απλό να ανακουφιστούμε άμεσα από το στρες;
Όταν βιώνουμε στρες οι κόρες των ματιών μας διαστέλλονται για να μπορούμε να δούμε καθαρά ό,τι μας “απειλεί”. Λόγω αυτού, το εύρος του οπτικού μας πεδίου μικραίνει, η περιφερειακή μας όραση θολώνει. Ουσιαστικά όταν αγχωνόμαστε πολύ, τα μάτια μας εστιάζουν σε κάτι και το οπτικό πεδίο στενεύει.
Τι κάνουμε τότε;
Όταν λοιπόν βρεθούμε σε μια κατάσταση στρες όπου το βλέμμα μας επικεντρώνεται σε κάτι, είναι ωφέλιμο να πούμε στον εαυτό μας «είμαι καλά» ή κάτι αντίστοιχο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως είναι αποτελεσματικό και ότι το σώμα μας θα ακούσει…
Μιλώντας για τις κινήσεις των ματιών πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούν να διεγείρουν τα κύρια νεύρα του παρασυμπαθητικού νευρικού μας συστήματος που μεταφέρουν πληροφορίες μεταξύ του εγκεφάλου και των εσωτερικών οργάνων. Έτσι μπορούμε να μειώσουμε το άγχος αν μετατοπίζεται το εστιακό σημείο των ματιών από «κλειστό» σε «ανοιχτό». Προσπαθούμε ουσιαστικά να “χαλαρώσουμε” το βλέμμα, να μην είναι σκληρό και έντονο.
Η πανοραμική όραση
Σκεφτείτε πως είστε σε ένα ειδυλλιακό μέρος και κοιτάζετε τον ορίζοντα. Η όραση είναι πανοραμική και αυτό συμβάλλει στο να διατηρούμαστε χαλαροί και ήρεμοι. Αν από την άλλη, είμαστε στο γραφείο και κάποιος συνάδελφος μας εκνευρίζει και μας αγχώνει, τότε οι κόρες των ματιών μας διαστέλλονται και το βλέμμα περιορίζεται.
Ίσως δεν έχουμε δώσει όση σημασία πρέπει, όμως είναι καιρός να καταλάβουμε ότι τα μάτια μας έχουν τη δυνατότητα να “πουν” στον εγκέφαλο αν χρειάζεται να χαλαρώσει ή αν πρέπει να είναι προσεκτικός!
Πώς μας βοηθάει η περιφερειακή όραση; Είναι απλό: Όταν κοιτάζουμε σε απόσταση και χρησιμοποιούμε την περιφερειακή μας όραση καταφέρνουμε να απενεργοποιήσουμε τους μηχανισμούς του στρες. Αλλάζουμε δηλαδή τον τρόπο που κοιτάμε και έτσι αλλάζει η “απάντησή” μας στον στρεσογόνο παράγοντα. Το “κλειδί” είναι να προσπαθούμε να διευρύνουμε την οπτική μας.
Γιόγκα… ματιών!
Έχετε ακούσει ποτέ για τη γιόγκα των ματιών; Περιλαμβάνει ασκήσεις που μας βοηθούν να ρυθμίσουμε τους μυς της δομής των ματιών. Τέτοιες ασκήσεις είναι π.χ. η εστίαση στην άκρη της μύτης μας και το γρήγορο ανοιγοκλείσιμο των ματιών.
Ήξερες ότι…
Το πράσινο χρώμα μπορεί να μειώσει το άγχος. Και δεν μιλάμε μόνο για το πράσινο όταν βρισκόμαστε στη φύση ή σε εξωτερικό χώρο γενικότερα. Ακόμα και ένας πράσινος τοίχος ή αντικείμενο μας ωφελεί.