Διεθνής Ημέρα Φιλίας σήμερα και θα μιλήσουμε για τις πολύτιμες σχέσεις που μας εξελίσσουν, μας δίνουν μαθήματα ζωής και συμβάλλουν στην ευημερία μας.
Η συγκεκριμένη ημέρα καθιερώθηκε το 2011 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Ιουλίου. Ο κύριος άξονας γύρω από τον οποίο καθιερώθηκε η Διεθνής Ημέρα Φιλίας είναι ότι η φιλία μεταξύ των λαών, χωρών, πολιτισμών και ανθρώπων έχει τη δύναμη να γεφυρώσει τις διαφορές και να συμβάλλει στην εμπέδωση της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Γυρίζοντας στα λόγια του Αριστοτέλη…
Ο Αριστοτέλης θεωρούσε ότι “η φιλία είναι ένα είδος αρετής ή τουλάχιστον συνυφασμένη με την αρετή. Εκτός όμως απ’ αυτό, η φιλία είναι και πράγμα πάρα πολύ αναγκαίο στη ζωή του ανθρώπου, γιατί κανείς δεν θα προτιμούσε να ζει χωρίς φίλους, έστω κι αν έχει στην κατοχή του όλα τα άλλα αγαθά. Γι΄αυτό ακόμα και οι πλούσιοι και εκείνοι που κατέχουν αξιώματα και πολιτική εξουσία, πιστεύουν ότι η παρουσία φίλων είναι πολύ μεγάλη ανάγκη”.
Οι φίλοι μας, το καταφύγιό μας
Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη οι άνθρωποι στη φτώχεια και στις άλλες δυστυχίες τους, πιστεύουν ότι το μόνο καταφύγιο είναι οι φίλοι. Ακόμη, ο Αριστοτέλης πίστευε πως οι φίλοι συνδράμουν τους νέους, ώστε να τους αποτρέψουν από τα λάθη, και, προκειμένου, για τους μεγάλους στην ηλικία, τους φροντίζουν και αναπληρώνουν τις δυνάμεις που τους λείπουν.
Ο σπουδαίος φιλόσοφος μιλούσε για τρία είδη φιλίας. Η φιλία της ωφελιμότητας είναι το πρώτο από αυτά. Σε αυτήν οι άνθρωποι δεν έχουν αληθινά φιλικά συναισθήματα, Ωστόσο, υπάρχουν οφέλη και ανταλλάγματα. Όταν όμως αυτά τελειώσουν, φεύγει και η φιλία… Οι φιλίες με συναδέλφους συχνά ανήκουν σε αυτό το είδος. Για σκεφτείτε…
Μετά έχουμε τη φιλία της ευχαρίστησης. Η φιλία αυτή δεν είναι βαθιά και βασίζεται στα κοινά ενδιαφέροντα. Συχνά συμφοιτητές και συμμαθητές ή άτομα που μοιράζονται το ίδιο χόμπι έχουν αυτό το είδος φιλίας.
Η φιλία της αρετής είναι το καλύτερο είδος φιλίας και αυτό που θα έπρεπε να επιδιώκουμε. Βασίζεται σε κοινές αρετές, αξίες και ιδανικά. Αυτή η φιλία προϋποθέτει εμπιστοσύνη, καλοσύνη, κατανόηση και αγάπη… Αντέχει στον χρόνο γιατί είναι ουσιαστική, μια βαθιά σχέση που μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.
Φιλία, άγχος και ποιότητα ζωής
Γνωρίζατε ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν φίλους ή έχουν φιλίες κακής ποιότητας έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα; Αυτό αποκαλύπτει μια μετα-ανάλυση του Holt-Lunstad σε περισσότερα από 308.000 άτομα. Είναι μάλιστα ένας παράγοντας κινδύνου μεγαλύτερος από τις επιπτώσεις του καπνίσματος 20 τσιγάρων την ημέρα!
Ακόμη, οι φίλοι είναι “ασπίδες” προστασίας μας από το άγχος. Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη
οι φιλίες μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στο άγχος. Επίσης, η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλότερη όταν οι άνθρωποι μιλάνε σε έναν υποστηρικτικό φίλο αντί σε κάποιον με τον οποίο δεν αισθάνονται άνετα.
Τέλος, μια ανασκόπηση 38 μελετών έδειξε ότι οι φιλίες ενηλίκων, ειδικά όταν παρέχουν κοινωνική υποστήριξη και συντροφικότητα, ενισχύουν πολύ την ευημερία και μας προστατεύουν από το άγχος.
Ξέρεις πόσους φίλους χρειάζεσαι;
Δεν υπάρχουν πολλές έρευνες που έχουν επικεντρωθεί στον ελάχιστο αναγκαίο αριθμό των κοντινών φίλων που χρειαζόμαστε. Ο πιο γνωστός επιστήμονας που έχει ασχοληθεί με τα αριθμητικά όρια είναι ο Robin Dunbar. Ο Dunbar κατέληξε ότι μπορούμε να έχουμε μέχρι 150 περιστασιακούς φίλους, αλλά μέχρι 5 άτομα στον στενό μας κύκλο. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές είναι οι ανώτατες τιμές που μπορούμε να διαχειριστούμε.
Η φιλία στην παιδική ηλικία
Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να δημιουργούν δεσμούς φιλίας, καθώς τα οφέλη που αποκομίζουν είναι πολλά και σημαντικά. Οι φιλίες στην παιδική ηλικία βοηθάνε τα παιδιά στην ανάπτυξή τους – συναισθηματική και κοινωνική. Ακόμη, αναπτύσσουν όλο και περισσότερο την ενσυναίσθηση και την αυτοπεποίθηση. Επιπλέον, μέσα από τις φιλικές σχέσεις τα παιδιά περιορίζουν το άγχος τους και βλέπουν πιο αισιόδοξα τη ζωή. Μαθαίνουν να επικοινωνούν ουσιαστικά, να σέβονται τους άλλους και να λειτουργούν σαν ομάδα όποτε αυτό χρειάζεται.
Γίνε εσύ το καλό παράδειγμα
Τι πρότυπο είμαστε για τα παιδιά μας στο θέμα της φιλίας; Τι παράδειγμα τους δίνουμε; Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά υιοθετούν συμπεριφορές παρακολουθώντας τους ενήλικες και πρώτα απ΄όλα τους γονείς και τους φροντιστές τους. Ας αναρωτηθούμε, λοιπόν, ποια είναι η
συμπεριφορά μας απέναντι στους φίλους μας… Αν συνέχεια τους σχολιάζουμε αρνητικά, αυτό το παράδειγμα δίνουμε στα παιδιά. Αν μιλάμε και συμπεριφερόμαστε σε αυτούς μέσα σε ένα θετικό πλαίσιο, τότε δείχνουμε πόσο σημαντική είναι η φιλία στη ζωή και ενθαρρύνουμε τα παιδιά να καλλιεργήσουν από νωρίς φιλίες που μπορεί ακόμα και να κρατήσουν μια ζωή.