Nomophobia. Μπορεί να έχεις κι εσύ και απλώς να μην ξέρεις τι είναι. Νομοφοβία έχουμε πάρα πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως, αφού είμαστε εξαρτημένοι από τα κινητά μας τηλέφωνα. Ας μάθουμε περισσότερα για τη νέα φοβία αλλά και πώς επηρεάζει τις ερωτικές μας σχέσεις.
Nomophobia σημαίνει No Mobile Phobia. Είναι η φοβία που αναπτύσσουμε όταν βρισκόμαστε μακριά από το κινητό μας τηλέφωνο, μιλάμε ουσιαστικά για σύνδρομο στέρησης κινητού τηλεφώνου. Πάμε να σκεφτούμε μερικές περιπτώσεις ώστε να αναλογιστούμε πώς θα νιώθαμε αν… 1) Ξεχνάμε το smartphone μας στο σπίτι ενώ πηγαίνουμε βόλτα τον σκύλο μας ή είμαστε για έναν σύντομο καφέ με φίλους. Κάντε σας εικόνα… Νιώθετε άβολα και περίεργα και μόνο στη σκέψη αυτή; 2) Το κινητό μας τηλέφωνο έχει κάποια βλάβη και για μερικές ώρες δεν θα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Πανικός; Η αλήθεια είναι ότι πολλοί δεν αποχωρίζονται το κινητό τους ούτε στην τουαλέτα… Είναι ο καλύτερός μας φίλος ή έχουμε μαζί του μια τοξική σχέση;
Πάμε τώρα να δούμε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του Βιοτεχνολογικού Κέντρου Ερευνών της Αμερικής.
Περισσότεροι από τους μισούς χρήστες κινητής τηλεφωνίας (53%) πάσχουν από Νομοφοβία. Αγχώνονται και νιώθουν άβολα όταν ξεχνάνε ή χάνουν το κινητό τους αλλά ακόμα και όταν το smartphone τους βρίσκεται σε διαδικασία φόρτισης. Επιπλέον, όταν χάνεται το σήμα -έστω και για λίγο- νιώθουν άγχος και ανασφάλεια. Η Νομοφοβία, μεταξύ άλλων, μπορεί να εκδηλωθεί με εφίδρωση, ταχυκαρδία και αποπροσανατολισμό.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το 50% των νομοφοβικών επιλέγουν να μην κλείνουν ποτέ το κινητό τους. Ακόμη, το 58% των ανδρών και το 47% των γυναικών πάσχουν από αγχώδη διαταραχή λόγω του κινητού τηλεφώνου. Σε ποσοστό 55% οι άνθρωποι ανησυχούν πολύ μήπως χάσουν τη συναισθηματική επαφή με τα κοντινά τους πρόσωπα, ενώ το 77% των χρηστών κινητής τηλεφωνίας κοιτάζουν το κινητό τους 35 φορές την ημέρα.
Τι μπορούμε να κάνουμε
Αφού αναγνωρίσουμε και αποδεχτούμε ότι είμαστε εξαρτημένοι, μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση με απλούς τρόπους. Για παράδειγμα, μπορούμε να μην παίρνουμε μαζί μας το κινητό μας στη δεκάλεπτη βόλτα με τον σκύλο μας. Επίσης, όταν κάνουμε διάλειμμα στη δουλειά μας, να μην πιάνουμε κατευθείαν το κινητό μας για να τσεκάρουμε τα social media. Αντίθετα, συνειδητά να αφιερώσουμε λίγα λεπτά στο να ξεκουραστούμε απέχοντας από οποιαδήποτε οθόνη. Ακόμη, μπορούμε να πάμε για ψώνια στο super market ή απλά μέχρι το περίπτερο χωρίς κινητό και όταν μιλάμε με κάποιον να κοιτάζουμε εκείνον και όχι το κινητό μας! Δύσκολο; Ο διαλογισμός βοηθάει πολύ. Προσπαθούμε να μην πιάνουμε συνεχώς ασυνείδητα το τηλέφωνό μας και να μην σκρολάρουμε ξανά και ξανά, χωρίς ουσιαστικά να μαθαίνουμε ή να βλέπουμε κάτι ενδιαφέρον. Φυσικά, ένας ειδικός θα μας βοηθήσει πραγματικά να απαλλαγούμε από αυτή την εξάρτηση.
Phubbing, online απιστία και μη συμβατές online συνήθειες
Το κινητό μας είναι πιο σημαντικό από τον/την σύντροφό μας. Τι, όχι; Αφού όταν μας μιλάει εμείς χαζεύουμε ποστ αγνώστων και ασχολούμαστε με φωτογραφίες και ό,τι άλλο τυχαίνει να δούμε στην οθόνη μας εκείνη τη στιγμή. Ας το παραδεχτούμε. Αγνοούμε ό,τι μας λέει, κι ας είναι σημαντικότερο από αυτό που βλέπουμε… και αυτό βλάπτει σταδιακά τη σχέση μας. Φυσικά και ισχυριζόμαστε ότι ακούσαμε τι μας είπαν… αλλά η αλήθεια είναι πως κι εμείς απογοητευόμαστε όταν μιλάμε σε κάποιον κι εκείνος δεν μας χαρίζει ούτε ένα βλέμμα, επειδή προτιμάει να κοιτάζει το κινητό του.
Ένα πολύ hot θέμα είναι η online απιστία. Και εδώ θα ανοίξει η συζήτηση: είναι το αθώο φλερτ απιστία; Με το χέρι στην καρδιά, όμως, απαντήστε: είναι αθώο; Φυσικά και είναι πανεύκολο να επανασυνδεθούμε ηλεκτρονικά – ή και όχι μόνο – με πρώην, να μην χάνουμε επαφές με κανέναν υποψήφιο νυν κτλ…
Τέλος, πρόβλημα είναι συχνά και το γεγονός ότι έχουμε πολύ διαφορετικές online συνήθειες. Πολλοί π.χ. ενθουσιάζονται με το να στέλνουν και να δέχονται μηνύματα όλη μέρα! Στέλνουν ηχητικά, γραπτά, βιντεάκια… και περιμένουν φυσικά ανταπόκριση, που μπορεί να μην έρθει ποτέ… και να έρθει η απογοήτευση! Μήπως να βρούμε μια μέση λύση; Η ισορροπία μπορεί να σώσει την κατάσταση και τη σχέση μας.