Ποιοι βρίσκονται πίσω από το εντυπωσιακό upgrade της ASTIR MARINA

Οι αρχιτέκτονες Χάρρυ Μπουγαδέλλης και Θάνος Αθανασόπουλος αναβάθμισαν την ASTIR MARINA

Οι αρχιτέκτονες Χάρρυ Μπουγαδέλλης και Θάνος Αθανασόπουλος από το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο ΑΕΤΕΡ, το οποίο ήταν υπεύθυνο και για την αρχιτεκτονική μελέτη του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, μας αποκαλύπτουν όσα δεν γνωρίζουμε για τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της «Αστήρ Μαρίνας Βουλιαγμένης» στην ακτή της χερσονήσου του Λαιμού.

Τι περιλαμβάνουν τα έργα στη Μαρίνα;

Καταρχάς, την ανακατασκευή και αναδιάταξη των υφιστάμενων λιμενικών έργων και τη διαμόρφωση νέας χερσαίας ζώνης. Στη χερσαία ζώνη της μαρίνας, εμβαδού 51.955 τ.μ, η νέα διάταξη οργανώνεται με στόχο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ιδιοκτητών και επιβαινόντων στα σκάφη με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, αλλά και να παρέχει εμπορικές χρήσεις και χώρους αναψυχής στους επισκέπτες της.

Ποιος ήταν ο βασικός σας στόχος στην ανακατασκευή της Μαρίνας;

Θέλαμε τόσο η διάρθρωση των νέων κτιριακών όγκων, όσο και η διαμόρφωση των υπαίθριων χώρων να εναρμονίζεται πλήρως με το έντονο φυσικό ανάγλυφο της περιοχής. Γι’ αυτό άλλωστε η τοποθέτηση των κτιρίων οργανώνει μία σειρά από ανοιχτές πλατείες, που συνδιαλέγονται με τα στοιχεία πρασίνου της πλαγιάς και φυσικά με τη θάλασσα. Ταυτόχρονα, βασική πρόθεση του σχεδιασμού ήταν να αποφευχθεί το πιο σύνηθες αρνητικό χαρακτηριστικό στις Μαρίνες διεθνώς, που είναι η παρουσία τεράστιων εκτάσεων ανοιχτών χώρων στάθμευσής. Στην Astir Marina το parking, χωρητικότητας 156 θέσεων, είναι αφανές κάτω από την κεντρική πλατεία της εμπορικής ζώνης. Η υψομετρική διαφορά της πλατείας με τη στάθμη των μόλων διαμορφώνεται με ήπια φυτεμένα πρανή, προσαρμόζοντάς την άριστα στο φυσικό ανάγλυφο.

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για αυτό το έργο;

Για τον σχεδιασμό των νέων κτιρίων βασική πηγή έμπνευσης ήταν η μορφολογία των εντυπωσιακών σκαφών, που ελλιμενίζονται στη μαρίνα και αποτελούν την πλέον εντυπωσιακή συλλογή γιοτ, που μπορεί να συναντήσει κανείς στη χώρα. Μιλώντας τη γλώσσα τους, οι όψεις των κτιρίων χαρακτηρίζονται από καμπύλα πτυχωτά, κεκλιμένα ή μη αναπτύγματα εξωτερικών τοίχων από λευκό λείο εμφανές σκυρόδεμα, τα οποία προσδίδουν την αίσθηση της κίνησης και της ενέργειας.

Με ποια υλικά δουλέψατε;

Η πολυτέλεια και η λάμψη των υλικών των γιοτ επηρέασε την αισθητική των υλικών που επιλέχθηκαν, όπως των εντυπωσιακών στιλπνών στεγάστρων από ειδικής επεξεργασίας κόκκινο ανοξείδωτο χάλυβα, που πλαισιώνουν τα καταστήματα, και οι μαρμάρινες παραστάδες από πράσινο μάρμαρο Τήνου, που τα διαχωρίζουν.

Τα φουτουριστικά κτίρια που συναντάμε στη Μαρίνα, πώς προέκυψαν;

Αυτά τα δύο κτίρια βρίσκονται στη ζώνη εμπορικών καταστημάτων και  οργανώνουν μία μεγάλη πλατεία κατά μήκος του κεντρικού παραλιακού κρηπιδώματος της μαρίνας. Περιλαμβάνουν και χώρους εστίασης επισκεπτών, που σκιάζονται από κομψές πέργκολες παρόμοιας αισθητικής. Στα κτίρια έχουν εγκατασταθεί κορυφαία brands και θεωρούμε πως το εξαιρετικό design των καταστημάτων κάνουν τη Μαρίνα ίσως το πλέον εντυπωσιακό και luxury προορισμό για shopping και αναψυχή. Η πλατεία διαθέτει έντονη φύτευση και υδάτινα στοιχεία, που δημιουργούν ένα ευχάριστο και δροσερό περιβάλλον και αποτελεί τον πόλο έλξης του συγκροτήματος.

Τι άλλο θα δει κανείς στη Μαρίνα;

Στο βορειοδυτικό τμήμα της χερσαίας ζώνης διαμορφώνεται το διοικητικό κέντρο της μαρίνας. Το Κτίριο Διοίκησης είναι διώροφο και περιλαμβάνει και τον Πύργο Ελέγχου της Μαρίνας. Ο κτιριακός όγκος αναδιπλώνεται ως ένα γλυπτό στον χώρο από κεκλιμένες πλάκες σκυροδέματος, που διαμορφώνουν κερκίδες, κλίμακες και οριζόντιες επιφάνειες, οι οποίες καταλήγουν ψηλότερα στη δυναμική μορφή του Πύργου Ελέγχου. Ο επισκέπτης λοιπόν από το ανώτερο δώμα μπορεί να απολαύσει την εξαιρετική θέα της μαρίνας από ψηλά. Παρομοίως με τα κτίρια της εμπορικής ζώνης, το κτίριο αυτό αποτελείται από λευκό λείο εμφανές σκυρόδεμα με εκτεταμένα υαλοπετάσματα. Επίσης, υπάρχουν και κάποια άλλα κτίρια βοηθητικών χρήσεων, που ακολουθούν το ίδιο αρχιτεκτονικό ιδίωμα, και μια σειρά από βιοκλιματικές στρατηγικές με στόχο τη μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος.