Ένας Πικάσο 6 εκατομμυρίων στο κελάρι

Το 1962 ο Λουίτζι Λο Ρόσο, ένας Ιταλός παλαιοπώλης, ανακάλυψε έναν τυλιγμένο καμβά σε ένα κελάρι στο Κάπρι. Αφού τον πήρε στο σπίτι του στην Πομπηία, ο πίνακας τοποθετήθηκε σε ένα απλό πλαίσιο στον τοίχο του σαλονιού, όπου παρέμεινε για πολλές δεκαετίες.

Ο πίνακας πιστεύεται ότι απεικονίζει την Ντόρα Μάαρ, τη Γαλλίδα φωτογράφο και μούσα του Πικάσο. Στην επάνω αριστερή γωνία υπήρχε η χαρακτηριστική υπογραφή του καλλιτέχνη, αλλά ο Λο Ρόσο δεν είχε ιδέα για την αξία, ή τη σημασία του έργου.

Αργότερα, ο γιος του Λο Ρόσο, Αντρέα, άρχισε να ρωτάει σχετικά με τον πίνακα, επηρεασμένος από μια εγκυκλοπαίδεια Ιστορίας της τέχνης που του είχε δώσει η θεία του. Μετά από πολλές ερωτήσεις, η οικογένεια αποφάσισε να συμβουλευτεί ειδικούς, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου ντετέκτιβ τέχνης Μαουρίτσιο Σερατσίνι.

Μετά από χρόνια ερευνών, η Τσίντσια Αλτιέρι, γραφολόγος και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Ιδρύματος Arcadia, επιβεβαίωσε ότι η υπογραφή στον πίνακα ήταν αυθεντική και ανήκε στον Πικάσο. «Μελέτησα την υπογραφή για μήνες, συγκρίνοντάς την με αυθεντικά έργα του Πικάσο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αυθεντικότητα», δήλωσε η Αλτιέρι.

Ο Πικάσο επισκεπτόταν συχνά το Κάπρι και ο πίνακας φαίνεται ότι δημιουργήθηκε μεταξύ 1930 και 1936. Παρόλο που ο Λο Ρόσο πέθανε, ο Αντρέα συνέχισε την αναζήτησή του για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον πίνακα. «Ο πατέρας μου ήταν από το Κάπρι και έβρισκε παλιά αντικείμενα για να τα πουλήσει», ανέφερε. «Δεν ήξερε ποιος ήταν ο Πικάσο, αλλά καθώς διάβαζα για αυτόν στην εγκυκλοπαίδεια, άρχισα να συνειδητοποιώ ότι ο πίνακας μπορεί να έχει μεγαλύτερη αξία».

Υπήρξαν στιγμές που η οικογένεια σκέφτηκε να αποδεσμευτεί από τον πίνακα, καθώς η μητέρα του Αντρέα θεωρούσε ότι ήταν «φρικτός». Ο Αντρέα είχε επικοινωνήσει με το Ίδρυμα Πικάσο στη Μάλαγα, αλλά το ίδρυμα δεν έδειξε ενδιαφέρον για τους ισχυρισμούς του, πιστεύοντας ότι μπορεί να ήταν ψευδείς.

Το ίδρυμα Πικάσο διαχειρίζεται τη διαδικασία αυθεντικότητας και ο πίνακας, που κοστολογείται περίπου στα 6 εκατομμύριο ευρώ, αν όντως είναι  γνήσιος, τώρα βρίσκεται σε θησαυροφυλάκιο στο Μιλάνο.