Το 2021 ανακηρύχθηκε από τον ΟΗΕ Διεθνές Έτος για την Εξάλειψη της Παιδικής Εργασίας.
Παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της παιδικής εργασίας, η πανδημία ανέκοψε την πρόοδο και ήρθε σαν μία ακόμα απειλή… Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει μέσω συντονισμένης προσπάθειας να αγωνιστούμε για να ζουν τα παιδιά σε έναν κόσμο πιο φιλικό, πιο δίκαιο, πιο ανθρώπινο…
Κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις της Unicef για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η κρίση κορωνοϊού στην παιδική εργασία.
Η παιδική εργασία αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, με την πανδημία να απειλεί να ωθήσει επιπλέον εκατομμύρια ανηλίκους στην ίδια μοίρα, σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (Unicef).
Οι αριθμοί που πληγώνουν…
-Ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται, ανερχόταν στα 160 εκατομμύρια στις αρχές του 2020, αύξηση κατά 8,4 εκατομμυρίων σε τέσσερα χρόνια, σημειώνουν στην κοινή αναφορά τους Unicef και Διεθνής Οργανισμός Εργασίας.
-Καθώς η πανδημία άρχισε να κορυφώνεται, περίπου ένα στα δέκα παιδιά παγκοσμίως αναγκάστηκαν να εργάζονται με την υποσαχάρια Αφρική να πλήττεται περισσότερο.
-Αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα υπολογίζεται ότι τα επόμενα δύο χρόνια άλλα 50 εκατομμύρια παιδιά θα περάσουν σε συνθήκες αναγκαστικής εργασίας.
-9 εκατομμύρια παιδιά θα προστεθούν στη λίστα της παιδικής εργασίας έως το τέλος του 2022, αν επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις.
Η επικεφαλής της Unicef, Χενριέτα Φορ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χάνουμε έδαφος στη μάχη κατά της παιδικής εργασίας» και επεσήμανε ότι «η κρίση της Covid-19 επιδείνωσε την κατάσταση. Τώρα, ήδη εν μέσω του δεύτερου έτους παγκόσμιων lockdown, κλεισίματος σχολείων, οικονομικής επισφάλειας και συρρίκνωσης εθνικών προϋπολογισμών, πολλές οικογένειες είναι αναγκασμένες να κάνουν σπαρακτικές επιλογές».
ΑΡΣΙΣ: Παράδειγμα προς μίμηση
Τα παιδιά – θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης που εργάζονται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης εντοπίζει η Κινητή Μονάδα Κοινωνικής Παρέμβασης της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 137 παιδιά – θύματα στη Θεσσαλονίκη.
Τα ανήλικα θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης έχουν κυρίως ελληνική, βουλγαρική, ρουμανική και αλβανική καταγωγή. Όσα κατάγονται από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες ταξιδεύουν συχνά από και προς την Ελλάδα για να εργαστούν για λογαριασμό των εκμεταλλευτών τους.
Η Κινητή Μονάδα Κοινωνικής Παρέμβασης της ΑΡΣΙΣ επισκέπτεται υποβαθμισμένες περιοχές του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, όπου διαμένουν πληθυσμοί προσφύγων, μεταναστών και κοινότητες Ρομά, προσεγγίζει τα παιδιά και στη συνέχεια τις οικογένειές τους προκειμένου να ενημερωθούν για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στο Κέντρο Υποστήριξης Νέων (ΚΥΝ) και να καταγραφούν αιτήματα, ανάγκες και προβλήματα.
info
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας θέσπισε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας το 2002. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου. Στόχος να εστιάσει την προσοχή στην παγκόσμια έκταση της παιδικής εργασίας, στις ενέργειες και τις προσπάθειες που απαιτούνται για την εξάλειψή της. Η 12η Ιουνίου είναι επίσης αφιερωμένη στα παιδιά της αφρικανικής ηπείρου, που στην πλειοψηφία τους εργάζονται και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες.
Της Βένιας Αντωνίου