Είναι γεγονός πως μετά από τόσο καιρό σε καραντίνα, μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που πηγαίνανε στο γυμναστήριο, ακόμα και άτομα που δεν γυμνάζονταν καθόλου πριν, βρήκαν τρόπους να γυμναστούν στο σπίτι ή έξω. Αυτό επέφερε όμως αύξηση στους μυοσκελετικούς τραυματισμούς και αυτό διότι είτε δεν ήξεραν την σωστή τεχνική εκτέλεσης των ασκήσεων, είτε επειδή ακολουθούσαν προγράμματα που έβρισκαν στα socιαl media τα οποία όμως δεν ήταν κατάλληλα για την περίπτωσή τους.
Ένας άλλος παράγοντας που έπαιξε ρόλο στην αύξηση των τραυματισμών είναι η χρήση ακατάλληλων αποδημάτων κατά το περπάτημα ή το τρέξιμο. Όπως είναι λογικό η πιο εύκολη μορφή προπόνησης και λιγότερο κοστοβόρα, είναι η αερόβια (περπάτημα, jogging κ.α). Ακόμα και αυτή όμως για να γίνει σωστά, πρέπει να τηρούνται κάποιες προυποθέσεις. Αρκετός κόσμος ανέφερε πόνους στην ποδοκνημική άρθρωση (αστράγαλος), στα γόνατα, στην άρθρωση του ισχίου, ακόμα και στην μέση. Αυτό συμβαίνει διότι μπορεί να υπάρχει αδυναμία στους μύες του κορμού ή να υπάρχουν ανατομικές ανωμαλίες στην άκρα πόδα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ορθή μηχανική και να μην κατανομούνται τα φορτία σωστά στην αρθρώσεις. Οπότε πριν ξεκινήσετε το τρέξιμο ξανά στο γυμναστήριο, θα πρέπει να κάνετε μία επίσκεψη στον ορθοπεδικό και τον φυσικοθεραπευτή σας. Θα χρειαστεί να κάνετε επίσης ένα πελματογράφημα ώστε να αγοράσετε τα κατάλληλα υποδήματα για την άσκηση και την καθημερινότητά σας.
Από την άλλη πλευρά κάποιοι επέλεξαν την αγορά αξοπλισμού για την ενδυνάμωση τους, όπως λάστιχα και ελέυθερα βάρη (αλτήρες, μπάρες, kettlebell κ.α). Το μεγαλύτερο ποσοστό (των αθρώπων που παρουσίασαν κάποιο τραυματισμό) ανέφερε πόνους στον ώμο (συνήθως στον υπερακάνθιο), στην οσφυϊκή περιοχή και στα γόνατα. Αυτό συνέβη διότι είτε υπήρχε ήδη κάποια πάθηση στην οποία ίσως να μην έδωσαν τη βαρύτητα που έπρεπε, είτε με λάθος τεχνική και μεγάλες εντάσεις προκάλεσαν έναν τραυματισμό. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο,όπως ανέφερα και στην προηγούμενη παράγραφο, να επισκεφθούμε τον ορθοπεδικό και τον φυσικοθεραπευτή μας για την σωστή θεραπεία και καθοδήγηση.
Τώρα όσον αφορά την επιστροφή μας στο γυμναστήριο, αν είστε από τους τυχερούς που δεν παρουσίασαν κάποιο τραυματισμό κατά την περίοδο της καραντίνας, θέλει μεγάλη αυτοσυγκράτηση για να μην παρουσιάσετε τώρα. Ο ενθουσιασμός σας μπορεί να οδηγήσει στην χρήση μεγαλύτερων φορτίων από ότι είχατε συνηθίσει μέχρι πρότινος ή στην παρατεταμένη άσκηση, δηλαδή προπόνηση αρκετά μεγαλύτερης διάρκειας. Θυμηθείτε πως το σώμα μας είναι μια μηχανή που προσαρμόζεται τέλεια στα προοδευτικά αυξανόμενα ερεθίσματα, όμως οι απότομες και μεγάλες αλλαγές θα λειτουργήσουν αντίστροφα.
Για αρχή λοιπόν χρησιμοποιείστε ελαφρώς μεγαλύτερα φορτία στις ίδιες σχεδόν επαναλήψεις ή και λίγοτερες ανάλογα με τα μηνύματα που σας δίνει το σώμα σας. Στο ασκησιολόγιο σας προσθέστε επιπλέον επιβάρυνση στις ασκήσεις που αφορούν τους μύες της ράχης,των κοιλιακών και των γλουτιαίων μυών. Αυτοί είναι που θα καταφέρουν να σας δώσουν μία πολύ καλή βάση για την βελτίωση του υπόλοιπου σώματος και θα μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιου τραυματισμού. Επίσης να θυμάστε την εξής σημαντική φράση – “quality over quantity”. Με αυτό θέλω να τονίσω πως αν η προπόνηση σας είναι ποιοτική δεν χρειάζεται να διαρκεί δύο ώρες, πράγμα που θα σας φέρει εξάντληση και ίσως ανεπιθύμητα αποτελέσματα.