9)Νational Flip Flop Day

 

Είναι το απόλυτο αξεσουάρ της παραλίας, των διακοπών και του καλοκαιριού γενικότερα! Μεταξύ μας, κάποιοι δεν τις αποχωρίζονται ούτε τον χειμώνα! Νational Flip Flop Day σήμερα ή αλλιώς… Σαγιονάρα Ντέι! Είναι διαχρονικές και ευκολοφόρετες, τις βάζουμε με τα απλά μας αλλά ακόμα και με τα καλά μας…

Δεν τις γνωρίζουμε όμως και τόσο καλά…

Γι’ αυτό και σήμερα που έχουν την τιμητική τους θα μάθουμε την ιστορία τους!

Σαγιονάρα στα γιαπωνέζικα σημαίνει «αντίο». Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο Αμερικανός συγγραφέας James Albert Michener έγραψε το μυθιστόρημα “Sayonara”, η λέξη άρχισε να γίνεται γνωστή και στον δυτικό κόσμο. Το 1957 -όταν το μυθιστόρημα του Michener μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη και σημείωσε μεγάλη επιτυχία- η λέξη έγινε διάσημη! Στη ρομαντική αμερικάνικη ταινία πρωταγωνιστεί ο Marlon Brando υποδυόμενος έναν Αμερικανό πιλότο που ερωτεύεται μία Γιαπωνέζα. Στην ταινία ο Marlon Brando εγκαταλείπει την αγαπημένη του…  γι’ αυτό και ο τίτλος της είναι αντίο, δηλαδή “Sayonara“.

Οι γιαπωνέζες ηθοποιοί της ταινίας φορούσαν τα παραδοσιακά τους υποδήματα που μοιάζουν με  παντόφλες. Στην Ελλάδα ονομάσαμε αυτού του είδους τα υποδήματα σαγιονάρες, ενώ οι αγγλόφωνοι flip flops.

Πώς φτάσαμε στη γιορτή της σαγιονάρας…

Η αμερικανική αλυσίδα εστιατορίων, Tropical Smoothie Cafe δημιούργησε το National Flip Flop Day το 2007 προς τιμήν της 10ης επετείου τους. Από τότε κάθε τρίτη Παρασκευή του Ιουνίου οι σαγιονάρες…  γιορτάζουν. Ο όρος flip flop χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του ‘60 για να περιγράψει αυτό που εμείς ονομάζουμε σαγιονάρα. Η λέξη flip flop παραπέμπει στον ήχο που κάνουν οι σαγιονάρες όταν περπατάμε.

Γνωρίζατε ότι…

Οι σαγιονάρες υπάρχουν ακόμα και σε αρχαίες αιγυπτιακές τοιχογραφίες από το 4.000 π.Χ.

Έγιναν δημοφιλείς για πρώτη φορά στην Αμερική όταν οι στρατιώτες επέστρεψαν στο σπίτι τους από τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο με ιαπωνικά zori.

Και η νύφη θέλει τη σαγιονάρα της…

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες νύφες θέλουν να φοράνε κατά την προετοιμασία τους ιδιαίτερες σαγιονάρες που να ταιριάζουν με το ύφος της ημέρας.

 

 

Η Σοφία Μαστροδήμα, ιδιοκτήτρια του Fairy Tale by Sophie φτιάχνει μοναδικές χειροποίητες σαγιονάρες που τις στολίζει παραμυθένια! «Προσπαθώ να μπω μέσα στο μυαλό της κάθε νύφης και να καταλάβω αυτό που θέλει» μας είπε και πρόσθεσε ότι «οι νύφες έχουν αστείρευτη φαντασία και ωραίες ιδέες πέρα από τα συνηθισμένα». Η ώρα της προετοιμασίας της νύφης είναι πολύ σημαντική, καθώς «είναι  ξεχωριστές οι στιγμές που θα ζήσει μέχρι να ετοιμαστεί για να συναντήσει τον καλό της και χαίρομαι πολύ όταν οι νύφες μου στέλνουν φωτογραφίες από την προετοιμασία τους, φορώντας τις δημιουργίες μου γι’ αυτή την ιδιαίτερη μέρα τους!».

 

Της Βένιας Αντωνίου